Moldova
Mai multe persoane au vrut să treacă frontiera moldo-română cu acte false
În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră au depistat și ridicat două permise de conducere și un buletin românesc, toate cu semne de falsificare. Incidentele au fost consemnate în punctele de trecere Sculeni, Leușeni și Cahul, fiind documentați pentru uz de fals în acte trei conaționali.

Primele două cazuri au fost înregistrate la intrarea în Republica Moldova. Astfel că în punctul de trecere Leușeni, polițistul de frontieră a observat că permisul de conducere moldovenesc, prezentat de către un șofer de 32 de ani, nu corespunde după formă și fon unui act original. Verificările adiționale au confirmat primele supoziții – documentul este falsificat. Tânărul din Hâncești a declarat că permisul l-a obținut prin intermediul unei persoane necunoscute, pe care a identificat-o de pe un site de anunțuri. Ba mai mult, cercetările ulterioare au scos la iveală și faptul că permisul de conducere original i-a fost ridicat acum trei ani de către poliție, în urma depistării acestuia în stare de ebrietate la volan.
În punctul de trecere Sculeni, a fost descoperită o carte de identitate românească, care ar fi eliberată pe numele unui locuitor al raionului Ștefan Vodă, cu premise de contrafacere. Persoana documentată s-a prezentat în calitate de pasager al unei curse Franța – Moldova. Deoarece în timpul discuției a apărut bănuială rezonabilă privind tăinuirea unui fapt ilegal, s-a recurs la un control suplimentar asupra bărbatului de 45 de ani și a bunurilor acestuia. În rezultat, în geanta de mână s-a depistat buletinul românesc falsificat. La audieri bărbatul a declarat că și-a perfectat documentul în cauză pentru a se putea încadra ușor în câmpul muncii într-o țară europeană.
Șirul ilegalităților îl încheie un locuitor al sat. Avdarma, r-nul Comrat, care a încercat să ascundă la controlul trecerii frontierei de stat prezența unui permis de conducere falsificat. În baza analizei de risc, polițiștii de frontieră din punctul de trecere Cahul au suspus unui control suplimentar cetățeanul moldovean, care era pasager al unei rute de ocazie. Ca urmare, în portmoneul acestuia s-a depistat un permis de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile moldovenești pe numele persoanei aflate în PTF. Deși, documentul vizual nu prezenta bănuială de contrafacere, cercetarea minuțioasă cu tehnica din dotare au evidențiat mai multe elemente definitorii ale actului care erau falsificate. În cele din urmă, conaționalul de 35 de ani a recunoscut că acum 10 ani a intrat în posesia permisului, după ce l-a procurat contra sumei de 170 de euro.
În toate cazurile, documentele falsificate au fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei, iar polițiștii de frontieră continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor infracțiunii și luării măsurilor legale ce se impun.
Moldova
Scandal uriaș la Vamă: Doi șefi și un broker, reținuți pentru mită de peste 40.000 de dolari
Scandal de corupție în cadrul Serviciului Vamal al RM: După ce ieri, 21 mai, șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal — au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori, astăzi, lista a fost completată cu încă un nume sonor — șeful Postului Vamal Intern Căușeni, plasat în izolator pentru 72 de ore.

Este vorba despre șeful Postului Vamal Intern Căușeni, reținut pentru 72 de ore, care figurează în același dosar cu șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal. Reținerea celor doi din urmă a avut loc în după-amiaza zilei de 21 mai.
Cei trei sunt bănuiți că, în complicitate cu alte persoane a căror identitate nu a fost încă dezvăluită, ar fi pretins și primit mită în sumă de peste 40 de mii de dolari, în mai multe tranșe.
Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, banii ar fi fost destinați facilitării trecerii frontierei pentru mărfuri destinate regiunii transnistrene.
În urma perchezițiilor, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente și sume de bani în diferite valute, valoarea totală estimată fiind de circa 1,1 milioane de lei.
CNA a anunțat că va reveni cu detalii suplimentare pe parcursul anchetei.
Drept reacție, șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că instituția pe care o conduce nu tolerează faptele de corupție și colaborează deplin cu autoritățile în anchetele în curs. De asemenea, au fost inițiate și anchete interne pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
Moldova
/VIDEO/ Călăuze și migranți, prinși la graniță. Ultimii încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană.
O nouă rețea de trafic de migranți din Asia a fost descoperită la granița de stat a Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră au reținut patru persoane- două călăuze și doi migranți, care încercau cu orice preț să ajungă în Uniunea Europeană.

Cazul a avut loc în apropiere de satul Frăsinești din raionul Ungheni. Patrulele Poliției de Frontieră au observat două persoane suspecte care se aflau în apropierea frontierei moldo-române.
Luați la întrebări, cei doi- cetățeni din Sri Lanka, de 31 și 42 de ani, nu aveau documente justificative pentru a se afla în zonă.
Au urmat mai multe investigații în cadrul cărora au fost descoperite și călăuzele, implicate în schemă. Este vorba despre doi cetățeni români, care au fost găsiți în timp ce se ascundeau într-o pădure din preajma localității Costuleni, raionul Ungheni. În imediata lor apropiere, autoritățile au găsit un vehicul cu numere de înmatriculare italiene și 8 plăci de polistiren, folosite pentru traversarea înot a râului Prut.
Românii urmau să fie plătiți cu câte 2.500 de euro fiecare pentru a facilita trecerea ilegală a frontierei. În urma acțiunii, autoritățile au emis mandate de arest preventiv pentru cei doi, pentru o perioadă de 30 de zile, iar vehiculul implicat a fost confiscat.
Pentru organizarea migrației ilegale, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 12 ani și amenzi de la 300 de mii până la 400 de mii de lei.
Moldova
Scandal în troleibuzul Nr. 1: un pasager s-a opus reținerii unui suspect monitorizat cu brățară electronică
Călătorie cu scandal: Un incident tensionat a avut loc în troleibuzul Nr. 1 din Chișinău.

Polițiștii au reținut un tânăr suspectat de furt și implicat în mai multe cauze penale. Reținerea a fost perturbată de un pasager care a intervenit în apărarea acestuia, acuzând oamenii legii de abuz.
Mai mult, martorii susțin că cel care a sărit în apărarea tânărului este fostul viceministru al Justiției Nicolae Eșanu.
Drept reacție, Poliția precizează că tânărul era monitorizat cu brățară electronică și se afla în apropierea locului unui furt recent, comis la ieșirea din capitală. Acesta a fost urmărit și reținut în transportul public, după ce a fost localizat în baza măsurilor speciale de investigație.
Oamenii legii susțin că s-au legitimat de mai multe ori în timpul intervenției, iar suspectul și-a recunoscut vina.
Poliția le reamintește cetățenilor să nu intervină în acțiunile operative ale forțelor de ordine, pentru a nu periclita siguranța publică. În caz de dubii, singura cale recomandată este apelul la 112.
-
Moldova6 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova2 zile în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
Moldova6 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
În căutare6 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova3 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldovao zi în urmă
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Doi moldoveni, judecați în Germania: Aceștia ar fi aruncat în aer 10 bancomate din care au furat 250 de mii de euro.
-
Moldova2 zile în urmă
Copilă luată cu ambulanța de lângă Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, după ce a căzut de la înălțime