Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Consulul Republicii Moldova la Odesa, învinuit de corupție: „Nu am nicio vină”

Sergiu Șeptelici, consulul Republicii Moldova la Odesa, bănuit că ar fi luat mită de 100 de euro pentru perfectarea vizei moldovenești unui cetățean egiptean, pledează nevinovat și crede că ar fi vorba de niște reglări de conturi. Reprezentantul diplomatic reținut săptămâna trecută la Odesa a fost surprins luni, 8 aprilie, în timp ce venea la Procuratura Anticorupție însoțit de doi avocați pentru a fi audiat.

Publicat

Procurorii îl acuză pe Șeptelici că, la 6 aprilie 2018, i-a perfectat unui cetățean de origine arabă viză pentru un termen de 60 de zile contrar prevederilor legii. În schimbul acestui serviciu, bănuitul ar fi pretins și primit mită în valoare de 100 de euro. Pe numele diplomatului a fost pornită o cauză penală pe faptul coruperii pasive, conform art. 324, alin. (4) Cod Penal. Totodată, bănuitul a fost plasat sub control judiciar, având interdicția să nu părăsească țara pe un termen de 30 de zile.

Aurel Colenco, unul dintre avocații lui Șeptelici, a declarat că clientul său a procedat conform legii întrucât solicitarea pentru viză a fost depusă electronic și a fost imposibil să comită ilegalități. „Nu sunt probe care ar confirma vinovăția clientului nostru, mai ales că pretinsa infracțiune ar fi avut loc acum un an. Toată învinuirea se bazează pe denunț”, a declarat apărătorul.

De asemenea, partea vătămată este originară din Egipt și a investit peste 375.000 de lei într-o afacere la Ceadîr-Lunga, au precizat avocații. Aceștia au mai declarat că cetățeanul egiptean a anexat la cererea de solicitare a vizei o invitație confirmată de Ministerul Afacerilor Interne verificată de Serviciul de Informații și Securitate, polița de asigurare de 30.000 de lei, precum și un acord de ședere provizorie eliberat de către Biroul de Migrație și Azil.


De cealaltă parte, procurorii Anticorupție susțin că acesta nu este singurul caz în care Sergiu Șeptelici ar fi luat mită pentru perfectarea vizelor. Schema a ieşit la iveală în februarie 2019, după ce forțele de ordine au reținut trei persoane originare din Siria şi Egipt. Acestea ar fi declarat oamenilor legii că au perfectat actele prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din Odesa.

Cetățenii străini au mai spus că au fost ajutați de un ofiţer al Biroului de Migraţie şi Azil, precum şi de o persoană care se autodeclara consilier al unui funcţionar public. Potrivit procurorilor, cei doi şi-au recunoscut integral vina și ar fi făcut declaraţii în privinţa implicării consulului moldovean în această schemă.

anticorupție.md


Moldova

A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l

Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Publicat

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.


Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.


Citește mai departe

Moldova

Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci

O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Publicat

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.

Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.


Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.

Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.


Citește mai departe

Moldova

Motociclete de colecție legalizate cu acte false – Angajați ai ASP, vizați într-un dosar de fals și corupție

Agenția Servicii Publice, în vizorul anchetatorilor! Mai mulți angajați, printre care și un șef din cadrul instituției, sunt suspectați că ar fi legalizat fraudulos motociclete și automobile de colecție, folosind documente false.

Publicat

Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi emis acte confirmative cu date false privind proprietatea și caracteristicile tehnice ale unor vehicule de epocă, multe dintre ele cu valoare ridicată pe piața internațională. Actele ar fi permis modificarea istoricului mașinilor și motocicletelor, legalizând astfel introducerea lor în circuitul legal, deși proveniența și foștii proprietari figurau fictiv în documente.

La perchezițiile făcute în data de 20 mai, la domiciliile, automobilele și birourile angajaților vizați, anchetatorii au găsit probe relevante pentru dosar. Surpriza a venit însă dintr-un subsol – unde au fost descoperite 6 motociclete vechi, restaurate cu grijă, toate vizate în cadrul anchetei. Cazul este încadrat la falsificarea și utilizarea de documente oficiale, iar prejudiciul adus circuitului legal de înmatriculare este în curs de evaluare.


Anchetatorii spun că beneficiarii finali ai vehiculelor erau atât din țară, cât și din străinătate, unde aceste mijloace de transport pot fi vândute la prețuri de colecție. În prezent, suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și a numărului exact de vehicule introduse ilegal în sistem.


Citește mai departe

topul săptămânii