Rețele de socializare

Moldova

În doar o lună, două absolvente la Medicină au pierdut procesul cu Ministerul Sănătății și vor plăti câte 240.000 de lei.

Numai în luna octombrie Curtea Supremă de Justiție a emis trei încheieri irevocabile în privința a trei absolvente la buget care nu au respectat obligația de a se angaja pentru cel puțin 3 ani acolo unde Ministerul Sănătății le va repartiza. În consecință, două foste studente au pierdut procesul, deși una dintre ele a încercat să explice în instanță că suma de peste 230.000 de lei solicitată de la ea nu este complet justificată.

Publicat

Un medic, care a absolvit Universitatea de Medicină în 2016 s-a angajat în 2018. Autoritățile au vrut și de la el 230.000 de lei, chiar dacă s-a angajat în cele din urmă, însă el a fost cea care a câștigat procesul.

Cele trei dosare examinate de Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie surprind situații diferite, deși toate au în comun două elemente – studentele la Medicină, care au studiat pe banii statului, nu s-au dus să muncească acolo unde au fost repartizate, iar al doilea element este că Ministerul Sănătății nu a renunțat nici acum la pretențiile de a încasa sumele de la tinerii medici, până la ultimul bănuț.

Primul dosar: 251.000 de lei pentru refuzul de angajare la stat
Unul dintre dosare o vizează pe O.C., absolventă a USMF Nicolae Testemițanu la specialitatea dermatovenerologie. Tânăra a studiat din bani publici, iar după rezidențiat ar fi trebuit să se angajeze conform repartizării. Pentru că nu a respectat contractul, Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2017 și a cerut de la ea 235.000 de lei. Apoi, autoritatea și-a concretizat pretențiile față de aceasta și a cerut peste 251.000 de lei, sumă ce ar reprezenta instruirea acesteia. Tânăra a pierdut procesul în toate cele trei instanțe, în cele din urmă fiind obligată să plătească atât suma pentru instruire, cât și cheltuielile de judecată ale Ministerului Sănătății (detalii aici).


Dosarul 2: 94.000 de lei și 232.000 de lei
A.G. urma să se angajeze, conform repartizării, în anul 2016 la actuala Agenție Națională de Sănătate Publică, după rezidențiat. Ministerul Sănătății a dat-o în judecată în iulie 2018 și a cerut de la ea 232.000 de lei, în baza contractului încheiat cu ea, atunci când aceasta a intrat la studii. Avocatul tinerei a încercat să argumenteze că deși în contract era precizat că absolventa se obligă să lucreze cel puțin trei ani la stat, documentul nu prevede calcule sau sume care ar urma să fie restituite în caz de nerespectare a prevederilor contractului. De asemenea, avocatul a încercat să convingă judecătorii că tânăra avea doar 18 ani când a încheiat acel contract și nu a conștientizat în deplinătate prevederile lui și angajamentele pe care urma să și le asume.

Judecătorii au fost neînduplecați și în ceea ce privește bursa primită, întrucât autoritățile au solicitat restituirea cheltuielilor de studii, dar și a bursei de care a beneficiat fosta studentă a USMF. Totodată, apărarea a prezentat calcule de la Ministerul Sănătății, conform cărora instruirea ar fi costat 94.000 de lei, nu 232.000 de lei. O copie a recursului, conținând aceste argumente, a fost expediat și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 7 august 2019. Instituția însă a solicitat ca acesta să fie respins, menținându-și pretențiile față de tânăra specialistă. CSJ a emis o încheiere irevocabilă, prin care a respins argumentele apărării, urmând ca absolventa să restituie sumele cerute de Ministerul Sănătății.

Dosarul 3: Ministerul Sănătății a insistat să obțină banii chiar dacă medicul s-a angajat
În cel de-al treilea dosar, D.G. s-a obligat să se angajeze la Spitalul Municipal Bălți în calitate de medic în 2016. Pentru că tânăra nu a îndeplinit condițiile din contract, în aprilie 2018 Ministerul Sănătății a dat-o în judecată, solicitând 246.000 de lei, cheltuieli de instruire. (detalii aici) În instanță s-a aflat că de fapt, medicul s-a angajat la spitalul cu pricina în ianuarie 2018, adică cu două luni înainte ca autoritățile să înainteze acțiunea în instanță.


Prima instanță, precum și cea de Apel s-au pronunțat în favoarea medicului. Drept argumente au constituit diligența tinerei de a se angaja în cele din urmă la spitalul la care a fost repartizată, dar și faptul că nu era prevăzut expres în decizia Ministerului în ce interval de timp urma să se angajeze. În luna august, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat recurs și a solicitat ca medicul să restituie totuși banii pentru instruire în totalitate.

Pe 30 octombrie CSJ a emis o încheiere irevocabilă prin care a respins recursul autorității.

sanatateinfo.md


Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii