Rețele de socializare

Moldova

Procurorul învinuit de tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în așteptarea sentinței

Instanţa de judecată a amânat de două ori pronunţarea sentinţei în dosarul procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Procurorii cer doi ani de închisoare pentru acuzatorul de stat care este suspendat din funcţie pe perioada examinării dosarului.

Publicat

Ultima şedinţă de judecată programată în dosarul lui Lilian Cociu a avut loc la 21 ianuarie 2019, însă pronunţarea sentinţei a fost amânată, fără a fi explicate motivele. Şi la şedinţa anterioară, cea din 21 decembrie 2018, conform informaţiilor de pe portalul instanţei, judecătorul urma să anunţe sentinţa, dar, la fel, s-a răzgândit. „Instanţa a invocat motive excepţionale pentru amânarea pronunţării sentinţei”, a declarat după ultima şedinţă din dosar procurorul Ruslan Lupaşcu, care reprezintă acuzarea de stat în acest dosar. Acesta a solicitat aplicarea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru procurorul Lilian Cociu, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii timp de 5 ani şi de trei ani pentru poliţistul Victor Ababii, judecat pentru falsificarea unor acte procesuale.

Procurorul pledează nevinovat

„Dlui se consideră nevinovat. În principiu, avem mii de sentinţe de achitare a persoanelor în instanţele judecătoreşti, asta nu înseamnă că toţi procurorii care au investigat acele cauze penale urmează a fi puşi sub acuzare”, a declarat, după şedinţă, Ion Vâzdoagă, avocatul lui Cociu, refuzând să discute cu presa pe marginea cazului, dar precizând că clientul său se consideră nevinovat.

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a procurorului Lilian Cociu, învinuit de tragere cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, în vara anului 2017. Împreună cu procurorul, pe banca acuzaţilor a fost trimis şi un poliţist, Victor Ababii, căruia i se încrimina falsificarea unor acte procesuale în dosarul de omor, contribuind astfel la tragerea neîntemeiată la răspundere penală a cetăţeanului Andrei Crăciun. În 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor al unei alte persoane, în apropriere de Durleşti, procurorul Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acesteia în instanţa de judecată.


Ulterior, Andrei Crăciun a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare, iar în 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai mult de 5 ani, acesta a fost achitat şi pus în libertate, după ce s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. Adresându-se în instanţa de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut, pentru aflare ilegală în detenţie, o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă încasată din bugetul de stat.

Dosarul, intentat în vara anului 2016

În momentul comiterii infracţiunii, Lilian Cociu, care activează în organele Procuraturii din 1998, era procuror în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, iar poliţistul Victor Ababii deţinea funcţia de inspector al serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie Chişinău.

Procurorul General a iniţiat cauza penală la 22 iulie 2016, în urma constatării elementelor infracţiunii prevăzute de art. 306, Cod penal, pe faptul condamnării cu bună-ştiinţă a unei persoane nevinovate pentru o infracţiune excepţională, soldată cu urmări grave. La 7 martie 2017, procurorul general, în baza raportului procurorului Secţiei combatere tortură, Ruslan Lupaşcu, a înaintat un demers prin care solicita eliberarea acordului pentru a dispune suspendarea din funcţie a procurorului Lilian Cociu. În momentul în care a fost suspendat din funcţie, Cociu activa în funcţia de procuror al Procuraturii Chişinău.


Sentința urmează să fie pronunțată la data de 5 februarie.

zdg.md


Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii: A fost recunoscut vinovat de două omoruri și 13 tâlhării

Un bărbat de 50 de ani își va petrece tot restul vieții după gratii, fiind acuzat de două omoruri și 13 tâlhării.

Publicat

Crimele au fost comise încă în perioada anilor 1999-2024, însă acuzatul a reușit timp de 18 ani să se eschiveze de răspundere. Totuși, în toamna anului 2023, acesta a fost reținut, ulterior extrădat din Bulgaria. Potrivit materialelor, tâlhăriile au fost săvârșite asupra băncilor, încasatorilor, contabilității întreprinderilor și instituțiilor și persoanelor fizice. În unul dintre cazuri, învinuitul, împreună cu alți 2 complici, fiind înarmați cu pistoale și topoare au reușit să sustragă 625 de oi de la o fermă.

În cadrul unui alt atac tâlhăresc comis asupra angajaților unei bănci, învinuitul a reușit să obțină 133 519 lei. Prejudiciul total cauzat prin tâlhării se ridică la peste 1.000.000 de lei.

În ceea ce privește omorurile, în unul dintre cazuri acuzatul ar fi împușcat în cap o autoritate criminală din Comrat, din răzbunare.


În cel de-al doilea caz, omorât a fost un șofer de ambulanță de la Comrat, care a opus rezistență în timpul unui atac tâlhăresc asupra personalului din cadrul contabilității Centrului de medicină Urgentă din regiune.

Sentința a fost emisă de Judecătoria Comrat.


Citește mai departe

topul săptămânii