Rețele de socializare

Moldova

În numai jumătate de ani, 17 oameni s-au intoxicat cu substanțe chimice, la Ungheni. Avertizările specialiștilor

De la începutul anului curent, în raionul Ungheni au fost notificate 17 cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice, inclusiv 9 – printre copii și adolescenți, se arată într-o Notă a Centrului Sănătate Publică (CSP) Ungheni.

Publicat

În majoritatea cazurilor – 10 la număr, intoxicațiile s-au produs de la medicamente. Totodată, au fost înregistrate 3 cazuri de intoxicații cu substanțe chimice lichide și 1 – cu pesticide.

”Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică la copii constituie o problemă serioasă de sănătate publică din cauza gravității manifestării clinice. În plus, aceste intoxicații decurg fulminant și, uneori, pot duce la deces”, a explicat Raisa Popovici, șefa secției protecția sănătății publice de la CSP Ungheni.

”Numărul de cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice la copii sunt direct proporționale cu starea socio-economică și nivelul educațional al familiei”, a precizat dânsa.


Potrivit statisticilor, în perioada 2012-2018, în Republica Moldova au fost notificate peste 2500 de cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică, inclusiv în raionul Ungheni – 275 de cazuri.

E dovedit că majoritatea intoxicațiilor de acest gen apar la copiii cu vărsta de 1-5 ani, perioada în care reflexul „mână-guriță” este foarte bine dezvoltat. Destul de frecvent sunt atestate încercări de suicid cu folosirea medicamentelor și altor substanțe chimice în rândul adolescenților.

Centrul Sănătate Publică
vine cu unele recomandări pentru a evita intoxicațiile respective:

– Nu lăsați copiii nesupravegheați;
– Asiguraţi păstrarea medicamentelor în locuri inaccesibile pentru copii;
– Păstrați momeala (otrava pentru șoareci, șobolani), pesticidele, fertilizanții, ambalate sub diferite forme, detergeții, soluțiile de curățat etc. în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii;
– Amplasați/lăsați momeala pentru șoareci, șobolani sub forme de brichete, granule colorate atractiv în locuri dosite, inaccesibile copiilor;
– Nu încredințați copiilor fiole, pachete sau sticle cu otravă, pesticide, medicamente;
– Respectați regulile de administrare a medicamentelor;
– Nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc, cele din urmă se pot contamina prin atingere;
– Nu păstrați substanțe chimice, inclusiv pesticide, în sticle destinate produselor alimentare. Copilul sau persoana matură le pot consuma fără să-şi dea seama de pericolul iminent care îi pândește;
– Când vorbiți despre medicamente, nu le spuneți copiilor că sunt niște “siropuri” sau “bomboane”;
– Nu folosiți în prezența copiilor medicamente;
– Informați  despre potențialul pericol al substanțelor chimice;
– Verificați sistemele de încălzire ale locuințelor (sobe, centrale pe lemne, pe gaz etc.), la semne de funingine, rugină, un blocaj sau eroziuni, înainte de punerea lor în funcțiune;
– Efectuați ventilarea şi aerisirea permanentă a încăperilor.


expresul.md

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii