Moldova
La un pas de tragedie: Un copil de 11 ani s-a electrocutat după ce a pătruns într-o instalație electrică
Un minor de 11 ani și-a pus viața în pericol în urma intrării ilegale în interiorul unui post de transformare. Acesta ar fi încercat să sustragă un echipament electric aflat sub tensiune, însă s-a electrocutat la ambele mâini.

Despre caz anunță distribuitorul de energie electrică„Premier Energy Distribution”.
Potrivit sursei, acest caz s-a produs pe 17 noiembrie curent în Postul de Transformare 522 (PT) amplasat într-o construcție capitală cu două nivele, situat pe teritoriul Liceului Teoretic „Alexandru Donici” din satul Peresecina, raionul Orhei.
În urma investigației circumstanțelor accidentului s-a stabilit, că în timpul unei pauze dintre lecții, în jurul orei 11:00, minorul respectiv a fost văzut de alți copii în timp ce alerga împreună cu fratele său mai mare spre clădirea cu două etaje a postului de transformare, spunându-le elevilor din jur că are intenţia să intre în interior pentru a arunca ceva de acolo.
Urcându-se pe scară la etajul doi el a ignorat semnele de avertizare amplasate pe ușa de acces în instalația electrică, a forțat şi înlăturat lacătul de la ușa de acces a PT și a pătruns în interior. Peste câteva clipe, copiii din apropiere au auzit o bubuitură, urmată de țipetele minorului. Comisia de investigare a cazului a stabilit, că în timpul aflării în interiorul instalației electrice, minorul a încercat să scoată o siguranță fuzibilă care se afla sub tensiune, fiind electrocutat în acest timp.
Fratele accidentatului a urcat imediat pe scară, a deschis ușa semiînchisă și i-a cerut minorului să iasă afară din interiorul clădirii, după care ambii au coborât jos de sine stătător. Mâinile copilului accidentat erau roșii, având arsuri, iar mâneca dreaptă a cămășii era arsă.
El a fost condus la punctul medical al școlii de unde a fost solicitată intervenția serviciului medical de urgență. Ulterior, minorul a fost internat în spital pentru investigații medicale şi tratament. În prezent starea sănătății accidentatului este satisfăcătoare.
Acest accident s-a produs în circumstanțele încălcării grave a mai multor reguli minime de securitate în raport cu instalațiile electrice, inclusiv a ignorării semnelor de avertizare, a pătrunderii neautorizate în interiorul instalației electrice, a lipsei cunoștințelor despre consecințele curentului electric asupra persoanelor, a neconștientizării pericolului de electrocutare și a apropierii accidentalului la o distanță inadmisibilă de părțile sub tensiune ale instalației de distribuție.
Pentru evitarea oricăror situații de nesiguranță ÎCS „Premier Energy Distribution” SA reiterează și solicită populației să respecte strict normele de securitate în zona de protecție a instalațiilor electrice unde sunt interzise orice intervenții. În special adulților li se cere să supravegheze copiii și să li se explice necesitatea respectării stricte a normelor de securitate pentru a se proteja de electrocutări.
- instruiți și explicați copiilor importanța respectării regulilor de securitate electrică; cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice incident pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție a energie electrice sau dacă sunt suficient de maturi să o facă personal cu maximă responsabilitate, oferind serviciului Oficiului telefonic 24 de ore al Operatorului toate datele solicitate, inclusiv cele de contact;
- nu lăsați fără supraveghere copiii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul securității electrice;
- nu interveniți în instalațiile electrice, deoarece riscați să fiți electrocutat;
- nu încercați să deschideți ușile posturilor de transformare și nu pătrundeți în interiorul lor, este extrem de periculos;
- nu urcați și nu permiteți urcarea pe piloni și pe copacii din apropierea liniilor electrice, la distanțe inadmisibile de conductorii rețelelor electrice, deoarece există pericolul de electrocutare și de cădere;
- nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a rețelelor electrice, de asemenea lansarea zmeilor, modelelor sportive ale aparatelor de zbor etc;
- ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
- țineți legate animalele domestice și cele de companie pentru a evita contactul lor cu fire electrice aflate avariat la sol;
Nu vă apropiați de liniile și instalațiile electrice pentru că vă puneți astfel viața în pericol!
Moldova
Scandal la „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”: Fostul director ar fi adus prejudicii financiare considerabile instituției.
Scandal la „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” din Chișinău. Un fost director al instituției ar fi implicat într-o schemă de corupție bazate pe contracte fictive și lucrări inexistente. Totul s-ar fi întâmplat în decursul a doi ani, din 2023 și până în aprilie 2025.

Potrivit datelor publicate de CNA, în perioada în care a ocupat funcția de director, bărbatul ar fi semnat contracte fictive de întreținere pentru utilaje multifuncționale care nu fuseseră niciodată puse în funcțiune. În pofida acestui fapt, utilajele au fost „deservite” în acte, iar lucrările neefectuate au fost raportate ca fiind finalizate, provocând pierderi financiare considerabile bugetului întreprinderii municipale.
Urmărirea penală continuă, iar perchezițiile efectuate în mai multe locații din capitală au scopul de a stabili toate circumstanțele și de a identifica persoanele implicate în această schemă ilegală. La moment, fostul director riscă acuzații de abuz de serviciu și implicare în fapte de corupție.
Moldova
Scandal uriaș la Vamă: Doi șefi și un broker, reținuți pentru mită de peste 40.000 de dolari
Scandal de corupție în cadrul Serviciului Vamal al RM: După ce ieri, 21 mai, șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal — au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori, astăzi, lista a fost completată cu încă un nume sonor — șeful Postului Vamal Intern Căușeni, plasat în izolator pentru 72 de ore.

Este vorba despre șeful Postului Vamal Intern Căușeni, reținut pentru 72 de ore, care figurează în același dosar cu șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal. Reținerea celor doi din urmă a avut loc în după-amiaza zilei de 21 mai.
Cei trei sunt bănuiți că, în complicitate cu alte persoane a căror identitate nu a fost încă dezvăluită, ar fi pretins și primit mită în sumă de peste 40 de mii de dolari, în mai multe tranșe.
Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, banii ar fi fost destinați facilitării trecerii frontierei pentru mărfuri destinate regiunii transnistrene.
În urma perchezițiilor, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente și sume de bani în diferite valute, valoarea totală estimată fiind de circa 1,1 milioane de lei.
CNA a anunțat că va reveni cu detalii suplimentare pe parcursul anchetei.
Drept reacție, șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că instituția pe care o conduce nu tolerează faptele de corupție și colaborează deplin cu autoritățile în anchetele în curs. De asemenea, au fost inițiate și anchete interne pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
Moldova
/VIDEO/ Călăuze și migranți, prinși la graniță. Ultimii încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană.
O nouă rețea de trafic de migranți din Asia a fost descoperită la granița de stat a Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră au reținut patru persoane- două călăuze și doi migranți, care încercau cu orice preț să ajungă în Uniunea Europeană.

Cazul a avut loc în apropiere de satul Frăsinești din raionul Ungheni. Patrulele Poliției de Frontieră au observat două persoane suspecte care se aflau în apropierea frontierei moldo-române.
Luați la întrebări, cei doi- cetățeni din Sri Lanka, de 31 și 42 de ani, nu aveau documente justificative pentru a se afla în zonă.
Au urmat mai multe investigații în cadrul cărora au fost descoperite și călăuzele, implicate în schemă. Este vorba despre doi cetățeni români, care au fost găsiți în timp ce se ascundeau într-o pădure din preajma localității Costuleni, raionul Ungheni. În imediata lor apropiere, autoritățile au găsit un vehicul cu numere de înmatriculare italiene și 8 plăci de polistiren, folosite pentru traversarea înot a râului Prut.
Românii urmau să fie plătiți cu câte 2.500 de euro fiecare pentru a facilita trecerea ilegală a frontierei. În urma acțiunii, autoritățile au emis mandate de arest preventiv pentru cei doi, pentru o perioadă de 30 de zile, iar vehiculul implicat a fost confiscat.
Pentru organizarea migrației ilegale, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 12 ani și amenzi de la 300 de mii până la 400 de mii de lei.
-
Moldova6 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova2 zile în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
Moldova6 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
În căutare6 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova3 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldovao zi în urmă
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
-
Moldova2 zile în urmă
Copilă luată cu ambulanța de lângă Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, după ce a căzut de la înălțime
-
Moldova6 zile în urmă
Alertă: Trei deținuți au evadat din Penitenciarul nr. 8 – Bender. Unul dintre ei, încă de negăsit