Rețele de socializare

Moldova

Procurori, cercetați penal și disciplinar pentru abateri în activitatea specială de investigații

O atribuţie de bază a Procuraturii este efectuarea, inclusiv din oficiu, a controlului asupra respectării legislaţiei privind activitatea specială de investigaţii.

Publicat

Astfel, în cadrul a 50.920 de cauze penale aflate în gestiune în cursul anului 2019, procurorii au înaintat judecătorilor de instrucţie 4261 demersuri de autorizare a măsurilor speciale de investigaţii, din ele 38 fiind respinse. Cele mai frecvente măsuri speciale, autorizate şi efectuate în cadrul urmăririi penale au fost:
– interceptarea şi înregistrarea comunicărilor şi imaginilor – 2812 cazuri (anul 2018 – 3928 cazuri);
– colectarea informaţiei de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice – 707 (770);
– documentarea cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tehnice, precum şi localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice –507 (594);
– monitorizarea sau controlul tranzacţiilor financiare şi accesul la informaţia financiară – 78 (41);
– cercetarea domiciliului şi/sau instalarea în el a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video, a celor de fotografiat şi de filmat – 90 (148);
– supravegherea domiciliului prin utilizarea mijloacelor tehnice ce asigură înregistrarea – 13 (26);
– reținerea, cercetarea, predarea, percheziționarea sau ridicarea transmiterilor poștale – 4;
– monitorizarea conexiunilor comunicațiilor telegrafice şi electronice – 12.

Nemijlocit de către procurori, în condiţiile legislaţiei procesual-penale, a fost autorizată înfăptuirea măsurilor speciale de investigaţii în 1586 cazuri, inclusiv:

– identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului sistemelor de comunicaţii electronice ori a punctelor de acces la sistemele informatice – 473 cazuri;
– urmărirea vizuală – 622;
– controlul transmiterii banilor sau a altor valori materiale extorcate – 98;
– investigația sub acoperire –126;
– achiziția de control – 216;
– livrarea controlată – 46;
– cercetarea obiectelor și documentelor – 3;
– colectarea mostrelor pentru cercetarea comparată – 2.


În anul 2019 ponderea măsurilor speciale de investigații în activitatea de urmărire penală a constituit circa 11,4% (5809 măsuri în 50920 cauze penale în gestiune), ceea ce constituie o descreștere, cu circa 17%. Indicele de bază, căruia în special, i se datorează evoluția respectivă este reducerea numărului de interceptări a comunicărilor şi imaginilor cu 1116 cazuri (2812 în anul 2019,față de 3928 în anul 2018).

Deoarece, pe lângă atribuțiile de dispoziție în activitatea specială de investigații, procurorului îi revine sarcina monitorizării și controlului respectării legislației în acest domeniu, în evidență au intrat o serie de neajunsuri stabilite atât în activitatea procuraturii, cât și a subdiviziunilor specializate.

Cauzele şi condițiile care favorizează derogările date sunt profesionalismul insuficient al ofițerilor de investigație, fluctuația cadrelor, lipsa mijloacelor tehnice de investigare şi a specialiștilor pentru utilizarea lor, dar și nivelul redus al disciplinei executorii.


De asemenea, în atenția Procuraturii Generale a intrat și investigația jurnalistică cu genericul ”Ministerul interceptărilor”, privind pretinsele ilegalități, admise la efectuarea măsurilor speciale de investigații, în cadrul unor cauze penale. În rezultat, s-a stabilit că aceste dosare au fost gestionate de către Direcția Generală Urmărire Penală din cadrul IGP al MAI şi PCCOCS.

Verificarea modului de desfășurare a urmăririi penale a stabilit abateri de la lege, în special, la compartimentul activității speciale de investigații.

Drept urmare, au fost pornite 5 cauze penale și 3 procese penale pe faptul comiterii acțiunilor de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu. Acțiunile de urmărire penală sunt orientate asupra faptelor comise de către 5 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP al MAI și 3 procurori.


Concomitent, în privința a 7 procurori au fost inițiate 13 proceduri disciplinare care au fost remise pentru examinare Colegiului disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

Conform Legii cu privire la activitatea specială de investigații, Procuratura, ca și celelalte organe competente, prezintă anual Parlamentului un raport cu privire la activitatea specială de investigații. Procuratura a prezentat acest raport anterior Parlamentului, iar astăzi, 4 martie 2020, în Comisia securitate națională, apărare şi ordine publică, adjunctul Procurorului General, Ruslan Popov a prezentat acest raport, indicând la volumul de activități realizate pe acest segment de către toate organele de drept, precum și problemele cu care se confruntă atât Procuratura, cât și ofițerii de investigație, fiind propuse și soluții concrete, inclusiv de ordin normativ-legal.


Advertisement

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii