Rețele de socializare

Moldova

Procurori, cercetați penal și disciplinar pentru abateri în activitatea specială de investigații

O atribuţie de bază a Procuraturii este efectuarea, inclusiv din oficiu, a controlului asupra respectării legislaţiei privind activitatea specială de investigaţii.

Publicat

Astfel, în cadrul a 50.920 de cauze penale aflate în gestiune în cursul anului 2019, procurorii au înaintat judecătorilor de instrucţie 4261 demersuri de autorizare a măsurilor speciale de investigaţii, din ele 38 fiind respinse. Cele mai frecvente măsuri speciale, autorizate şi efectuate în cadrul urmăririi penale au fost:
– interceptarea şi înregistrarea comunicărilor şi imaginilor – 2812 cazuri (anul 2018 – 3928 cazuri);
– colectarea informaţiei de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice – 707 (770);
– documentarea cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, precum şi localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice –507 (594);
– monitorizarea sau controlul tranzacţiilor financiare şi accesul la informaţia financiară – 78 (41);
– cercetarea domiciliului şi/sau instalarea în el a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat – 90 (148);
– supravegherea domiciliului prin utilizarea mijloacelor tehnice ce asigură înregistrarea – 13 (26);
– reținerea, cercetarea, predarea, percheziționarea sau ridicarea transmiterilor poștale – 4;
– monitorizarea conexiunilor comunicațiilor telegrafice şi electronice – 12.

Nemijlocit de către procurori, în condiţiile legislaţiei procesual-penale, a fost autorizată înfăptuirea măsurilor speciale de investigaţii în 1586 cazuri, inclusiv:

– identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului sistemelor de comunicaţii electronice ori a punctelor de acces la sistemele informatice – 473 cazuri;
– urmărirea vizuală – 622;
– controlul transmiterii banilor sau a altor valori materiale extorcate – 98;
– investigația sub acoperire –126;
– achiziția de control – 216;
– livrarea controlată – 46;
– cercetarea obiectelor și documentelor – 3;
– colectarea mostrelor pentru cercetarea comparată – 2.


În anul 2019 ponderea măsurilor speciale de investigații în activitatea de urmărire penală a constituit circa 11,4% (5809 măsuri în 50920 cauze penale în gestiune), ceea ce constituie o descreștere, cu circa 17%. Indicele de bază, căruia în special, i se datorează evoluția respectivă este reducerea numărului de interceptări a comunicărilor şi imaginilor cu 1116 cazuri (2812 în anul 2019,față de 3928 în anul 2018).

Deoarece, pe lângă atribuțiile de dispoziție în activitatea specială de investigații, procurorului îi revine sarcina monitorizării și controlului respectării legislației în acest domeniu, în evidență au intrat o serie de neajunsuri stabilite atât în activitatea procuraturii, cât și a subdiviziunilor specializate.

Cauzele şi condițiile care favorizează derogările date sunt profesionalismul insuficient al ofițerilor de investigație, fluctuația cadrelor, lipsa mijloacelor tehnice de investigare şi a specialiștilor pentru utilizarea lor, dar și nivelul redus al disciplinei executorii.


De asemenea, în atenția Procuraturii Generale a intrat și investigația jurnalistică cu genericul ”Ministerul interceptărilor”, privind pretinsele ilegalități, admise la efectuarea măsurilor speciale de investigații, în cadrul unor cauze penale. În rezultat, s-a stabilit că aceste dosare au fost gestionate de către Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul IGP al MAI şi PCCOCS.

Verificarea modului de desfășurare a urmăririi penale a stabilit abateri de la lege, în special, la compartimentul activității speciale de investigații.

Drept urmare, au fost pornite 5 cauze penale și 3 procese penale pe faptul comiterii acțiunilor de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu. Acțiunile de urmărire penală sunt orientate asupra faptelor comise de către 5 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP al MAI și 3 procurori.


Concomitent, în privința a 7 procurori au fost inițiate 13 proceduri disciplinare care au fost remise pentru examinare Colegiului disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

Conform Legii cu privire la activitatea specială de investigații, Procuratura, ca și celelalte organe competente, prezintă anual Parlamentului un raport cu privire la activitatea specială de investigații. Procuratura a prezentat acest raport anterior Parlamentului, iar astăzi, 4 martie 2020, în Comisia securitate națională, apărare şi ordine publică, adjunctul Procurorului General, Ruslan Popov a prezentat acest raport, indicând la volumul de activități realizate pe acest segment de către toate organele de drept, precum și problemele cu care se confruntă atât Procuratura, cât și ofițerii de investigație, fiind propuse și soluții concrete, inclusiv de ordin normativ-legal.


Advertisement

Moldova

Tamponare violentă pe traseul R-2. Un bărbat a ajuns la spital.

Un bărbat de 69 de ani a fost transportat de urgență la spital, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită din spate de un alt automobil, pe traseul R-2, în apropierea localității Todirești, raionul Anenii Noi.

Publicat

Totul s-a întâmplat în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 5:40, când victima, aflată la volanul unui microbuz, ar fi încetinit pentru a vira la stânga. În acel moment, un alt vehicul, condus de un tânăr de 28 de ani, a izbit microbuzul în plin, din spate.

Ambii șoferi au fost testați alcoolscopic, însă rezultatele au fost negative.

Poliția investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs coliziunea.


Спросить ChatGPT


Citește mai departe

Moldova

Accidente în lanț, la Sîngerei: Un camion s-a izbit de un podeț, iar o mașină- de un pilon electric.

Două accidente rutiere soldtate cu persoane traumatizate în mai puțin de opt ore, în raionul Sîngerei. Un camion a derapat și a lovit un podeț pe traseul din apropierea satului Bilicenii Vechi, iar dimineața, un copil de doar două luni a fost rănit într-un alt accident produs în satul Grigorăuca.

Publicat

Primul incident a avut loc în noaptea de 24 spre 25 iulie, în jurul orei 00:54. Potrivit informațiilor preliminare, un bărbat de 64 de ani, aflat la volanul unui autocamion, ar fi pierdut controlul volanului din cauza unei defecțiuni tehnice. Vehiculul a derapat și s-a izbit de un podeț de pe marginea drumului.
Șoferul a fost transportat la Spitalul Raional Sîngerei pentru îngrijiri medicale. Rezultatul testului alcoolscopic a fost negativ.
Câteva ore mai târziu, în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 07:15, un alt accident a fost înregistrat în localitatea Grigorăuca. Un bărbat de 57 de ani, conducând un automobil din direcția Chișinău–Bălți, a pierdut controlul și s-a izbit violent de un pilon de iluminat public.
În mașină se aflau și o femeie cu un bebeluș de doar două luni. În urma impactului, fetița, care se afla în brațele mamei sale, a suferit traumatisme și a fost transportat de urgență la spital.
Și în acest caz, rezultatul testării alcoolscopice a fost negativ.
Poliția desfășoară în continuare cercetări pentru a stabili toate circumstanțele și cauzele celor două accidente.
De menționat că, în data de 24 iulie, pe același traseu din localitatea Grigorăuca, s-a produs un alt accident periculos. Șoferul unei camionete nu ar fi ținut cont de distanța optimă dintre automobile, nu ar fi reușit să frâneze la timp și ar fi tamponat cu putere din spate o mașină care oprise în fața unei treceri pentru pietoni. Din fericire, de această data nimeni nu a fost rănit, coliziunea soldându-se doar cu pagube materiale. Poliția cercetează cazul.



Citește mai departe

Moldova

Evacuare de urgență, la Ungheni: Arhiva spitalului din oraș a fost cuprinsă de flăcări.

26 de persoane au fost evacuate de urgență după ce un incendiu a izbucnit în subsolul Spitalului Raional din Ungheni. Un nor dens de fum a fost observat în dimineața zilei de 25 iulie, în jurul orei 10:30, iar martorii au alertat imediat Serviciul 112.

Publicat

La fața locului au intervenit rapid trei echipaje de pompieri și salvatori. Flăcările au cuprins arhiva spitalului, situată în subsolul clădirii. Pentru a preveni intoxicațiile cu produse de ardere, pompierii au evacuat personalul și pacienții aflați în zonele apropiate.

Intervenția a fost promptă, iar victime nu au fost raportate victime.

Cauza izbucnirii flăcărilor și toate circumstanțele producerii acestuia urmează să fie stabilite de specialiști.


Citește mai departe

topul săptămânii