Moldova
ANSA: Pești cu viermi, găsiți din nou în cantinele din școli și spitale
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a identificat un şir de încălcări în ceea ce ţine de asigurarea instituţiilor sociale cu produse alimentare, în special cu peşte congelat. Acestea au fost examinate joi, 24 octombrie, la o şedinţă organizată de ANSA, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor responsabile de proces, precum şi a agenţilor economici importatori.
Ca urmare a controalelor Agenţiei, au fost constatate încălcări atât din partea furnizorilor, cât şi din partea administratorilor instituţiilor sau persoanelor responsabile de recepţionarea produselor alimentare folosite ulterior în alimentaţie. Potrivit specialiştilor ANSA, în mare parte, aceste încălcări ţin de livrarea produselor alimentare fără acte de provenienţă, cu etichetă incompletă, cu modificarea indicilor organoleptici (culoare, miros) şi cantitatea de apă în produs mai mare decât norma admisibilă, prezenţa produselor alimentare cu termenul expirat, precum şi prezenţa peştelui congelat afectat de paraziţi.
“În total, în urma a 633 de controale desfăşurate în perioada 11-22 octombrie, inspectorii subdiviziunilor teritoriale pentru siguranţa alimentelor au depistat peste 250 de kilograme de peşte şi circa 150 kg de alte produse neconforme, peste o sută de ouă cu termen de valabilitate expirat. Ca urmare, au fost aplicate măsurile necesare, încadrate în prevederile legale, însă asta nu înseamnă că problema produselor neconforme a dispărut”, a informat conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
ANSA a intensificat controalele în instituţiile publice după ce, la începutul lunii curente, prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că în ultima perioadă în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește neconform. Deși produsele urmau a fi nimicite, acestea au ajuns în piețele din țara noastră și chiar livrate în școli, spitale și penitenciare.
Neconformitățile au fost depistate după ce Corpul de control al Premierului, în colaborare cu poliția, a inițiat verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și la Centrul republican de diagnostică veterinară. În rezultatul acestora, s-a stabilit că din totalul celor 124 de loturi de pește importate în Republica Moldova în perioada 20 august – 4 octombrie, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special este vorba de pește infestat.
La şedinţa de astăzi organizată de ANSA, importatorii de produse alimentare, în special de peşte congelat, au relevat că acest produs nu poate fi verificat plenar în privinţa prezenţei paraziţilor, deoarece practic tot peştele de mare sau ocean este infestat şi procesul nu poate fi monitorizat.
În acelaşi timp, specialiştii laboratoarelor de resort afirmă că trebuie să fie anumite normative ce ar permite consumul acestor produse, fără pericol pentru sănătatea omului, însă acest detaliu este neclar în situaţia creată.
Prezent la întrunire, Alexandru Dubalari, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), a relevat că problema alimentaţiei în instituţiile publice, mai ales asigurarea cu peşte, este foarte serioasă, ajungând să fie examinată la nivel de Guvern. “Se vor implica toate autorităţile care au putere de decizie în soluţionarea acestei chestiuni şi vom cere responsabilitate maximă şi de la agenţii economici care se ocupă de import şi plasare pe piaţă. S-a ajuns că prioritar este banul, deşi în primul rând trebuie schimbată atitudinea”, a declarat oficialul de la MADRM.
La rândul său, Ela Malai, director general interimar al ANSA, a cerut părţilor implicate să se mobilizeze şi să caute soluţii pentru a reveni la normalitate în această stare de lucruri. “În această şedinţă toţi au avut posibilitate să-şi expună punctul de vedere şi de aceste opinii se va ţine cont. Aşteptăm normative exacte pentru calitatea peştelui, vom revizui, de asemenea, metoda de prelevare a probelor, o să informăm consumatorii, precum şi agenţii economici, aşa cum cere legislaţia, despre eliberarea certificatelor de calitate. Este important să nu fie căutaţi vinovaţii în această situaţie, ci de conjugat eforturile, astfel încât în instituţii de învăţământ, spitale, aziluri, depozite şi pieţe alimentare etc. să ajungă doar produse alimentare care nu prezintă pericol pentru viaţă şi sănătate”, a punctat şeful ANSA.
Conform medicilor-epidemiologi, unii helminți de pește pot reprezenta un pericol real pentru sănătate și, în unele cazuri, chiar și pentru viața umană. Aceştia pot să se conțină în peștele de râu și de mare. Deosebit de periculoase sunt nematodele din familia Anisakidae. Pentru a nu ajunge în situații neplăcute, specialiştii propun câteva reguli ce trebuie respectate: de a evita gustarea peștelui crud sau a celui tocat în timpul preparării; de a prelucra termic peștele nu mai puțin de 30 de minute; înainte de preparare, peștele mare trebuie să fie porționat în bucăți mici; peștele trebuie să fie marinat în sare, pe o perioadă de la cinci zile până la două săptămâni, în funcție de concentraţia soluţiei saline.
Moldova
Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului
Poliția a venit cu o reacție după ce rețelele sociale au fost împânzite de imagini cu o tânără care-și matratează fără milă propriul copil. Potrivit oamenilor legii, micuța are vârsta de doar 1 an și 2 luni, iar oamenii legii au fost sesizați de către tatăl acesteia.
Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.
Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.
Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.
Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.
În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.
Iar Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că fetița de 1 an și 2 luni nu este în stare gravă. Totodată, aceasta a menționat că acțiunile mamei nu pot fi atribuite unei depresii postnatale.
„Starea copilului nu e gravă, se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic”, a spus minsitrul Sănătății.
Întrebată dacă acțiunile mamei ar putea fi din cauza unei depresii postnatale, Ala Nemerenco a declarat că: „de obicei depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric”.
Moldova
IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital
Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!
O femeie din comuna Tohatin și-ar fi agresat violent bebelușul, un incident care a stârnit indignare după ce imaginile au fost distribuite pe internet.
Potrivit informațiilor neoficiale, copilul a fost internat în spital cu o comoție cerebrală.
Se presupune că femeia a fost reținută, însă autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial până în acest moment.
UPDATE:
Deși presa scrie că tânăra a fost reținută, pe internet, unii oameni scriu că această individă este la libertate, ba mai mult, în aceste clipe șterge toată informația de pe paginile ei pe rețelele sociale!
Încă așteptăm o reacție oficială din partea poliției!
Știrea este în curs de actualizare…
Moldova
Un tânăr s-a răsturnat cu mașina peste gardul unei case din Căușeni. Proprietarii gospodăriei spun că șoferul era beat
Accident rutier pe strada Alexei Mateevici din Căușeni. O familie a fost trezită cu noaptea în cap de un zgomot puternic, după ce un șofer de 21 de ani a nimerit cu autoturismul în curtea lor.
S-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri în jurul orelor 3, după ce tânărul nu s-ar fi isprăvit cu ghidajul, a derapat de pe șosea și s-a inversat cu mașina în curtea unor gospodari, scrie Studio-L.online
La fața locului a venit poliția și ambulanța, tânărul nu a avut însă nevoie de îngrijiri medicale. Miercuri dimineața la fața locului erau vizibile urmele accidentului rutier.
„Șoferul este viu, avea puțin sânge la cap. A recunoscut că a băut, a fost la petrecere”, a declarat proprietara gospodăriei pentru jurnaliștii locali.
Pentru isprava sa șoferul riscă să fie sancționat.
-
Moldova2 zile în urmă
IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital
-
Moldova2 zile în urmă
Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului
-
În căutare2 zile în urmă
O minoră de 16 ani din raionul Florești, dispărută de circa două săptămâni! Poliția cere ajutorul cetățenilor