Moldova
De sărbători, polițiștii de frontieră sunt la datorie, pentru ca cetățenii de peste hotare să ajungă mai repede la cei dragi
Având în vedere că zilele următoare mulți din conaționali vor reveni acasă pentru a petrece sărbătorile de iarnă, dar și mulți vor pleca în afara țări în vacanțele planificate, se vor estima creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport.

În aceste condiții, la nivelul Poliției de Frontieră a fost adoptat un șir de măsuri care au menirea fluidizării traficului transfrontalier, prin simplificarea la maxim a procedurilor de control al trecerii frontierei, dar și de menținere a unui mecanism de supraveghere eficientă a frontierei.
Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie. În punctele de trecere Leușeni, Sculeni, Cahul, Criva și Palanca, care va fi redeschis din data de 21 decembrie curent, vor fi delegați cu scop de gestionare corectă a activităților și acordare de ajutor practic, managerii direcțiilor specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Direcțiilor regionale.
Pentru al doilea an consecutiv, va fi o prioritate confortul și operativitatea la trecerea frontierei de stat pentru familiile cu copii minori. Astfel că în punctele de trecere cu infrastructura dezvoltată, care de altfel și sunt cele mai solicitate, vor fi amplasate panouri care vor informa pe cei care au în mașini copii despre direcția de deplasare și din start poziționarea pe artera de control dedicată trecerii copiilor. În unele puncte de trecere este vorba despre pista Corpului Diplomatic sau în altele fiind o bandă de control suplimentară, amenajată special.
La fel, există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale, pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina.
”Asigurăm participanții la traficul transfrontalier că toate activitățile de competența Poliției de Frontieră vor fi bine organizate, astfel ca să garantăm un trafic civilizat și să nu predispună timpi mari de așteptare, ne vom mobiliza la maxim și vom trasa acțiuni concrete privind modul de cooperare cu celelalte entități cu atribuții la frontieră sau din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu competențe în asigurarea ordinii publice.” a precizat șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, astăzi în cadrul unei conferințe de prese, organizate în Aeroportul Internațional Chișinău.
Din punct de vedere al recomandărilor pentru călători, în contextul fluidizării traficului transfrontalier, îndemnăm să se verifice valabilitatea și statutul documentului de călătorie, cu care se intenționează tranzitarea hotarelor țării. Dacă se planifică o călătorie cu copiii minori, asigurați-vă că ați perfectat documentele acestora. În cazul unei călătorii cu mijlocul de transport, conducătorul auto trebuie să dețină permisul de conducere perfectat pe numele său și valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare, precum şi asigurarea auto externă Carte Verde, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie. Poliția de Frontieră nu verifică împuternicirea notarială pentru mijlocul de transport.
În scopul evitării formării cozilor, instituția de frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele. În prezent sunt funcționale cu România 7 puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.
În situațiile în care apar întrebări adiționale cu privire la traversarea frontierei de stat, călătorii pot suna la numărul de telefon 022 259 717 (LINIA VERDE), cât și în cazul în care sunt nemulțumiți de modul cum a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, puteți contacta LINIA FIERBINTE, 022 259 675, unde toate aspectele semnalate vor fi preluate și se va acționa în conformitate cu legislația.
Revenind la experiența anilor trecuți, în perioada sărbătorilor de iarnă se așteptă ca frontiera să fie tranzitată de peste un milion și jumătate de ori, dacă ne referim la trecerile de persoane, și până la 400 mii traversări mijloace de transport.
Moldova
Scandal uriaș la Vamă: Doi șefi și un broker, reținuți pentru mită de peste 40.000 de dolari
Scandal de corupție în cadrul Serviciului Vamal al RM: După ce ieri, 21 mai, șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal — au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori, astăzi, lista a fost completată cu încă un nume sonor — șeful Postului Vamal Intern Căușeni, plasat în izolator pentru 72 de ore.

Este vorba despre șeful Postului Vamal Intern Căușeni, reținut pentru 72 de ore, care figurează în același dosar cu șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal. Reținerea celor doi din urmă a avut loc în după-amiaza zilei de 21 mai.
Cei trei sunt bănuiți că, în complicitate cu alte persoane a căror identitate nu a fost încă dezvăluită, ar fi pretins și primit mită în sumă de peste 40 de mii de dolari, în mai multe tranșe.
Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, banii ar fi fost destinați facilitării trecerii frontierei pentru mărfuri destinate regiunii transnistrene.
În urma perchezițiilor, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente și sume de bani în diferite valute, valoarea totală estimată fiind de circa 1,1 milioane de lei.
CNA a anunțat că va reveni cu detalii suplimentare pe parcursul anchetei.
Drept reacție, șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că instituția pe care o conduce nu tolerează faptele de corupție și colaborează deplin cu autoritățile în anchetele în curs. De asemenea, au fost inițiate și anchete interne pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
Moldova
/VIDEO/ Călăuze și migranți, prinși la graniță. Ultimii încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană.
O nouă rețea de trafic de migranți din Asia a fost descoperită la granița de stat a Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră au reținut patru persoane- două călăuze și doi migranți, care încercau cu orice preț să ajungă în Uniunea Europeană.

Cazul a avut loc în apropiere de satul Frăsinești din raionul Ungheni. Patrulele Poliției de Frontieră au observat două persoane suspecte care se aflau în apropierea frontierei moldo-române.
Luați la întrebări, cei doi- cetățeni din Sri Lanka, de 31 și 42 de ani, nu aveau documente justificative pentru a se afla în zonă.
Au urmat mai multe investigații în cadrul cărora au fost descoperite și călăuzele, implicate în schemă. Este vorba despre doi cetățeni români, care au fost găsiți în timp ce se ascundeau într-o pădure din preajma localității Costuleni, raionul Ungheni. În imediata lor apropiere, autoritățile au găsit un vehicul cu numere de înmatriculare italiene și 8 plăci de polistiren, folosite pentru traversarea înot a râului Prut.
Românii urmau să fie plătiți cu câte 2.500 de euro fiecare pentru a facilita trecerea ilegală a frontierei. În urma acțiunii, autoritățile au emis mandate de arest preventiv pentru cei doi, pentru o perioadă de 30 de zile, iar vehiculul implicat a fost confiscat.
Pentru organizarea migrației ilegale, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 12 ani și amenzi de la 300 de mii până la 400 de mii de lei.
Moldova
Scandal în troleibuzul Nr. 1: un pasager s-a opus reținerii unui suspect monitorizat cu brățară electronică
Călătorie cu scandal: Un incident tensionat a avut loc în troleibuzul Nr. 1 din Chișinău.

Polițiștii au reținut un tânăr suspectat de furt și implicat în mai multe cauze penale. Reținerea a fost perturbată de un pasager care a intervenit în apărarea acestuia, acuzând oamenii legii de abuz.
Mai mult, martorii susțin că cel care a sărit în apărarea tânărului este fostul viceministru al Justiției Nicolae Eșanu.
Drept reacție, Poliția precizează că tânărul era monitorizat cu brățară electronică și se afla în apropierea locului unui furt recent, comis la ieșirea din capitală. Acesta a fost urmărit și reținut în transportul public, după ce a fost localizat în baza măsurilor speciale de investigație.
Oamenii legii susțin că s-au legitimat de mai multe ori în timpul intervenției, iar suspectul și-a recunoscut vina.
Poliția le reamintește cetățenilor să nu intervină în acțiunile operative ale forțelor de ordine, pentru a nu periclita siguranța publică. În caz de dubii, singura cale recomandată este apelul la 112.
-
Moldova6 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova2 zile în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
Moldova6 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
În căutare6 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova3 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldovao zi în urmă
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Doi moldoveni, judecați în Germania: Aceștia ar fi aruncat în aer 10 bancomate din care au furat 250 de mii de euro.
-
Moldova2 zile în urmă
Copilă luată cu ambulanța de lângă Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, după ce a căzut de la înălțime