Rețele de socializare

Moldova

Un pieton lovit de o mașină a solicitat recuperarea prejudiciului de 28.000 de lei. Ce au decis magistrații

Un pieton accidentat a solicitat recuperarea prejudiciilor cauzate prezentând în calitate de document confirmativ rezultatul examinării medicale cu recomandările de tratament. Acesta a cerut de la compania de asigurări peste 28 mii de lei.

Publicat

Potrivit unei decizii recente a Curții Supreme de Justiție, reclamantul a fost accidentat în timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni. Șoferul găsit vinovat deținea polița de asigurare de răspundere civilă auto. Examinarea medico-legală a constat că reclamantului i-a fost cauzată o plagă contuză masivă nepenetrantă în regiunea omoplatului şi gât pe stânga, fiind calificată ca vătămare corporală ușoară.

Compania de asigurări a refuzat să achite despăgubirii de asigurare cerute în baza rezultatelor examinării medico-legale. Asiguratorul a spus că suma solicitată urmează mai întâi să fie cheltuită de reclamant şi ulterior să fie achitată de companie.

Disputa a ajuns pe masa magistraților, care au emis decizii diferite. Astfel, Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, a admis solicitarea de achitare a despăgubirilor și a obligat compania de asigurări să le achite. Decizia primei instanțe a fost menținută și de Curtea de Apel Chișinău, însă ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.


Asiguratorul a depus recurs după decizia instanței de apel menționând că potrivit legislației, asigurătorul achită despăgubirea de asigurare doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • cheltuielile de tratament sunt justificate prin prescripțiile medicale;
  • cheltuielile de tratament sunt probate cu documente justificative;
  • cheltuielile de tratament nu sunt suportate din fondurile de asigurări medicale obligatorii.
  • Mai mult, compania de asigurări a indicat că magistrații nu au sesizat diferența între recomandare şi prescripție medicală. Persoana vătămată are dreptul la recuperarea cheltuielilor ce vor fi suportate din cauza vătămării integrității corporale, iar necesitatea suportării unor
  • asemenea cheltuieli se confirmă prin avizul organului medical abilitat. Însă, în epicriza de examinare medicală prezentată de reclamant s-a recomandat un tratament preventiv, fără ai fi prescris un diagnostic final, cu tratamentul specific pentru înlăturarea plăgii contuzei masive
  • nepenetrantă în regiunea omoplatului şi gât pe stânga cauzate în urma accidentului rutier.

Examinând dosarul, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au stabilit că instanțele ierarhic inferioare au interpretat greșit instituția încasării anticipate a despăgubirii de asigurare, deoarece aceasta poate fi admisă doar dacă există un diagnostic final şi o prescripție medicală care confirmă tratamentul necesar pentru remedierea vătămărilor integrității corporale. Prin urmare, decizia de achitare a prejudiciilor a fost casată.

Hotărârea Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.


bizlaw.md

Ediție TV

Sîngerei: Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. Pasagera acestuia a ajuns la spital.

Accident cu sfârșit tragic în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit în circumstanțe dramatice, după ce a pierdut controlul motocicletei pe care o conducea.

Publicat

Accidentul s-a produs în seara zilei de 1 mai în localitatea Țîpletești, raionul Sîngerei. Potrivit datelor preliminare, motociclistul de 24 de ani, împreună cu o pasageră de 20 de ani, s-ar fi deplasat prin localitate, iar la un moment dat, într-o curbă periculoasă, ar fi pierdut controlul ghidonului și s-ar fi tamponat cu putere într-un obstacol de pe marginea drumului.

În urma coliziunii, cei doi tineri au fost transportați de urgență la Spitalul Clinic municipal Bălți de către un echipaj de ambulanță, însă din nefericire motociclistul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au deschis o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragicul accident.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

topul săptămânii