Rețele de socializare

Moldova

33 de persoane au încercat să mituiască polițiștii, dar au ajuns la CNA. Acum ei riscă până la 6 ani de pușcărie

Doar în luna noiembrie a anului curent, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 33 de cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de către cetățenii aflați în conflict cu legea, în vederea eschivării de la răspunderea juridică.

Publicat

Chiar dacă în timpul întocmirii actelor procesuale de constatare a încălcărilor, polițiștii au atenționat contravinienții de nenumărate ori despre consecințele coruperii funcționarilor publici cu statut special, aceștia propuneau și ofereau polițiștilor mijloace financiare în sumă de până la 4 000 de lei, pentru a nu documenta acțiunile ilicite comise.

Inspectorii de patrulare au raportat imediat cazurile, iar conducătorii auto au fost escortați pentru audieri. Ca urmare, au fost inițiate procese penale pentru comiterea infracțiunii de ,,corupere activă”, iar aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă în mărime de până la 300 000 de lei.

În acest context, Poliția reamintește cetățenilor că mita este un flagel negativ pentru societate, iar darea de mită a unui funcționar public atrage răspunderea penală şi este calificată în calitate de  infracţiune contra bunei desfăşurări a activităţii în sfera publică.


Potrivit datelor statistice, de la începutul anului curent, polițiștii au denunțat 92 cazuri de corupere activă, manifestate prin darea de mită.

Inspectoratul General al Poliției desfășoară în permanență acțiuni de informare şi sensibilizare a cetăţenilor privind riscurile fenomenului corupţiei și consecințele care le are aceasta asupra bunei funcționalități a instituțiilor de stat, dar și asupra întregii societăți.

Poliția nu acceptă corupția în Poliție! Implică-te! Denunță actele de corupție la 68 99 99 02!


Advertisement

Moldova

La un pas de moarte. Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin din capitală.

Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin de capitală, oferite de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Incidentul nefericit s-a petrecut cu un agent de pază în vârstă de 21 de ani. Acesta a fost grav rănit într-un atac cu cuțitul în seara zilei de 5 aprilie, chiar în supermarketul unde lucra.

Publicat

Potrivit CNAMUP, cazul a avut loc în timpul unei încercări de furt și ar fi fost atacat de un individ cu cagulă pe față.
Șocați, martorii au chemat ambulanța. Medicii au intervenit în 5 minute la fața locului și au găsit victima în stare gravă, dar conștientă. În următoarele 20 de minute, i-au acordat primul ajutor medical necesar.
Pacientul a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar la moment urmează tratament specializat în condiții de staționar.
Reamintim că, ofițerul de presă a poliției, Cristina Talpă, a declarat că polițiștii au înregistrat cazul, au pornit o anchetă, însă nu poate oferi mai multe detalii pentru a nu periclita cursul acesteia.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al IPM și administratorul unui agent economic au ajuns sub lupa CNA.

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și reprezentantul unui agent economic sunt cercetați de CNA pentru fapte de corupție sistemică. Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuințele, birourile de serviciu, dar și în automobilele acestora.

Publicat

Potrivit datelor făcute publice de CNA, este vorba despre o schemă de corupție sistemică la Inspectoratul pentru Protecția Mediului în cadrul căreia sunt cercetate fapte de corupere pasivă cu extorcare de bunuri și mijloace financiare de la agenți economici în schimbul acordării suportului în vederea perfectării cărților tehnice și a documentației în domeniul protecției mediului în vederea grăbirii procesului de eliberare a autorizațiilor de mediu.
În plus, șeful Serviciului control plăți și taxe pentru poluare al IPM ar fi pretins și primit sistematic remunerații ilicite de la administratorul Centrului de investigații ecologice în schimbul perfectării personale a dărilor de seamă privind plățile pentru poluarea mediului care se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat, iar în cadrul controalelor planificate în vederea verificării corectitudinii calcului și virarea completă la buget a plăților pentru emisiile de poluanți să confirme corectitudinea acestora și să nu depisteze careva abateri.
La moment, vizați în cauza penală sunt angajatul IPM și administratorul unui agent economic. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate.
Ulterior, responsabilii din cadrul IPM au venit cu o reacție oficială, potrivit căreia a fost inițiată și o anchetă internă de serviciu, care are drept scop verificarea aspectelor de ordin disciplinar și administrativ legate de cazul respectiv.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.

Fapte lipsite de rațiune. Un individ a fost condamnat pentru că și-ar fi violat fiica minoră. Mai exact, conform actului de învinuire, un bărbat de 38 de ani dintr-o localitate din nordul țării ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica sa de doar 7 ani.

Publicat

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, ar fi întreținut cu fiica biologică minoră, acte sexuale neconsimțite. Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila. Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Cu toate acestea, instanța l-a recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv. Sentința nu este definitivă fiind cu drept de apel. Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la înaintarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii