Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Campania Națională O casă protejată – o viață salvată, continuă. Încă 56 de detectoare de fum, instalate în casele oamenilor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI continuă Campania Națională „O casă protejată – o viață salvată”. În ultima perioadă pompierii au reușit să instaleze detectoare de fum pentru 56 de oameni din grupul de risc.

Publicat

Angajații IGSU au montat instalații de detectare a fumului toxic pentru familii din localitatea Chetroșică – Nouă a raionului Edineț, dar și satele Telița, Maximovca și Mereni din raionul Anenii Noi. Totodată salvatorii au instruit oamenii la capitolul utilizarea sobelor de încălzit, exploatarea aparatelor electrice de uz casnic, dar și folosirea cazanelor termice. Campania Națională „O casă protejată – o viață salvată” a cuprins tot mai multe localități din țară, iar până în prezent moment de aceasta au beneficiat 4851 de familii din Republica Moldova, fiind montate 4978 de detectoare de fum.

În următoarea perioadă campania va ajunge în localitățile Hirova și Rădeni, raionul Călărași în localitatea Lopatnic a raionului Edineț, dar și în mai multe localități din raioanele Glodeni și Anenii Noi. De instalații de detectarea a fumului toxic beneficiază oamenii în etate, persoane țintuite la pat, dar și familii cu mulți copii. Scopul campaniei este de a preveni situațiile de risc legate de utilizarea incorectă și cu încălcări a normelor antiincendiare a surselor de încălzit, care în cele mai dese cazuri pun viața oamenilor în pericol. Potrivit datelor IGSU din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor de la începutul anului 2019 în țara noastră au avut loc 212 incendii care au răpit viața a 38 de persoane.

Totodată, în aceiași perioadă au avut loc 20 cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon în urma cărora au suferit 41 de persoane, dintre care 6 au decedat.


Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

Moldova

Crimă macabre în raionul Anenii Noi: Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis fiul, iar apoi ar fi produs o deflagrație în casă

Crimă macabre în raionul Anenii Noi. Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis fiul, iar apoi ar fi incendiat casa.

Publicat

Totul a avut loc în dimineața de 01 mai, în satul Todirești, iar poliția a fost chemată de către vecinii care ar fi auzit o explozie puternică.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Anenii Noi, Mariana Didenco, la fața locului, oamenii legii au depistat în curtea gospodăriei unde s-a întâmplat totul corpul neînsuflețit al bărbatului de 38 de ani, cu două plăgi.

Preliminar, polițiștii au stabilit că tatăl acestuia, în vârstă de 67 de ani și-ar fi omorât feciorul, după care ar fi produs o deflagrație în locuință.


Suspectul a fost dus la spitalul raional, cu diverse arsuri pe suprafața corpului. Tot poliția anunță că victima se afla la evidența medicului psihiatru și locuia doar împreună cu tatăl.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Omorul fetei însărcinate de la Orhei. Noi detalii de la Procuratură: Învinuitul este acuzat inclusiv de viol

Publicat

În cazul de omor de la Orhei al tinerei însărcinate, procurorii au înaintat un nou capăt de acuzare învinuitului. Și anume: violență sexuală cu agravanta de „infracțiune din motive de prejudecată, sau de gen”. Despre acest lucru a anunțat procurorul din Secția Protecția drepturilor copiilor din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Gornea, scrie Deschide.MD.

Potrivit acuzatorului de stat, această nouă învinuire a fost adusă în urma expertizei medico-legale efectuate.

„Cu referire la cazul tragic soldat cu decesul femeii din Orhei, Procuratura vrea să dea asigurări că vor fi întreprinse toate acțiunile de urmărire penală necesare în vederea cercetării sub toate aspectele complete și obiective a circumstanțelor cauzei, colectarea probatoriului în vederea stabilirii vinovăției făptuitorului, tragerea la răspundere penală și aplicarea pedepsei proporționale faptei comise.


În context, în baza rezultatelor expertizei judiciare care au fost efectuate, inclusiv cea medico-legală, va fi completată învinuirea și sub aspectul comiterii infracțiunii de violență sexuală. Or, la moment, presupusul agresor a fost pus sub învinuire în baza infracțiunilor de răpire a persoanei și a omorului intenționat, cu trei agravante: „asupra unei femei gravide”, „comitere cu o deosebită cruzime” și „în scopul ascunderii altei infracțiuni”.

La fel, în rezultatele investigării și acțiunilor de urmărire penală, va fi investigată fapta și sub aspectul stabilirii motivului de gen, respectiv, imputarea unei alte agravante „infracțiuni din motive de prejudecată, sau de gen”. Pentru că acest caz denotă că nu este altceva decât o infracțiune, ce reprezintă violență bazată pe gen, infracțiune comisă asupra unei femei deoarece este femeie și este mai vulnerabilă”, a declarat procurorul în cadrul audierilor desfășurate astăzi la Parlament.

Pe marginea acestui caz, Mariana Gornea a specificat că în cazurile de violență domestică, statul trebuie să vină cu un răspuns prompt. Ea a dat asigurări că Procuratura Generală monitorizează și investighează cazurile de violență în familie.


Amintim, că principalul suspect în cazul Anei-Maria, Gheorghe Cotorobai, a fost anterior învinuit de procurori pentru cauzele de răpire și omorul unei femei gravide. Corpul neînsuflețit al tinerei a fost depistat pe 20 aprilie, într-o fâșie forestieră din extravilanul satului Chițcanii Vechi, Telenești, la 21 de kilometri distanță de domiciliul persoanei arestate. Potrivit informațiilor apărute în presă, tânără a fost torturată, inclusiv supusă violenței sexuale, iar decesul ar fi survenit în urma unui traumatism cranio-cerebral deschis.

Citește mai departe

topul săptămânii