Rețele de socializare

Moldova

Trimis pe banca acuzaților, pentru exploatarea prin muncă „la negru” a șase angajați din Uzbekistan

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unui învinuit care a exploatat prin muncă cetățeni ai Uzbekistanului, în decembrie 2021 – aprilie 2022, în raionul Criuleni.

Publicat

Învinuitul are vârsta de 49 de ani și este fondator și conducător a două companii, cu activitate inclusiv în turnarea fontei, precum și în agricultură. Acesta a fost reținut în octombrie 2022, urmare a investigațiilor ofițerilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv; apoi a fost eliberat sub control judiciar, chiar dacă procurorii au contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Totodată, la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru asupra casei învinuitului, peste 500.000 lei în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin această infracțiune.

Victimele sunt șase cetățeni ai Uzbekistanului, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dintre care cu privire la exploatarea unuia autoritățile au acumulat probe ulterior reținerii administratorului. Aceștia sunt cinci bărbați, care lucrau la confecționarea ușilor și plitelor pentru sobe și o femeie care lucra în calitate de bucătar în echipă.


Munca prestată avea loc fără echiparea lor corespunzătoare și cu încălcarea măsurilor de protecție. Aceștia erau adăpostiți în spațiile aflate în proprietatea uneia din companiile învinuitului, iar hrana o primeau în contul salariului promis, cu program de la 7:00 la 18.00.

Muncitorii au sosit din Uzbekistan, cu bilete avia cumpărate de compania învinuitului din Criuleni. Acesta le-a promis salarii bune și condiții decente de muncă, cu semnarea unui contract. Peste câteva zile de la sosire, acesta le-a cerut pașapoartele pentru legalizarea muncii lor. Totuși, nici după câteva luni de muncă, nici după ce persoanele au hotărât să părăsească locul de muncă, învinuitul nu le-a restituit pașapoartele, invocând o pretinsă datorie acumulată pentru transportarea lor din Uzbechistan și adăpostirea victimelor în Moldova, solicitând de la acestea să semneze o recipisă cu datoria indicată (într-o altă limbă decât cea cunoscută de victime).

Ulterior perchezițiilor efectuate de oamenii legii, victimele au beneficiat de serviciile unui centru de plasament, unde le-a fost acordată asistență juridică, psihologică și medicală.


Urmărirea penală continuă într-un dosar separat, inclusiv în privința implicării companiilor vizate, timp în care persoanele se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Potrivit Codului penal, exploatarea prin muncă a mai multor persoane se pedepsește cu 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de până la 400.000 lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate, sau cu lichidarea persoanei juridice.

Moldova

Reținut după aproape 30 de ani: Un bărbat, trimis în judecată pentru omor cu deosebită cruzime comis în 1996.

După aproape trei decenii de căutări, procurorii din Hîncești au finalizat urmărirea penală și au trimis în judecată un bărbat acuzat de omor cu deosebită cruzime, comis în noaptea de 7 septembrie 1996, într-un club de noapte din centrul țării.

Publicat

Făptașul ar fi agresat o adolescentă de 16 ani care i-a respins avansurile, aplicându-i mai întâi lovituri cu palma, iar mai apoi a continuat să o lovească brutal cu pumnii și picioarele.
Fata a încercat să fugă, dar a fost prinsă și bătută până a suferit leziuni incompatibile cu viața.
Pentru a scăpa de răspundere, suspectul și-a falsificat identitatea cu ajutorul unor complici neidentificați, obținând acte false — certificat de naștere, buletin și pașaport — și a părăsit țara.
Metodele moderne de investigare au condus la identificarea și reținerea lui abia acum, la aproape 30 de ani de la comiterea faptei.
Inculpatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.


Citește mai departe

Moldova

Accident matinal la Sîngera: O mașină s-a răsturnat, trei persoane au ajuns la spital.

Dimineață cu ghinion în localitatea Sângera din municipiul Chișinău. O mașină s-a răsturnat, iar trei persoane au suferit multiple traumatisme și au ajuns pe patul de spital în urma unei coliziuni violente. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 3 iulie, în jurul orei 07:38.

Publicat

Potrivit primelor informații, unul dintre șoferi nu ar fi ținut cont de situația rutieră și s-a tamponat violent cu un alt automobil, care circula regulamentar. Impactul a fost atât de mare, încât una dintre mașini s-a întors cu roțile în sus, pe carosabil.

Trei persoane au fost rănite — șoferul din vehiculul răsturnat și doi pasageri din cealaltă mașină. Toți au fost transportați de urgență la Institutul de Medicină Urgentă, pentru investigații și îngrijiri medicale.

Zona a fost securizată de polițiști, care au deschis o anchetă și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea accidentului. Traficul în zonă a fost îngreunat pentru câteva zeci de minute.


Citește mai departe

Moldova

Jaf armat planificat din închisoare: Trei indivizi, condamnați după o tentativă de tâlhărie la Căușeni.

Un plan de tâlhărie ca-n filme, pus la cale din spatele gratiilor, a fost dat peste cap de poliție chiar înainte să fie dus la capăt. Trei indivizi au fost condamnați, după ce au încercat să jefuiască un cuplu de pensionari din raionul Căușeni, sperând să găsească în casa acestora 100.000 de lei.

Publicat

Planul a fost coordonat de doi deținuți recidiviști încarcerați la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Unul dintre ei, fost zilier al familiei, executa o pedeapsă pentru viol, având și alte condamnări anterioare pentru furt și răpirea unui vehicul. Cei doi au folosit un telefon mobil introdus ilegal în celulă pentru a organiza atacul împreună cu trei complici aflați în libertate – dintre care doi sunt frați gemeni.

Lovitura trebuia să aibă loc într-o noapte din septembrie 2024. Suspecții, mascați, înarmați cu cuțite și echipați cu lanterne, au pătruns în locuința victimelor. Doar că, în loc să dea peste bani, au dat peste polițiști: oamenii legii, care le monitorizau fiecare pas, i-au reținut în flagrant.

Judecătoria Chișinău a decis: cei doi coordonatori din penitenciar au primit câte 6 ani și 6 luni de închisoare, iar unul dintre frații gemeni a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.


Procurorii PCCOCS consideră pedepsele prea blânde, având în vedere gravitatea faptei – tentativă de tâlhărie în grup, cu arme albe și cagule – și au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Centru.

Între timp, procesul celor doi complici care nu și-au recunoscut vina continuă. Potrivit Codului Penal, pentru tâlhărie, legea prevede până la 10 ani de detenție.


Citește mai departe

topul săptămânii