Rețele de socializare

Moldova

O fetiță de șase ani a murit subit într-o localitate din sudul țării. Se bănuiește că ar fi avut pneumonie

O fetiță de doar șase ani a murit subit, acum două săptămâni, în satul Țiganca Nouă din raionul Cantemir. Cazul a ieșit la iveală după ce o organizație neguvernamentală a telefonat-o pe mama să o întrebe ce mărime la încălțăminte are copilul. Aceasta le-a spus că fetița a decedat. Medicii de la Salvare care au ajuns la fața locului, au putut doar să constate decesul. Ei presupun că copilul ar fi avut pneumonie. Cauzele exacte însă vor fi cunoscute abia după ce va fi gata expertiza medico-legală.

Publicat

Fetița era dintr-o familie social-vulnerabilă, care se afla la evidența asistenței sociale. Mama copilei însă nu s-ar fi adresat după ajutor la medicul de familie.

Țiganca Nouă este un sat al comunei Țiganca, din raionul Cantemir, cu 37 de gospodării în care trăiesc 90 de oameni. Pentru a beneficia de asistența medicală necesară sătenii merg aproximativ 5 km până în comuna Țiganca, unde se află Oficiul Medicilor de Familie. Acolo muncesc doi asistenți medicali, iar medicul de familie vine de la Cantemir de trei ori pe săptămână – luni, vineri după prânz și sâmbătă. Oleasea Agapi are în subordinea ei, doar în comuna Țiganca, 1.932 de locuitori.

Tragedia s-a întâmplat pe 5 decembrie. Fetiței i s-ar fi făcut rău, iar în câteva ore s-ar fi stins, a povestit asistentul medical din sat, Parascovia Costiuc. Mama a fost cea care a chemat Salvarea, dar se pare, prea târziu. Când au ajuns la fața locului, aceștia au putut doar să constate decesul. Asistenta medicală dă asigurări că fetița nu a avut în trecut probleme de sănătate, avea toate vaccinurile, iar din această toamnă ar fi trebuit să meargă la grădiniță. Ultima dată, mama ar fi fost la un control medical cu fetița la sfârșitul verii.


 „Mama a fost cu fetița la control în luna august, pentru că ea urma să frecventeze grădinița. Nu a mai mers, din câte am înțeles. Până la vârsta de cinci ani intră în competența noastră să le facem vizite de două ori pe an, iar de la 5 ani – o dată-n an. Dacă s-a îmbolnăvit trebuia să se adreseze. Mama ne-a spus că copilul nu a tușit, nu a avut febră, i s-a făcut rău în seara când a decedat și atât”, a explicat asistenta medicală.

Directoarea Centrului de Sănătate Cantemir, Olga Hîțu, a declarat pentru Sănătate INFO că problema e mai mult una socială, de aceea toate întrebările ar trebui să le adresăm responsabililor de la asistența socială și polițistului.

„Ei nu s-au adresat după ajutor medical. Eu personal am vorbit cu mama după decesul fetiței. Personal mi-a relatat că nu a fost bolnavă. A rămas ca organele de drept să rezolve problema”, a menționat aceasta.


Potrivit primarului comunei, familia fetiței era social-vulnerabilă, iar părinții obișnuiau să consume alcool. Cu toate acestea, afirmă primarul localității, oamenii nu dormeau pe unde apucau, iar de curând au primit și ajutoare bănești de la stat pentru a-și putea întreține copiii.

„Mai au 3 copii. Este o familie mai puțin ordonată. Nu sunt oameni care trăiesc sub garduri, dar trăiesc dezordonat. Mai servesc alcool”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Gandrabur, primarul satului.

Familia trăia din ajutorul social de 2.500 de lei pe lună, iar înainte de sărbători primise un alt ajutor de 16 mii de lei. Asistenta socială din comună, Alina Butuc, a precizat pentru Sănătate INFO că chiar ea împreună cu mama au făcut o listă cu cele trebuincioase pentru copii.


„Ei beneficiau de ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului. Recent le-am făcut un ajutor de 16 mii de lei. Eu singură le-am făcut listă ce ar trebui să cumpere. Eu îi văd zilnic că îmi sunt vecini, dar nu duc o evidență a zilelor în care merg la ei. am văzut fetiță cu o săptămână înainte de deces. Era vioaie, se juca. Nu e nevoie să merg zi de zi să discut cu ei, dacă trec pe drum îi salut. Nu fac rapoarte de vizită de fiecare dată când îi văd. Dacă îi văd în stradă, îi întreb dacă au ce mânca, ce fac”, a explicat asistenta.

Potrivit fișei de post, asistentul social are obligația să completeze cu regularitate documentația de care este responsabil, să țină un registru de evidență a persoanelor care solicită audiență, registrul de evidență a grupurilor de beneficiari, dosarele beneficiarilor, realizează rapoarte de activitate, în conformitate cu cerințele stabilite, şi le prezintă șefului Serviciului de asistență socială comunitară, contribuie la examinarea şi soluționarea propunerilor, cererilor, petițiilor şi reclamațiilor parvenite din partea membrilor comunităţii. Fișa de post a asistentului social nu prevede expres dacă specialistul are obligația să facă rapoarte privind vizitele efectuate, observațiile și constatările, ori de câte ori merge să viziteze familia aflată în evidența sa. Prin urmare, în lipsa unei evidențe scrise a numărului de vizite efectuate la această familie, nu putem să ne facem o concluzie a calității asistenței sociale acordate.


Nici primarul din sat nu știe de câte ori pe săptămână sau pe lună era vizitată familia în care fetița a murit în circumstanțe neclare.

Primarul satului ne spune că rapoarte de vizită se fac numai în cazul în care familia se adresează după ajutor social. În alte cazuri nu s-ar efectua, deci nu știe de câte ori este vizitată familia.

„Asistentul social stă la două case de această familie. Neoficial, cred că îi vede în fiecare zi. Oficial, nu știu”.

Primarul este de părere, totuși, că responsabili pentru creșterea și educarea copiilor sunt părinții.

Ce este pneumonia?

Este o infecție a plămânilor, generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar se manifestă mai agresiv în cazul copiilor mici și persoanelor trecute de 65 de ani. De asemenea, sunt mai vulnerabili la această boală persoanele cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc.

Dacă „apărarea” este slabă (imunitate scăzută), microbii inhalați trec de filtrele din căile respiratorii și ajung până la nivel alveolar, unde încep să se multiplice și să irite țesuturile pulmonare, generând pneumonia.

sanatateinfo.md

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii