Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Imagini ca din penitenciar într-un cămin al UTM. Comentariile reprezentanților universității

Un cămin al Universității Tehnice arată mai deplorabil decât o pușcărie abandonată. Toaleta și dușul sunt pline de mucegai, iar de igienă – nici pomină. Cel puțin asta spune un internaut, care a fotografiat camerele, despre care spune că aparțin căminului nr.2.

Publicat

Imaginile surprind pereți plini de mucegai în camera de baie și WC. Lavoarul este murdar, astfel că nici nu îți este a intra acolo. Și odăile sunt de parcă nu a călcat picior de om, de ani buni. Autorul fotografiilor susține că este vorba de căminul nr.2 al Universității Tehnice. Cu aceste imagini, am bătut la ușa administrației clădirii. Responsabilii susțin că ar fi trucate.

Da fotografii credeți că nu se poate de găsit și în altă parte și de pus? Că e căminul doi și gata?

I-am convins să ne facă o excursie prin cămin, însă ne-au arătat doar camerele renovate din banii părinților. Universitatea pune la dispoziție doar linoleum și câte un dulap.


Era în stare deplorabilă. Toaleta s-a schimbat, tot s-a făcut.

VASILE CARASTAN, ADMINISTRATORUL CĂMINULUI

Noi venim, vedem ce vor să facă și ei hotărăsc. Reieșim din posibilitățile lor financiare și timp.


Am cerut să ne arate și odăile nereparate. Administratorul însă nu găsea cheile, iar apoi a recunoscut că acolo trăiesc și gândaci de bucătărie. Ca să scape de insecte a decis să scoată tapetele.

VASILE CARASTAN, ADMINISTRATORUL CĂMINULUI

Activele studențești au cumpărat geluri și capcane speciale pentru taracani. Anume sub tapete se ascund taracanii și în dulapurile care au fost. Am mers pe varianta asta. Simplu, atrăgător.


De altfel, căminul a fost avizat pozitiv de o comisie specială care verifică starea blocurilor pentru traiul studenților.

ELENA TERENTE, ȘEFĂ, SECȚIA CĂMINE STUDENȚEȘTI


Odăile care nu au fost date la reparație, stau închise. În rest, lucrăm, facem reparație.

De față cu administratorul, studenții se arată mulțumiți de condiții.

Condițiile de trăit nu trebuie să influențeze procesul de studiu. Pentru mine e normal, așteptările sunt satisfăcute.

Chiar și așa, camerele lor arată mai mult a bucătării, pline de cratițe și veselă.

Pur și simplu așa o punem ca să nu stea recipientele fierbinți pe jos.

Am găsit și un jurnal unde studenții se plâng pe condiții. În doar două săptămâni de la reluarea anului școlar, registrul este deja plin.

DIANA POPA, REPORTER TV8

Iar în acest registru studenții înscriu defectele pe care le-au observat în camerele lor. De exemplu în camera 911 nu arde becul, iar în 401 în duș nu este lumină.

–Ai văzut asta? –Da. Am văzut așa blocuri. Acolo principalul e să faci curat, să așterni un covor, să pui perdele. –Să astupi toate fisurile? –E suficient cu bandă adezivă să le înclei.

Lavoarele, veceurile din secții cred că ar fi o problemă.

Geamurile sunt vechi și iarna trebuie să astupi crăpăturile ca să nu fie răcoare. –Îngheți? –Da, e destul de frig.

Potrivit administrației, în acest an, din cele 181 de camere au fost reparate doar 27. Prețul pentru un loc în cămin este, în medie, 345 de lei.

Moldova

O femeie a fost jefuită chiar în veceul de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni. Suspectul – reținut

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Publicat

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.



Citește mai departe

Moldova

Peste 100 de hectare de teren, compromise de foc în weekend: Cel mai grav incendiu a izbucnit la Dănceni

Weekend de foc în întreaga țară. În perioada 04-06 mai, pompierii și salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 45 de incendii de vegetație, care au afectat circa 100 hectare de teren.

Publicat

Unul dintre cele mai mari incendii a izbucnit în dimineața de 6 mai, în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. Acolo focul a nimicit peste 20 hectare de stuf. Internauții au filmat flăcările uriașe care erau observate de la sute de metri distanță, iar funinginea ajungea chiar la casele acestora.

Deși pompierii nu au anunțat încă cauza exactă de la care au izbucnit flăcările, primarul localității a scris pe o rețea socială că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Un alt incendiu, care a mistuit 15 ha de teren s-a produs tot în raionul Ialoveni, în satul Mileștii Noi. Situație similară a fost și în satul Chirileni din raionul Ungheni, unde focul a distrus 15 hectare de vegetație.

Totodată, în această perioadă au fost  întocmite 77 procese verbale, fiind sancționate persoanele care au dat foc intenționat vegetației uscate.


În 53 de cazuri, oamenii au fost amendați, suma totală a amenzilor fiind de aproape 264.000 de lei, restul persoanelor vor munci neremunerat în folosul comunității.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1240 de incendii de vegetație, care au distrus peste 2500 hectare de terenuri.


Citește mai departe

Moldova

Sărbători pascale cu iz de alcool: 55 de șoferi prinși băuți la volane, unii întrecând norma de aproape 10 ori

De sărbători, s-au încumetat să încalce legea. 55 de șoferi au fost prinși în zilele de sâmbătă și duminică băuți la volane.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Ciulucani din raionul Telenești. Acolo, un șofer de 29 de ani avea în aerul expirat o concentrație de alcool de 1,41 mg/l. Un alt bărbat de 53 de ani, a fost stopat în aproprierea satului Șișcani, raionul Nisporeni. Acesta conducea o mașină, deși avea o concentrație de 1,29 mg/l vapori de alcool. Un alt șofer băut a fost prins pe strada Ștefan cel Mare din orașul Nisporeni, cu o concentrație de alcool de 1,04 mg/l alcool în aerul expirat.

Încă doi tineri, ambii de câte 20 de ani au fost stopați în satul Recea din raionul Strășeni, unui conducea o motocicletă, având o concentrație de alcool de 0,49 mg/l în aerul expirat. Celălalt se deplasa cu un automobil, deși avea în aer 0,39 mg/l de alcool în aerul expirat. În toate cazurile, vehiculele au fost ridicate și transportate la parcarea specială, iar conducătorii auto sunt documentați penal sau contravențional.

Oamenii legii menționează că pe lângă conducători băuți, în weekend au fost documentați și peste 1500 de vitezomani. Cu sancțiuni s-au ales și circa 600 de șoferi care au ignorat indicatoarele rutiere, 119 nu aveau cuplate centurile de siguranță, iar alți peste 400 oprit unitatea de transport în locuri interzise.



Citește mai departe

topul săptămânii