Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Verificări inopinate în sudul țării. Aproape 20 de pescari sancționați de inspectorii mediului

Grupul operativ al Direcției control resurse cinegetice și piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) a desfășurat o serie de acțiuni de combatere a braconajului piscicol și depistare a încălcărilor legislației privind protecția mediului în raioanele de centru, sud și sud-estul Republicii Moldova.

Publicat

În urma inspecțiilor efectuate, inspectorii de mediu au întocmit 19 procese-verbale contravenționale, aplicând amenzi în valoare totală de 11.400,0 lei. De asemenea, au fost identificate prejudicii cauzate mediului în sumă de 27.036,0 lei, calculată de către agenții constatatori ai IPM și înaintată în vederea recuperării.

Pe lângă acestea, au fost confiscate mai multe echipamente și unelte folosite ilegal în activitățile de pescuit, precum un năvod, o fatcă, un ecran, o undiță de fund și douăzeci și trei de plase din fibre sintetice, având o lungime totală de 1,7 km.

Un caz semnificativ s-a produs între doi locuitori din satul Ciobruciu, raionul Ștefan Vodă, care au fost depistați în flagrant delict în timp ce pescuiau ilegal în canalul ameliorativ, care face parte din zona reproductivă a afluentului râului Nistru.


Aceștia au fost înregistrați și documentați de către inspectorii de mediu, fiind găsiți în posesia a 6,0 kg de pești de specii precum crap, caras argintiu și plătică, în perioada de prohibiție.

Această acțiune ilegală a cauzat un prejudiciu în valoare de 13.420,0 lei resurselor biologice acvatice. Conform articolului 114 alin. (1) al Codului contravențional, ambele persoane au fost sancționate cu amenzi maxime de 600,0 lei, iar echipamentele interzise au fost confiscate.

În timpul unei inspecții a lacului Beleu, situat în rezervația științifică a Prutului de Jos, inspectorii de mediu și angajații poliției de frontieră din sectorul Brânza au reușit să ridice 15 plase de pescuit ilegal, prin care aproximativ 45 kg de pești de diverse specii au fost eliberați în mediul acvatic natural.


Lacul Beleu este situat pe cursul inferior al râului Prut. Suprafața medie a oglinzii lacului este de 9.5 km², Beleul fiind unul din cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova. Volumul de apă e de 8,39 mln/m3. După provenență, lacul Beleu este un relict al limanelor Dunării formate acum 5-6 mii ani și a fost, în acest caz, colmatat de aluviunile Prutului. Lungimea lacului este de 5 km, lățimea – 2km, adîncimea medie 0,5-1,5 m, adîncimea maximă fiind de 2,5 m.

Nivelul apei din lac depinde în mare măsură de nivelul apei din Dunăre și din Prut. În Beleu se întâlnesc peste 20 de specii de pești, inclusiv plătica-de-Dunăre, bibanul-soare, țigănușul-bătrân, crapul, șalăul, văduvița.


Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii