Rețele de socializare

Moldova

Medici cu renume, vizați într-un proces medical. Două clinici vor plăti despăgubiri de peste 200.000 lei, pentru că ei n-au luat toate măsurile pentru a depista o malformație gravă a fătului

Doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide in Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum opt ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut. După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți. Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini.

Publicat

Cazul a avut loc în anul 2011. Pacienta a fost luată la evidența medicului de familie cu sarcină în decembrie 2010. Pe 17 și 19 aprilie ea a efectuat câte un examen ecografic la clinica Modus Vivendi, la medicul imagist Vitalie Cotorcea. Mai târziu, pe 10 martie, apoi pe 30 mai și ultima dată, pe 4 iulie, a mers pentru controale suplimentare de imagistică la clinica privată Dr. Pitel, la medicul Feodosie Bejan.

Niciunul dintre medici n-ar fi depistat o malformație gravă la inimă, diagnosticul fiind protejat de instanță. Pacienta a născut pe 19 iulie la Spitalul Municipal nr.1. Depistând problema, medicii de acolo au cerut un consult suplimentar al regretatului medic neonatolog Petru Stratulat.

Defectul cardiac putea fi soluționat prin intervenție medicală urgentă numai în România, la Târgu Mureș sau la Kiev, Ucraina, acestea fiind destinațiile cele mai apropiate. Părinții au ales să zboare la Kiev, cu o cursă charter, de la Air Moldova.


Copilul a fost în cele din urmă operat la Centrul Medical Științifico-Practic de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă a Ministerului Sănătății al Ucrainei, iar pentru întregul tratament familia a achitat peste 10.000 de euro. Aproximativ aceeași sumă a fost achitată pe cazarea la hotel.

La scurt timp, familia a solicitat o expertiză medico-legală în Ucraina, care a fost gata în octombrie 2013. Experții ucraineni au concluzionat că vizualizarea unor structuri ale inimii este posibilă la 11 săptămâni în condiții unui aparataj foarte performant. În condiții obișnuite, oricum un defect serios ar fi trebuit observat la 14 săptămâni. Deja între 20 și 24 de săptămâni „un număr impunător” de malformații pot fi depistate, inclusiv malformația cu care s-a născut copilul.

În esență, experții au concluzionat următoarele: aproximativ în 84% din cazuri diagnosticul cu pricina se stabilește la perioada de sarcină 18-19 săptămâni, la perioada de 20-22 săptămâni se prognozează la 96 % din cazuri, iar la 32-34 săptămâni – 91% din cazuri.


În paralel, avocații clinilor private au solicitat o expertiză medico-legală în Republica Moldova. Concluzia a fost:„evaluarea incorectă a celor 3 vase putea fi comisă de orice medic – imagist, plasat în aceleași condiții de lucru în Republica Moldova și, concomitent, cu asemenea obiect de examinare și particularitățile individuale”. Așadar, orice medic pus în aceleași condiții ar fi greșit.

Mai mult, ambii medici s-au apărat și au spus că au văzut pacienta la rugămintea unor persoane, fără îndreptare de la medicul de familie, nu au analizat datele ei medicale îndeaproape și nici factorii de risc. Totuși, instanța nu s-a lăsat convinsă – necunoașterea factorilor de risc nu înseamnă admiterea unui comportament neglijent. Instanța a mai ajuns la concluzia că dacă medicii nu erau convinși de veridicitatea diagnosticului, ar fi trebuit să îndrepte pacienta pentru realizarea unui examen medical aprofundat. Instanța mai crede că medicii ar fi încercat să transfere vina către pacientă. În plus, doar unul dintre medici a dat explicații referitor la faptul că a eșuat să stabilească diagnosticul – considerase „cele trei vene normale…” Comisiile de experți formate pe acest caz au ajuns la concluzia unei erori de diagnostic, dar posibil din cauza unor factori obiectivi. Termenii „posibil” nu au avut greutate în fața judecătorilor, dar au cerut demonstrații științifice și nu presupuneri pentru situația creată.

Totuși, este important de menționat că cei doi medici nu au putut fi găsiți vinovați de producerea unei erori medicale, așa cum legea reglementează acum eroarea medicală. Mai exact „o activitate sau inactivitate conștientă a prestatorului de servicii de sănătate, soldată cu moartea sau dauna cauzată sănătății pacientului din imprudență, neglijență sau lipsă de profesionalism”. Cei doi medici n-au acționat din intenție, iar consecințele au fost altele decât cele care vizează eroarea medicală.


„Situația din litigiu se încadrează la categoria de responsabilitate medicală care, în sensul larg, excedează limitele noțiunii de eroare medicală”, menționează instanța, fiind invocate astfel articolele 17 și 18 din Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului. De altfel, avocatul pacientei a ales să-și construiască învinuirea în baza Codului Civil și nu Codului Penal, așa cum se procedează de cele mai multe ori.

Într-un final, instanța a putut face legătura directă dintre acțiunile sau inacțiunile medicilor și prejudiciul adus familiei pacientei. Astfel,Curtea Supremă de Justiție a impus ambele clinici să plătească despăgubiri de aproximativ 240.000 de lei, prejudicii materiale și morale, precum și cheltuielile de judecată.


Menționăm că Republica Moldova nu are o lege a malpraxisului, respectiv malpraxisul nu este definit legal. În mare parte, erorile medicale sunt investigate prin prisma Codului Penal.

sanatateainfo.md

Moldova

/VIDEO/ Canal de migrație ilegală destructurat: Patru străini opriți la frontieră, iar doi moldoveni în rol de călăuze, reținuți.

O operațiune de amploare desfășurată de Poliția de Frontieră, sub coordonarea Procuraturii Hâncești, a dus la anihilarea unei rețele infracționale specializate în migrație ilegală. Doi moldoveni care acționau în rol de călăuze au fost reținuți, iar patru cetățeni străini – trei indieni și un nepalez – au fost opriți înainte de a încerca să treacă ilegal frontiera moldo-română.

Publicat

Acțiunea s-a desfășurat în noaptea de 30 martie, în apropierea Punctului de Trecere Leușeni, după mai multe săptămâni de supraveghere operativă și investigații. Autoturismul Nissan X-Trail în care se aflau migranții a fost oprit pentru control, iar verificările au confirmat tentativa de trecere ilegală a frontierei.
În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că cei doi moldoveni – cu vârste între 25 și 35 de ani – asigurau transportul și coordonarea străinilor până în apropierea frontierei de stat. Migranții plătiseră între 2.000 și 4.000 de euro pentru serviciile oferite de rețea. Unul dintre suspecți figurează și în alte dosare similare.
Autoturismul a fost indisponibilizat, iar cei doi organizatori – reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe numele acestora au fost inițiate proceduri penale, iar cercetările continuă pentru identificarea tuturor membrilor implicați în rețea.
Potrivit legii, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani și amendă de la 6 000 la 8 000 de unități convenționale. Toți cei implicați beneficiază de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Reținuți în câmp. Doi bărbați din Bălți au fost prinși în timp ce preluau un pachet cu droguri.

Ar fi asigurat consumatorii de droguri din Bălți cu substanțe narcotice. Doi bărbați de 31 și 33 de ani au fost prinși de poliție și sunt suspectați de comercializarea drogurilor sintetice în raza capitalei de nord a țării.

Publicat

Cei doi sunt bănuiți că ar fi aderat la un grup infracțional și că ar fi preluat rolurile de curieri și ambalatori. Potrivit schemei, indivizii ar fi preluat din ascunzișuri droguri în cantități mari, după care le divizau în doze a câte un gram și le plasau în ascunzișuri pe teritoriul municipiul Bălți.
La începutul lunii aprilie, bărbații au fost reținuți pe un câmp din Strășeni, în timp ce preluau un colet cu droguri.
În urma perchezițiilor corporale și în mijlocul de transport cu care se deplasau aceștia, polițiștii au depistat și ridicat 1 kilogram de PVP (sare) și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii. Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de 500 mii de lei. În baza demersurilor înaintate de procuror pe numele unui suspect a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar celălalt este cercetat penal în stare de libertate. Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Escrocherie de nivel transfrontalier, dată în vileag. Patru call-centre – „puricate”.

Operațiune tranfrontalieră soldată cu 6 rețineri, patru call-centre deconspirate și circa 30 de percheziții. Acțiunile au fost desfășurate în cadrul investigațiilor pe un dosar de escrocherie de proporții. În cadrul acestora au fost implicate forțele speciale din cadrul Direcției de investigații din Moldova și România, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul EUROPOL.

Publicat

Urmare a colaborării a fost anihilată o schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor alimentare neautorizate, de proveniență incertă, inclusiv expirate, dintre care unele aduse din Odesa, Ucraina. Conform poliției, sub coordonarea unor cetățeni străini, operatorii telefonici se prezentau fals ca reprezentanți ai companiilor farmaceutice atunci când contactau persoane din Europa, ca să le convingă să cumpere aceste suplimente neatestate sau produse similare, inclusiv de slăbire, prin folosirea unor tehnici de manipulare prestabilite. În acest scop, bănuiții speculau în principal cu posibilitatea tratării anumitor boli precum diabet zaharat, cancer sau psoriazis și convingeau clienții să renunțe la tratamentele prescrise de medici, pentru ca să le înlocuiască cu suplimente fantomă. Schema de escrocherie avea la bază și anumite pagini de internet, precum și publicitate care promovau aceste produse. Odată ce clienții cădeau în plasă și le cumpărau produsele, acestea erau livrate prin companii de curierat.
Prin urmare, autoritățile de drept atât din Moldova cât și Româna, au fost reținute șase persoane, trei bărbați și trei femei, inclusiv administratori, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. Au fost desfășurate 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău, unde activează peste 80 de persoane.
Totodată, oamenii legii au stabilit că o parte din operatorii telefonici sunt în Rusia, fapt care indică asupra unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state. Urmare a perchezițiilor, din oficiile din Chișinău, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, acte contabile, contracte, copii ale diferitor acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video, blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, dar și alte dispozitive de stocare a informației. Totodată, la domiciliul suspecților au fost depistate și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, înscrisuri de ciornă, carnete cu notițe relevante activității infracționale, aproape 200 de mii de lei, peste 15.000 de dolari, 2.000 hrivne, liste cu comenzile livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigile destinate ambalării comenzilor, sac de tuburi goale destinate ambalării.
În continuare, se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în schema infracțională, rolurile fiecăruia, efectuarea altor percheziții domiciliare cu ulterioara reținere a șefilor de echipe, dar și citarea operatorilor pentru audieri în calitate de bănuiți. De asemenea, urmează să fie stabilite toate persoanelor care au fost înșelate de aceste grupuri infracționale și stabilirea prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

topul săptămânii