Rețele de socializare

Moldova

Comerțul ilegal de tutun în proximitatea grădinițelor sau lupta agenților economici cu cadrul legal imperfect

Discuțiile pe marginea subiectului ce privește comerțul de tutun în proximitatea instituţiilor de învăţămînt şi a celor medico-sanitare au fost mereu însoțite de argumente care invocă protejarea sănătății sociale.

Publicat

Argumente greu de combătut, iar Legea 278/2007 cu privire la controlul tutunului ar avea în esență un obiectiv relevant și adecvat care însă este greu de atins din cauza imperfecțiunii cadrului legal.

Toată disputa începe de la faptul că Legea 278/2007 prevede că unităţile cu suprafaţa comercială mai mică de 20 m2 ce comercializează produse din tutun și produse conexe trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 m de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare. Însă, noțiunile de instituție de învățământ și de instituție medico-sanitară nu sunt definite de nici un act normativ fapt confirmat prin răspunsurile oferite de Ministerele de resort. Această incertitudine permite agenților economici să atace în judecată procesele verbale întocmite de instituțiile de control și să câștige procese de judecată.

Prin urmare este vorba de o lacună legală care plasează agenții economici și sănătatea publică pe baricade diferite.


Atât timp cât nu este claritate privind cadrul normativ, instituțiile de stat trebuie să se abțină de la aplicarea abuzivă a prevederilor de sancționare, or, ar risca să fie pornite procese de judecată împotriva statului pentru încasarea prejudiciilor cauzate agenților economici”, ne-a comunicat juristul Igor Blanari.

Din surse neoficiale, la moment în Republica Moldova sunt pe rol peste 100 de procese pe subiectul vizat.

dincahul.md


Moldova

Țigări de contrabandă în tren: Trei angajați ai „Căii Ferate” și un agent economic- cercetați penal.

Transportau țigări de contrabandă în România cu ajutorul cursei de tren Chișinău-Iași. Este schema pusă la cale de trei angajați ai Căii Ferate din Moldova și un agent economic. Aceștia au vârste cuprinse între 33 și 54 de ani și sunt cercetați penal de contrabandă cu produse de tutungerie.

Publicat

Potrivit poliției, cei patru suspecți ascundeau pachetele de țigări în vagoane și astfel reușeau să treacă verificările Serviciului Vamal.
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au descins cu nouă percheziții în capitală și la Ungheni, la domiciliile indivizilor, dar și în vagoanele de tren. Iar ca urmare au găsit zeci de mii de lei și peste 6600 de pachete de țigări în valoare de 280 de mii de lei.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă, iar dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții ar putea sta până la 10 ani după gratii.


Citește mai departe

Moldova

Pericol pe străzile capitalei: Mai mulți copaci au fost doborâți la pământ de vântul puternic.

Vântul puternic din după-amiaza de 22 mai a făcut dezordine în capitală. Mai mulți copaci au fost doborâți, iar zeci de crengi au fost rupe de rafalele de vânt. Pentru a elibera drumul de ramurile căzute a fost solicitat ajutorul muncitorilor de la „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi”.

Publicat

În primul caz, aceștia au avut misiunea să intervină pe strada Bernardazzi pentru a înlătura un copac care a fost smuls de vântul puternic și a căzut peste liniile de troleibuz. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime sau daune materiale considerabil, asta întrucât copacul risca să cadă în gol. Cu toate acestea, traficul în zonă a fost blocat, iar un echipaj de poliție a intervenit pentru a redirecționa traficul și a asigura zona.
Intervenția muncitorilor de la „Spații Verzi” a fost necesară și pe strada Muncești, unde un alt copac s-a rupt, iar un arțar aflat pe strada Șciusev s-a frânt fără a provoca întreruperea traficului rutier.
În acest context, autoritățile îndeamnă oamenii să evite deplasarea în apropierea arborilor și să manifeste grijă sporită față de copii. Totodată, șoferii sunt rugați să evite parcarea pe marginea străzilor, pe trotuare și sub copaci bătrâni, pentru a preveni eventuale daune și a permite intervenția promptă a echipelor specializate în caz de necesitate.



Citește mai departe

Moldova

Scandal la „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”: Fostul director ar fi adus prejudicii financiare considerabile instituției.

Scandal la „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” din Chișinău. Un fost director al instituției ar fi implicat într-o schemă de corupție bazate pe contracte fictive și lucrări inexistente. Totul s-ar fi întâmplat în decursul a doi ani, din 2023 și până în aprilie 2025.

Publicat

Potrivit datelor publicate de CNA, în perioada în care a ocupat funcția de director, bărbatul ar fi semnat contracte fictive de întreținere pentru utilaje multifuncționale care nu fuseseră niciodată puse în funcțiune. În pofida acestui fapt, utilajele au fost „deservite” în acte, iar lucrările neefectuate au fost raportate ca fiind finalizate, provocând pierderi financiare considerabile bugetului întreprinderii municipale.
Urmărirea penală continuă, iar perchezițiile efectuate în mai multe locații din capitală au scopul de a stabili toate circumstanțele și de a identifica persoanele implicate în această schemă ilegală. La moment, fostul director riscă acuzații de abuz de serviciu și implicare în fapte de corupție.


Citește mai departe

topul săptămânii