Moldova
O fetiță de șase ani a murit subit într-o localitate din sudul țării. Se bănuiește că ar fi avut pneumonie
O fetiță de doar șase ani a murit subit, acum două săptămâni, în satul Țiganca Nouă din raionul Cantemir. Cazul a ieșit la iveală după ce o organizație neguvernamentală a telefonat-o pe mama să o întrebe ce mărime la încălțăminte are copilul. Aceasta le-a spus că fetița a decedat. Medicii de la Salvare care au ajuns la fața locului, au putut doar să constate decesul. Ei presupun că copilul ar fi avut pneumonie. Cauzele exacte însă vor fi cunoscute abia după ce va fi gata expertiza medico-legală.

Fetița era dintr-o familie social-vulnerabilă, care se afla la evidența asistenței sociale. Mama copilei însă nu s-ar fi adresat după ajutor la medicul de familie.
Țiganca Nouă este un sat al comunei Țiganca, din raionul Cantemir, cu 37 de gospodării în care trăiesc 90 de oameni. Pentru a beneficia de asistența medicală necesară sătenii merg aproximativ 5 km până în comuna Țiganca, unde se află Oficiul Medicilor de Familie. Acolo muncesc doi asistenți medicali, iar medicul de familie vine de la Cantemir de trei ori pe săptămână – luni, vineri după prânz și sâmbătă. Oleasea Agapi are în subordinea ei, doar în comuna Țiganca, 1.932 de locuitori.
Tragedia s-a întâmplat pe 5 decembrie. Fetiței i s-ar fi făcut rău, iar în câteva ore s-ar fi stins, a povestit asistentul medical din sat, Parascovia Costiuc. Mama a fost cea care a chemat Salvarea, dar se pare, prea târziu. Când au ajuns la fața locului, aceștia au putut doar să constate decesul. Asistenta medicală dă asigurări că fetița nu a avut în trecut probleme de sănătate, avea toate vaccinurile, iar din această toamnă ar fi trebuit să meargă la grădiniță. Ultima dată, mama ar fi fost la un control medical cu fetița la sfârșitul verii.
„Mama a fost cu fetița la control în luna august, pentru că ea urma să frecventeze grădinița. Nu a mai mers, din câte am înțeles. Până la vârsta de cinci ani intră în competența noastră să le facem vizite de două ori pe an, iar de la 5 ani – o dată-n an. Dacă s-a îmbolnăvit trebuia să se adreseze. Mama ne-a spus că copilul nu a tușit, nu a avut febră, i s-a făcut rău în seara când a decedat și atât”, a explicat asistenta medicală.
Directoarea Centrului de Sănătate Cantemir, Olga Hîțu, a declarat pentru Sănătate INFO că problema e mai mult una socială, de aceea toate întrebările ar trebui să le adresăm responsabililor de la asistența socială și polițistului.
„Ei nu s-au adresat după ajutor medical. Eu personal am vorbit cu mama după decesul fetiței. Personal mi-a relatat că nu a fost bolnavă. A rămas ca organele de drept să rezolve problema”, a menționat aceasta.
Potrivit primarului comunei, familia fetiței era social-vulnerabilă, iar părinții obișnuiau să consume alcool. Cu toate acestea, afirmă primarul localității, oamenii nu dormeau pe unde apucau, iar de curând au primit și ajutoare bănești de la stat pentru a-și putea întreține copiii.
„Mai au 3 copii. Este o familie mai puțin ordonată. Nu sunt oameni care trăiesc sub garduri, dar trăiesc dezordonat. Mai servesc alcool”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Gandrabur, primarul satului.
Familia trăia din ajutorul social de 2.500 de lei pe lună, iar înainte de sărbători primise un alt ajutor de 16 mii de lei. Asistenta socială din comună, Alina Butuc, a precizat pentru Sănătate INFO că chiar ea împreună cu mama au făcut o listă cu cele trebuincioase pentru copii.
„Ei beneficiau de ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului. Recent le-am făcut un ajutor de 16 mii de lei. Eu singură le-am făcut listă ce ar trebui să cumpere. Eu îi văd zilnic că îmi sunt vecini, dar nu duc o evidență a zilelor în care merg la ei. am văzut fetiță cu o săptămână înainte de deces. Era vioaie, se juca. Nu e nevoie să merg zi de zi să discut cu ei, dacă trec pe drum îi salut. Nu fac rapoarte de vizită de fiecare dată când îi văd. Dacă îi văd în stradă, îi întreb dacă au ce mânca, ce fac”, a explicat asistenta.
Potrivit fișei de post, asistentul social are obligația să completeze cu regularitate documentația de care este responsabil, să țină un registru de evidență a persoanelor care solicită audiență, registrul de evidență a grupurilor de beneficiari, dosarele beneficiarilor, realizează rapoarte de activitate, în conformitate cu cerințele stabilite, şi le prezintă șefului Serviciului de asistență socială comunitară, contribuie la examinarea şi soluționarea propunerilor, cererilor, petițiilor şi reclamațiilor parvenite din partea membrilor comunităţii. Fișa de post a asistentului social nu prevede expres dacă specialistul are obligația să facă rapoarte privind vizitele efectuate, observațiile și constatările, ori de câte ori merge să viziteze familia aflată în evidența sa. Prin urmare, în lipsa unei evidențe scrise a numărului de vizite efectuate la această familie, nu putem să ne facem o concluzie a calității asistenței sociale acordate.
Nici primarul din sat nu știe de câte ori pe săptămână sau pe lună era vizitată familia în care fetița a murit în circumstanțe neclare.
Primarul satului ne spune că rapoarte de vizită se fac numai în cazul în care familia se adresează după ajutor social. În alte cazuri nu s-ar efectua, deci nu știe de câte ori este vizitată familia.
„Asistentul social stă la două case de această familie. Neoficial, cred că îi vede în fiecare zi. Oficial, nu știu”.
Primarul este de părere, totuși, că responsabili pentru creșterea și educarea copiilor sunt părinții.
Ce este pneumonia?
Este o infecție a plămânilor, generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar se manifestă mai agresiv în cazul copiilor mici și persoanelor trecute de 65 de ani. De asemenea, sunt mai vulnerabili la această boală persoanele cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc.
Dacă „apărarea” este slabă (imunitate scăzută), microbii inhalați trec de filtrele din căile respiratorii și ajung până la nivel alveolar, unde încep să se multiplice și să irite țesuturile pulmonare, generând pneumonia.
Moldova
Tragedie pe un drum din Bădiceni: Un tânăr de 19 ani, fără permis și beat criță, a provocat un accident fatal.
Accident de groază în raionul Soroca: un tânăr de 19 ani, beat criță, a urcat la volan și a provocat un incident rutier fatal, în urma căruia un bărbat a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 30 iunie, în satul Bădiceni. Șoferul de 19 ani, aflat la volanul unui autoturism, a pierdut controlul asupra mașinii și s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului.
În autoturism se aflau, pe lângă șofer, doi pasageri, bărbați în vârstă de 22, respectiv 37 de ani. Din nefericire, pasagerul în vârstă de 37 de ani a decedat la fața locului, din cauza rănilor incompatibile cu viața, înainte ca echipele de intervenție să ajungă.
Celălalt pasager a fost transportat de urgență la spital, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme. Starea lui este în continuare monitorizată de medici.
Primele cercetări ale poliției au relevat aspecte grave: tânărul șofer nu deținea permis de conducere și a fost depistat conducând sub influența alcoolului. Testul alcoolscopic efectuat cu aparatul Drager a arătat o concentrație de 0,90 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
În urma incidentului, șoferul a fost reținut, iar pe numele său a fost inițiat un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate și producerea unui accident rutier soldat cu deces.
Poliția continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la această tragedie.
Moldova
A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două și a ajuns în pădure: traseul haotic al unui șofer, soldat cu cinci mașini avariate și doi răniți la Chișinău
A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două, reușind să părăsească carosabilul și să ajungă într-o fâșie forestieră. Este traseul haotic al unui șofer de 65 de ani implicat într-un accident rutier produs în dimineața de 1 iulie la intersecția străzilor Milescu Spătaru și Vadul lui Vodă din Capitală. În total, cinci mașini au fost avariate, iar doi pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență.

Potrivit poliției, inițial un șofer de 65 de ani a intrat în coliziune cu un alt autoturism, în circumstanțe care urmează a fi clarificate de anchetatori. Impactul a generat o reacție în lanț: mașina condusă de bărbatul de 65 de ani a ricoșat într-un al treilea vehicul, după care a părăsit carosabilul și a trecut printr-o fâșie forestieră din apropiere.
La ieșirea din acea zonă, autoturismul scăpat de sub control a lovit un alt automobil aflat pe strada Vadul lui Vodă, iar acesta, la rândul lui, a fost împins într-o a cincea mașină.
În urma acestor coliziuni succesive, doi pasageri din unul dintre vehicule au suferit leziuni și au fost transportați la Institutul de Medicină Urgentă pentru investigații și tratament.
Echipajele de poliție au intervenit rapid pentru a securiza zona și a fluidiza traficul, care a fost temporar îngreunat. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului.
Autoritățile fac apel la șoferi să circule cu maximă atenție, mai ales în intersecțiile aglomerate din oraș, pentru a preveni astfel de evenimente nedorite.
Moldova
/VIDEO/ Șantaj cu 10.000 de euro: o femeie, reținută în timp ce încasa banii pentru un video defăimător.
Șantaj finalizat cu dosar penal. O femeie de 32 de ani a fost reținută de polițiștii din Chișinău, după ce ar fi șantajat un bărbat de 45 de ani cu un video compromițător. Complicele ei, un bărbat de 33 de ani, este cercetat penal în libertate.

Cei doi ar fi cerut victimei 10.000 de euro, amenințând că, în caz contrar, imaginile vor fi făcute publice.
Femeia a fost prinsă în flagrant în momentul în care primea o tranșă parțială de 5.000 de euro. Reținerea a avut loc în urma unei acțiuni coordonate de Direcția de Poliție a municipiului Chișinău și procurorii din cadrul Procuraturii Chișinău.
Ulterior, instanța a decis plasarea femeii în arest la domiciliu. Complicele ei este cercetat în continuare, dar în stare de libertate.
Potrivit legii, șantajul în proporții considerabile se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare. Ancheta continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea altor persoane implicate.
-
Moldova4 zile în urmă
Un moldovean, suspectat că a ucis la comandă fiica unui afacerist în Germania, prins la granița României
-
Moldova6 zile în urmă
Din polițist în „antiexemplu”: Un om al legii ar fi provocat un accident violent și a fugit de la fața locului, la Ungheni.
-
Moldova5 zile în urmă
Accident grav la Sîngerei, provocat de o depășire riscantă: O persoană a ajuns la spital
-
Moldova4 zile în urmă
Imagini apocaliptice, în sudul țării. Zeci de hectare de teren, compromise de incendii. Mai multe locuințe au fost afectate de foc
-
Moldova4 zile în urmă
Un polițist, reținut după ce ar fi ajutat tânăra deținută la Penitenciarul 13 să evadeze
-
Moldovao zi în urmă
După faptă și răsplată: Indivizii care ar fi dat buzna într-o casă din Durlești și au bătut proprietarul, condamnați.
-
Moldova8 ore în urmă
Tragedie pe un drum din Bădiceni: Un tânăr de 19 ani, fără permis și beat criță, a provocat un accident fatal.
-
Moldova10 ore în urmă
A lovit un vehicul, apoi a ricoșat în alte două și a ajuns în pădure: traseul haotic al unui șofer, soldat cu cinci mașini avariate și doi răniți la Chișinău