Rețele de socializare

Moldova

Estorcau bani de la moldovenii de peste hotare. Grupare criminală, suspectată de 46 de cazuri de escrocherie. Liderul – arestat:

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice ai Inspectoratului Național de Investigații de comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale au reținut un membru a  unei grupări infracționale care estorca mijloace bănești prin intermediul rețelelor de socializare. Liderul grupării   s-a dovedit a fi un tânăr de 29 ani,  originar din raionul Drochia.

Publicat

Victimelor le erau prezentate date și fapte care nu corespund realității, în scopul însușirii unor mijloace financiare.

În acest context, ofițerii de investigații au fost sesizați de către o femeie de 38 de ani din capitală, care a comunicat că,  la solicitarea suspecților a efectuat mai multe transferuri bănești, iar ulterior aceștia s-au eschivat de la restituirea mijloacelor financiare.

Potrivit materialelor cauzei penale s-a stabilit că, în intervalul de timp august 2018 – ianuarie 2019, suspectul cu complicii săi, folosind rețelele de socializare și diverse aplicații de mesagerie on-line, prin inducerea în eroare și prezentarea ca adevărată a unor fapte inexistente, au convins victima care la moment se afla peste hotarele țării să efectueze mai multe tranzacții bănești prin intermediul sistemelor de transferuri rapide în suma de circa 4000 euro.


La  14 mai 2019, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice, de comun cu ofițerii Direcției Nord al INI și cu suportul angajaților BPDS Fulger, au efectuat percheziții la domiciliul suspectului pentru acumularea probelor pertinente și concludente. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, ulterior fiindu-i aplicat arest pentru 30 de zile.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei sau  închisoarea pe un termen de la 2 la 6 ani.

Astfel,  Centrului pentru combaterea crimelor informatice  a INI,  atenționează cetăţenii Republicii Moldova, mai mult  pe cei care lucrează peste hotarele ţării să atragă o atenţie sporită la solicitările de împrumuturi de bani prin intermediul conturilor odnoklasniki, facebook, vk, instagram, etc., inclusiv de pe conturile cu imagini ale persoanelor cunoscute, deoarece toate acestea sunt metode folosite de escroci, prin conturi clonate ale rudelor şi prietenilor.


În perioada anilor 2018-2019, angajații Centrului au documentat  46 de  cazuri de acest gen.

Moldova

Manevră nereușită cu spatele. Unul din automobilele implicate a fost la un pas de a ajunge pe gazon

Două automobile au fost implicate într-un accident produs miercuri, 8 aprilie, pe bulevardul Dacia din Chișinău.

Publicat

O mașină de model Hyundai efectua manevra cu spatele și a lovit un alt automobil de model Toyota. În urma impactului, unul dintre automobile a fost la un pas de a ajunge pe gazon.

Ulterior, la fața locului a fost solicitată ambulanța.

Potrivit informațiilor oferite de ofițerul de presă al poliției capitalei, Svetlana Scripnic, nimeni nu a avut de suferit.



Citește mai departe

Moldova

Accident violent, în raionul Căușeni: Șoferul unei mașini a ajuns la spital după ce a fost lovit de semănătoarea unui tractor

Accident violent, în raionul Căușeni. Un tânăr de 22 de ani a ajuns la spital, după ce vehiculul pe care-l conducea a fost lovit de un tractor.

Publicat

Totul a avut loc în seara de 07 mai, în jurul orei 21.00,  în apropierea satului Taraclia. Potrivit oamenilor legii, totul s-ar fi întâmplat după ce un șofer de 62 de ani ce conducea un tractor cu semănătoare ar fi accidentat lateral un autoturism condus de un tânăr de 22 ani, ce se deplasa din sensul opus.

În urma impactului, mașina tânărului a derapat de pe traseu, ajungând într-un șanț, iar șoferul s-a ales cu mai multe traumatisme. El a fost dus la spital pentru ulterioare îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul Drager, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre ei nu consumase alcool.  Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști.


Citește mai departe

Moldova

Furau „din gura” pacienților: Trei angajate de la un Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități, prinse cu produsele alimentare în geantă

Prinse cu mâncarea pacienților în geantă. Trei angajate de la Centrul de plasament temporar pentru persoane adulte cu dizabilități din Bădiceni, Soroca, au fost prinse în timp ce furau mâncarea destinată beneficiarilor.

Publicat

Totul a ieșit la iveală în urma unui control inopinat, pus la cale de către directorul instituției, scrie presa locală.

Astfel, directorul a găsit în gențile angajatelor de la bucătărie, mai multe produse alimentare, crupe, carne, dulciuri și conserve.

Bunurile au fost restituite, iar pe acest caz administrația instituției a pornit o anchetă de serviciu.


De menționat că două dintre angajatele cu pricina lucrează de ani buni în cadrul instituției, iar cealaltă a fost recent angajată.


Citește mai departe

topul săptămânii