Rețele de socializare

Moldova

Trimiși pe banca acuzaților: Ce riscă bărbații care mituiau polițiștii de frontieră și transportau țigări prin contrabandă

Procuratura Anticorupție informează că, astăzi 01 iulie 2022, a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a șapte membri ai unui grup criminal organizat transfrontalier, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă cu țigări, de pe teritoriul Republicii Moldova în România.

Publicat

În acest sens, s-a stabilit că, persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere activă (art.325 alin.(2)din Codul penal) a unui angajat al Poliției de Frontieră, ca ultimul să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat a țigaretelor, în direcția României, prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițistul de frontieră era remunerat cu sume între 4000-7000 euro, pentru organizarea fiecărei treceri clandestine.

Mai mult, cei șapte membri ai grupării sunt vizați și în 6 episoade, dintre care două tentative, de săvârșire a contrabandei cu mărfuri accizate (infracțiune prevăzută de art.248/1 alin. (4) din Codul penal), manifestată prin scoaterea de pe teritoriul Republicii Moldova a mărfurilor supuse accizului, în cantității de 250 000 de bucăți de țigarete cu filtru, acțiuni realizate prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal al acestora.

Membrii grupării aveau roluri bine determinate, iar pentru a pune în aplicare activitatea infracțională aceștia operau în comun cu o altă grupare care prelua marfa, transbordată prin contrabandă.


Precizăm că, pentru desființarea acestui grup criminal organizat transfrontalier, procurorii anticorupție au activat în comun cu angajații Poliției de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate, cât și în conlucrare cu organele de resort din România.

Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale. Perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor pe segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant la data de 05 mai 2022. Pentru a vizualiza comunicatul Procuraturii Anticorupție din 05.05.2022, aferent subiectului expus supra, accesați următorul link: http://procuratura.md/md/newslst/1211/1/8981/

Așadar, dintre cele șapte persoane reținute, patru dintre acestea, inclusiv liderii grupării se află în arest preventiv pe un termen de 30 zile, iar trei membri care aveau rolul de cărăuși sunt plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În privința celor plasați în arest la domiciliu, procurorii anticorupție au formulat recursuri la Curtea de Apel Chișinău, care la moment sunt în curs de soluționare, nefiind emise decizii în acest sens.


Mai mult ca atât, precizăm că, în cadrul prezentei cauze penale, au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile (automobile, case, terenuri) ce aparțin învinuiților, valoarea cărora constituie circa 3 200 000 lei.

La fel, au fost sechestrați și banii recunoscuți ca corp delict, care au fost transmiși pentru încercarea coruperii angajaților poliției de frontieră, în sumă totală de 349 000 lei.


Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii