Rețele de socializare

Moldova

Statistica accidentelor: 185 de persoane au decedat, iar alte 2.194 au fost rănite în acest an.

În primele nouă luni ale anului curent, în Moldova s-au înregistrat 1.862 accidente rutiere, în care 185 de persoane au decedat, iar altele 2.194 au fost traumatizate. Situația este, totuși, mai bună decât în perioada similară a anului 2018, potrivit informaţiei din Sistemul informaţional automatizat ”Registru accidente rutiere”.

Publicat

Viteza neadecvată condiţiilor și situaţiei rutiere rămâne principala cauză care a dus la decesul a 59 de persoane şi traumatizarea a alte 563. Totodată, în creştere sunt alte cauze, precum neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni şi starea de ebrietate și adormire la volan.

Totuși, comparând datele cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se atestă o descreştere atât a numărului de accidente produse (cu 2,56%), cât și a celui de persoane decedate (cu 9,76 %) și a celor traumatizate (cu 6,68%).

Cea mai mare descreştere a numărului de persoane decedate a fost înregistrată la Ocniţa, Cahul, Făleşti, Orhei, Ştefan Vodă şi Sângerei.


Totuși, un număr mai mare de accidente comparativ cu perioada similară a anului trecut s-a înregistrat în Anenii Noi, Călăraşi, Drochia, Edineţ, Rezina, Râşcani și Ungheni. Principale și cele mai riscante cauze ale accidentelor în aceste raioane au fost viteza neadecvată condiţiilor rutiere şi starea de ebrietate alcoolică.

La nivel republican, cele mai multe accidente s-au întâmplat din următoarelor cauze: viteza neadecvată condiţiilor, situaţiei rutiere (59 persoane decedate și 563 traumatizate), neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni, condusul în stare de ebrietate și adormirea la volan.

La nivel de localități, municipiul Chișinău este lider la numărul de accidente produse, urmat de Orhei, Ialoveni, Bălţi, Criuleni, Edineţ, Teleneşti și Floreşti.


Totodată, șoferii sunt cei mai neatenți în zilele de duminică (289 cazuri), provocând un număr mai mare de accidente față de alte zile ale săptămânii, precum și în intervalul orelor 16:00 -18:00 şi 18:00-20:00. Gravitatea acestora, în dependenţă de persoane decedate, este majoră în intervalele: 20:00-22:00 şi 00:00-06:00.

De asemenea, potrivit datelor statistice extrase din Registrul accidentelor rutiere, cele mai multe persoane au decedat în urma accidentelor cu implicarea unui singur autovehicul. Comparativ cu anul 2018 se atestă o descreştere substanţială a ratei mortalităţii în urma accidentelor cu participarea mai multor vehicule şi o uşoară scădere în rândul accidentelor cu implicarea pietonilor.

Referitor la tipul accidentului, cele mai multe au fost comise în urma ciocniri laterale. Urmează tamponarea pietonilor aflaţi pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, marcaje, insule, etc.), precum și a celor care au traversat neregulamentar sau au staţionat pe partea carosabilă a drumului.


Cât despre vârsta persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, s-a constatat că 50,2% din numărul total aveau între 31 – 64 ani, iar alte 11,8% – peste 65 ani. Cele mai multe persoane traumatizate grav sau uşor aveau între 31 și 64 de ani. Numărul minorilor constituie 15,89% din numărul total al persoanelor care au avut de suferit, iar 40 la sută din aceștia au decedat.

Din vina minorilor, în perioada de referință s-au produs 72 de accidente, numărul fiind în creștere față de anul 2018.


unimedia.info

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii