Rețele de socializare

Moldova

Diversioniștii găgăuzi condamnați pentru trădare de patrie i-au cerut lui Dodon să fie primiți acasă

Grupul de etnici găgăuzi care se află în căutare penală pe teritoriul Republicii Moldova, pentru pregătirea actelor teroriste, trădare de patrie și încercare de lovitură de stat, au redactat o scrisoare deschisă prin care au cerut lui Dodon și Vlah să fie lăsați să se întoarcă în „patrie”.

Publicat

Grupul separatiștilor și diversioniștilor din Găgăuzia care se ascunde de justiția moldovenească în Rusia, și care a pus la cale acțiuni subversive în anul 2014, a prins la curaj după venirea la putere a alianței ACUM – PSRM. Membrii acestui grup au redactat o scrisoare deschisă acum câteva săptămâni în care s-au declarat nevinovați, iar tot ce li s-a întâmplat în 2014 ar fi fost o uneltire a „regimului Plahotniuc”. Regimul ar fi creat din ei un inamic pentru a-și argumenta incapacitatea de a crea condiții bune de viață pentru cetățeni. Semnatarii scrisorii au declarat că se vor întoarce în curând în „patrie” și au cerut autorităților să nu aplice legea în cazul lor.

Primul care a încercat să se întoarcă este fostul șef al Direcției Tineret și Sport al Găgăuziei, Anatoli Cara. Acesta însă a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău și predat organelor care l-au dat în căutare.

Anatoli Kara, Dmitri Kuznețov, Veaceslav Boico dar și alți figuranți în dosarul cu privire la separatiștii găgăuzi, întocmit în 2014, au semnat o scrisoare comună adresată președintelui Dodon, bașcanului Irina Vlah, deputaților din Parlament, dar și din Adunarea Populară. În scrisoarea deschisă, ei afirmă că au devenit victimele regimului lui Plahotniuc care ar instiga la ura interetnică și care i-a prezentat pe ei drept teroriști. Scrisoarea deschisă a fost semnată de 7 persoane, printre aceștia sunt cei trei menționați mai sus.


Pe scurt, semnatarii afirmă că acum cinci ani, „regimul lui Plahotniuc” a pus la cale un plan de răzbunare pentru faptul că găgăuzii au organizat referendumul neconstituțional din 2 februarie 2014. Pentru că nu s-au putut opune desfășurării referendumului, autoritățile centrale ar fi îndreptat întreaga mașinărie a sistemului spre a fabrica dosare penale împotriva acelor persoane din regiunea găgăuză care au participat la referendumul din neconstituțional.

Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, faptul că 98% din participanți la plebiscitul ilegal a votat pentru apropierea de Federația Rusă și pentru integrarea în Uniunea Vamală, a funcționat ca o palmă pentru autoritățile centrale. (Apropo, chiar și potrivit legii din 1994 cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, referendumurile cu privire la vectorul extern de dezvoltare nu pot fi organizate de către autoritățile regiunii.)

„Însă, în loc să organizeze, civilizat, măsuri de clarificare în rândul populației din autonomia găgăuză, regimul lui Plahotniuc a decis că e mai facil să-i sperii pe europeni și americani cu amenințarea rusă și cu separatismul găgăuz”, se menționează în acea scrisoare.


Potrivit autorilor, în acest scop ar fi fost creat un mit despre faptul că locuitorii Găgăuziei au fost antrenați pe teritoriul Federației Ruse cu scopul de înfăptui o lovitură de stat și de a răsturna puterea în stat.

Semnatarii mai scriu că autoritățile centrale, prin croirea mitului despre separatismul găgăuz și amenințarea rusească, ar fi urmărit să ascundă partenerilor europeni incapacitatea de a asigura de sine stătător a unui nivel bun de trai pentru locuitorii țării.

„În toți acești cinci ani în care ne-am aflat în exil, noi nu ne-am simțit în securitate, mamele noastre și rudele suferă, iar noi înțelegem că nu ne putem întoarce în patrie până când acolo va dăinui regimul banditesc al lui Plahotniuc și mașinăria represivă, cu judecători și procurori de buzunar”, se menționează în scrisoare.


Semnatarii se arată foarte mulțumiți de faptul că „regimul lui Plahotniuc” a căzut și cer președintelui, bașcanului, deputaților Parlamentului și Adunării Populare să scoată toate învinuirile aduse lor pentru că acestea n-ar avea nicio bază.

„Suntem nevinoveți! Săptămâna viitoare ne vom întoarce acasă, la mamele noastre, rudele și apropiați”, se menționează în scrisoare.


Reamintim că, în anul 2014, Deschide.md a scris într-un articol cu titlul EXCLUSIV // Formuzal, SUPERVIZORUL TABERELOR PARAMILITARE din Rusia, că Anatolii Cara este executantul indicațiilor date de bașcanul Mihail Formuzal în procesul de recrutare și trimitere a tinerilor găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă. Pe lângă Cara, de recrutarea sabotorilor se mai ocupau Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul UTA Găgăuzia și Fiodor Gagauz, actual deputat PSRM.

La 1 august trei tineri găgăuzi au fost condamanți la 5 ani de pușcărie cu suspendare. Imediat după aceea, un utilizator anonim a difuzat prin poșta electronică, spre mai mulți destinatari, înregistrarea audio a unei conversații purtate între Anatolii Cara și alte persoane din anturajul bașcanului Formuzal. (Discuție între EXTREMIȘTI // Stai măi, NU SPUNE NIMIC la telefon !)

Este de menționat că anterior sursele deschide.md au menționat că există deja probe concludente care indică faptul că Anatolii Cara, în mod direct, a iniţiat acţiunile de recrutare a tinerilor din Găgăuzia în scopul instruirii diversioniste pe teritoriul Rusiei, imediat după vizita din aprilie 2014 a lui Formuzal la Moscova.

Atunci, Formuzal ar fi avut întrevederi cu persoane de rang înalt din cadrul serviciilor speciale ruse. Părțile au convenit asupra acţiunilor ilegale deconspirate ulterior de organele de drept ale Republicii Moldova.

Cara ar fi avut indicaţii directe de la Formuzal ca „detaşamentele de asalt” să fie formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 19 – 34 de ani, din familii cu probleme financiare și, preferabil, necăsătoriți.

Anatolii Cara și-a făcut pierdută urma după demararea procesului de anchetă şi reţinerea de la sfârșitul lunii iunie 2014 a celor 3 tineri din Comrat, iar până în prezent s-ar fi aflat la Moscova, într-o tabără a serviciilor speciale ruseşti.

deschide.md

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii