Rețele de socializare

Moldova

Accidentul mortal de la Boldurești, unde primarul satului a tamponat un copil: Cinci polițiști ar fi creat special impedimente în investigații

În urma accidentului rutier din 19 februarie curent din localitatea Boldurești, raionul Nisporeni, în care a fost tamponat un copil, iar șoferul a părăsit locul accidentului; Inspectoratul General al Poliției a demarat o anchetă de serviciu pentru a elucida acțiunile/inacțiunile angajaților din subdiviziunile implicate la descoperirea infracțiunii.

Publicat

În cadrul anchetei, Direcția inspectare efectiv a IGP a stabilit că 5 angajați ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni nu au acționat corespunzător, conform sarcinilor și rigorilor, în procesul de stabilire a circumstanțelor comiterii accidentului rutier și au creat impedimente celorlalți polițiști în procesul de documentare.

În rezultat, prin ordinul șefului IGP, un angajat cu funcție de conducere și unul cu funcție de execuție din Inspectorat au fost demiși, un polițist a fost retrogradat în funcție, iar doi s-au ales cu mustrare aspră.

Accidentul tragic a avut loc luni seara, 19 februarie, în localitatea Boldurești, raionul Nisporeni. Șoferul, care ulterior s-a constatat că era primarul localității, a tamponat mortal un minor de 14 ani și a fugit de la fața locului. La scurt timp s-a stabilit că primarul localității se afla la volanul mașinii de serviciu și a încercat să ascundă urmele impactului. Miercuri, 21 februarie, acesta a fost reținut.


A fost identificat și un complice al primarului satului Boldurești, un medic stomatolog. Oamenii legii spun că „acesta l-a ajutat (n.r pe primar) cu găsirea unei mașini identice cu cea implicată în accident”.

După ce în spațiul public au apărut informații precum că primarul de Boldurești și ex-șef IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, ar fi fost ajutat de către un factor de decizie din cadrul Procuraturii raionale Nisporeni ca să ducă în eroare ancheta în cazul copilului de 14 ani lovit mortal pe o stradă din satul Boldurești, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că s-a autosesizat pe acest caz.

Joi, 22 februarie, Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința acestuia. În aceeași zi, Nicanor Ciochină a fost plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 zile. Arestul preventiv este executat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.


Avocatul primarului, Dumitru Buliga, declara că clientul său „se află într-o stare de sănătate foarte precară și nu este în stare să discute detalii despre cele întâmplate”. Totodată, avocatul a subliniat faptul că probele publicate de către poliție nu le consideră mijloace de probă.

În prezent, primarul satului Boldurești din Nisporeni, Nicanor Ciochină, se află în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.


Moldova

O femeie a fost jefuită chiar în veceul de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni. Suspectul – reținut

Un bărbat de 38 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, după ce ar fi intrat într-un bloc sanitar de pe teritoriul gării feroviare din orașul Strășeni, unde i-ar fi aplicat unei femei mai multe lovituri, i-a sustras telefonul mobil și geanta și a fugit într-o direcție necunoscută. Ulterior, acesta a vândut telefonul cu 100 de lei, pe teritoriul gării.

Publicat

Imediat femeia de 43 de ani a sesizat Poliția, iar ca a urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii din Strășeni, dar și a implicării oamenilor, suspectul a fost reținut.

Acesta este din orașul Strășeni și este cercetat pentru jaf, anterior fiind condamnat pentru fapte similare.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă de la 42 500 la 67 500 de lei.



Citește mai departe

Moldova

Peste 100 de hectare de teren, compromise de foc în weekend: Cel mai grav incendiu a izbucnit la Dănceni

Weekend de foc în întreaga țară. În perioada 04-06 mai, pompierii și salvatorii au intervenit pentru lichidarea a 45 de incendii de vegetație, care au afectat circa 100 hectare de teren.

Publicat

Unul dintre cele mai mari incendii a izbucnit în dimineața de 6 mai, în localitatea Dănceni din raionul Ialoveni. Acolo focul a nimicit peste 20 hectare de stuf. Internauții au filmat flăcările uriașe care erau observate de la sute de metri distanță, iar funinginea ajungea chiar la casele acestora.

Deși pompierii nu au anunțat încă cauza exactă de la care au izbucnit flăcările, primarul localității a scris pe o rețea socială că ar fi vorba de o incendiere intenționată. Un alt incendiu, care a mistuit 15 ha de teren s-a produs tot în raionul Ialoveni, în satul Mileștii Noi. Situație similară a fost și în satul Chirileni din raionul Ungheni, unde focul a distrus 15 hectare de vegetație.

Totodată, în această perioadă au fost  întocmite 77 procese verbale, fiind sancționate persoanele care au dat foc intenționat vegetației uscate.


În 53 de cazuri, oamenii au fost amendați, suma totală a amenzilor fiind de aproape 264.000 de lei, restul persoanelor vor munci neremunerat în folosul comunității.

De la începutul anului, au fost înregistrate 1240 de incendii de vegetație, care au distrus peste 2500 hectare de terenuri.


Citește mai departe

Moldova

Sărbători pascale cu iz de alcool: 55 de șoferi prinși băuți la volane, unii întrecând norma de aproape 10 ori

De sărbători, s-au încumetat să încalce legea. 55 de șoferi au fost prinși în zilele de sâmbătă și duminică băuți la volane.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Ciulucani din raionul Telenești. Acolo, un șofer de 29 de ani avea în aerul expirat o concentrație de alcool de 1,41 mg/l. Un alt bărbat de 53 de ani, a fost stopat în aproprierea satului Șișcani, raionul Nisporeni. Acesta conducea o mașină, deși avea o concentrație de 1,29 mg/l vapori de alcool. Un alt șofer băut a fost prins pe strada Ștefan cel Mare din orașul Nisporeni, cu o concentrație de alcool de 1,04 mg/l alcool în aerul expirat.

Încă doi tineri, ambii de câte 20 de ani au fost stopați în satul Recea din raionul Strășeni, unui conducea o motocicletă, având o concentrație de alcool de 0,49 mg/l în aerul expirat. Celălalt se deplasa cu un automobil, deși avea în aer 0,39 mg/l de alcool în aerul expirat. În toate cazurile, vehiculele au fost ridicate și transportate la parcarea specială, iar conducătorii auto sunt documentați penal sau contravențional.

Oamenii legii menționează că pe lângă conducători băuți, în weekend au fost documentați și peste 1500 de vitezomani. Cu sancțiuni s-au ales și circa 600 de șoferi care au ignorat indicatoarele rutiere, 119 nu aveau cuplate centurile de siguranță, iar alți peste 400 oprit unitatea de transport în locuri interzise.



Citește mai departe

topul săptămânii