Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Peste 400 de accidente cu implicarea pietonilor au fost înregistrate de la începutul anului

Indisciplina și nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de trafic a șoferilor – sunt principalele cauze ale producerii accidentelor cu implicarea pietonilor. Mulți dintre pietoni aleg să-și riște viața și să treverseze neregulamentar strada, în afara trecerilor pentru pietoni, trecerilor subterane sau la culoarea roșie a semaforului.

Publicat

De la începutul anului 2019, Poliția a înregistrat 465 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 50persoane decedate și alte 430 traumatizate

În acest sens, Poliția reamintește câteva recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a nu ajunge victimă accidentelor rutiere:

-asigurați-vă permanent, chiar şi atunci când vă aflați pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului);


-la trecerile cu circulaţia dirijată, conduceți-vă de semnalele semafoarelor destinate pietonilor, vehiculelor sau ale agenţilor de circulaţie;

-odată angajaţi în traversare, nu încetiniți mersul sau nu vă opriți fără motiv;

-așteptați vehiculele de rută în staţie, pe trotuar, acostament sau, după caz, pe refugiu;


-la trecerile nedirijate, ieşiți pe carosabil numai când sunteți convinşi de siguranţa traversării chiar dacă aveți prioritate în raport cu conducătorii de vehicule;

-în cazul în care în limitele vizibilităţii de 100-150 metri nu sunt treceri pentru pietoni, traversați drumul numai după ce v-ați asigurat că nu se apropie nici un vehicul;

-deplasați-vă pe partea dreaptă a trotuarelor, iar în lipsa acestora − pe acostament;


-în afara localităţilor, circulați pe partea stângă a drumului în întîmpinarea fluxului de vehicule;

-în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, purtați îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;


-dacă sunteți părinte sau educator și însoțiți copii – nu admiteți ieşirea nesupravegheată a acestora pe carosabilul drumului, iar în timpul deplasării, conduceți pe partea exterioară a trotuarului sau acostamentului.

-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

De asemenea, pietonilor li se interzice să se angajeze în traversarea drumului:

-nemijlocit prin faţa sau spatele vehiculelor oprite sau staţionate pe drum;

-pe sectoarele de drum cu câmpul vizual limitat;

-în cazul în care se apropie un vehicul cu regim prioritar de circulaţie, care emite semnale luminoase şi sonore;

-să traverseze căile la trecerile la nivel cu calea ferată când semnalul luminos sau poziţia barierei interzice trecerea.

Totodată, pentru evitarea incidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, conducătorii de vehicule sunt îndemnați să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

 – la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate;

-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii;

-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport;

-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

Poliţia acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, iar obiectivul principal al polițiștilor este salvarea de vieți și prevenirea accidentelor rutiere.

Implică-te și tu! Pentru tine, familia ta, prietenii tăi și cei din jur.

 

Advertisement

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii