Rețele de socializare

Moldova

Medicii de pe Ambulanță, solicitați în peste 14 mii de cazuri, în doar 7 zile. Echipele au asistat și trei nașteri la domiciliu

Pe parcursul săptămânii trecute, medicii de pe ambulanță au intervenit la 14.148 de solicitări, inclusiv 1908 la copii. După acordarea primului ajutor medical, 5.588 pacienți, dintre care 4486 adulți și 1102 copii au fost transportați la spital.

Publicat

Precum informează Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 08 – 14 mai, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienții cu următoarele motive:
3.591 urgențe cardiovasculare, dintre care 54 cu sindrom coronarian acut;
1987 patologii neurologice, dintre care 237 cu accidente vasculare cerebrale și 1539 boli respiratorii, inclusiv 793 infecții respiratorii virale acute;
1402 cetățeni cu diverse traumatisme.

Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 39 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 56 persoane, printre care 9 copii. Ulterior, 48 pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.

Trei nașteri la domiciliu, pe parcursul săptămânii trecute


Medicii de pe ambulanță au asistat 3 nașteri în condiții de prespital: în raioanele Nisporeni, Drochia și Căușeni

Primul caz a fost înregistrat la data de 11 mai, ora 13:27 în raionul Nisporeni. Echipa PAMU Marinici a intervenit rapid, gravida de 32 de ani era la a V-a sarcină și avea deja contracții frecvente. Datorită asistenței medicilor, femeia a adus pe lume o fetiță sănătoasă de aproximativ 3 kg.

Al II-lea caz a avut loc în raionul Drochia, la data de 12 mai, ora 08:55. Echipa de asistență medicală urgentă specializată a intervenit la domiciliul femeii însărcinate și a depistat pacienta cu contracții frecvente de lungă durată și intensitate mare. După 2 minute s-a născut o fetiță cu scorul Apgar de 7-8 puncte.


A III-a naștere în condiții de prespital a fost înregistrată în raionul Căușeni. Gravida de 35 ani era la IV-a sarcină și nașterea s-a declanșat spontan în timpul transportării, în ambulanță. Datorită intervenției echipei AMU, femeia a adus pe lume o fetiță de aproximativ 3 kg.

În toate trei cazuri, lăuzele și nou-născuții au fost transportate la spital pentru îngrijiri corespunzătoare.


Moldova

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al IPM și administratorul unui agent economic au ajuns sub lupa CNA.

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și reprezentantul unui agent economic sunt cercetați de CNA pentru fapte de corupție sistemică. Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuințele, birourile de serviciu, dar și în automobilele acestora.

Publicat

Potrivit datelor făcute publice de CNA, este vorba despre o schemă de corupție sistemică la Inspectoratul pentru Protecția Mediului în cadrul căreia sunt cercetate fapte de corupere pasivă cu extorcare de bunuri și mijloace financiare de la agenți economici în schimbul acordării suportului în vederea perfectării cărților tehnice și a documentației în domeniul protecției mediului în vederea grăbirii procesului de eliberare a autorizațiilor de mediu.
În plus, șeful Serviciului control plăți și taxe pentru poluare al IPM ar fi pretins și primit sistematic remunerații ilicite de la administratorul Centrului de investigații ecologice în schimbul perfectării personale a dărilor de seamă privind plățile pentru poluarea mediului care se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat, iar în cadrul controalelor planificate în vederea verificării corectitudinii calcului și virarea completă la buget a plăților pentru emisiile de poluanți să confirme corectitudinea acestora și să nu depisteze careva abateri.
La moment, vizați în cauza penală sunt angajatul IPM și administratorul unui agent economic. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate.
Ulterior, responsabilii din cadrul IPM au venit cu o reacție oficială, potrivit căreia a fost inițiată și o anchetă internă de serviciu, care are drept scop verificarea aspectelor de ordin disciplinar și administrativ legate de cazul respectiv.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.

Fapte lipsite de rațiune. Un individ a fost condamnat pentru că și-ar fi violat fiica minoră. Mai exact, conform actului de învinuire, un bărbat de 38 de ani dintr-o localitate din nordul țării ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica sa de doar 7 ani.

Publicat

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, ar fi întreținut cu fiica biologică minoră, acte sexuale neconsimțite. Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila. Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Cu toate acestea, instanța l-a recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv. Sentința nu este definitivă fiind cu drept de apel. Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la înaintarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.

A vrut să bată toate recordurile. Un șofer de 26 de ani, din Orhei, a fost prins de polițiști în timp ce gonea cu 235 de km/h în apropiere de orașul Stăuceni.

Publicat

Acum, vitezomanul s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, dar și cu suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de până la 90 de zile.
Potrivit datelor statistice, de la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 127 de accidente rutiere cauzate de viteză, soldate cu 17 decese și 152 de persoane traumatizate.
Poliția reiterează faptul că, depășirea limitei de viteză este una dintre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave și chiar fatale.


Citește mai departe

topul săptămânii