Rețele de socializare

Moldova

Dezmințire: Deținutul care a decedat la o zi după reținere se afla în izolatorul MAI, nu în penitenciarul nr.13

Deținutul care a decedat la o zi după reținere se afla în izolatorul MAI, nu în penitenciarul nr.13, așa cum am anunțat mai devreme.

Publicat

Cerem scuze pentru eroarea produsă și daunele pe care le-am adus imaginii instituției penitenciare.

Amintim că unul dintre cei doi bărbați, reținuți pentru trafic de heroină a decedat, în dimineața de 23 septembrie. IGP a fost alertat în jurul orei 04.30, iar potrivit datelor oferite bărbatul de 40 de ani era deținut în celulă de unul singur. Gardienii au observat pe camerele de supraveghere că acesta se simte rău, au intrat în celulă, după care imediat au chemat asistentul medical și ambulanța. Din nefericire, când au ajuns la fața locului, medicii nu au putut decât să constate decesul bărbatului.

Audiați, angajații izolatorului au declarat că bărbatul ar fi avut o stare fizică și psihică caracteristică întreruperii consumului de droguri, acesta fiind la evidența medicului narcolog ca consummator de opiacee.


De anchetarea cazului se ocupă procuratura.

Anterior, în data de 22 septembrie, poliția anunța despre reținerea a doi bărbați, de 24 și, respectiv, 40 de ani, suspectați de trafic cu heroină.

În total, oamenii legii au ridicat de la cei doi heroină, care pe piața neagră ar valora peste 300.000 de lei. Bărbatul decedat figura și într-un alt dosar de păstrare a drogurilor, trimis deja în judecată. Cercetările pe caz continuă.


Cazul a ajuns și în vizorul Avocatului Poporului.
Ombudsmanul urmează să monitorizeze dacă Inspectoratul General al Poliției al MAI și alte instituții care au avut tangență cu persoana decedată au asigurat corespunzător respectarea garanțiilor fundamentale împotriva relelor tratamente față de persoana decedată la etapele de reținere, plasare și deținere în Izolator, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„De asemenea, Avocatul Poporului va analiza nivelul de implementare a recomandărilor înaintate anterior de către Ombudsman ca urmare a vizitelor de monitorizare desfășurate de către Oficiului Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea Torturii (CpPT), și, dacă neimplementarea recomandărilor Avocatului Poporului și organizațiilor internaționale specializate de către IGP MAI și alte instituții au contribuit la decesul persoanei (inclusiv a recomandărilor înaintate ca urmare a ”cazului Andrei Brăguță”).

În același context, Ombudsmanul îndeamnă Inspectoratul General de Poliție, autoritățile naționale responsabile, mass media, și societatea la general, să nu utilizeze imagini sau informații despre cazul dat într-un limbaj care să creeze prejudecăți și să instige la ură societatea față de persoanele cu probleme de sănătate mentală (inclusiv dependența de substanțe psihoactive) sau pe alte criterii.


Informații mai detaliate cu privire la examinarea cazului și concluziile Ombudsmanului vor fi comunicate după finalizarea procesului de monitorizare”, anunță Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Advertisement

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii