Rețele de socializare

Moldova

Pescuitul la copcă- risc pentru viață. Un pescar a murit, iar alți trei bărbați au fost la un pas de înec, în doar 24 de ore.

Deși atenționările pompierilor și salvatorilor nu contenesc în această perioadă, unii oameni continuă să se aventureze pe gheața bazinelor acvatice din țară. Din nefericire, în doar 24 de ore un pescar amator și-a pierdut viața, iar alți trei bărbați au fost la un pas de a se îneca, după ce s-au prăbușit sub gheață. Cazurile au fost înregistrate de IGSU, la Chișinău, Vatra și Ștefan-Vodă.

Publicat

Incidentul cu final tragic s-a produs în dimineața de 28 februarie, la un iaz din apropierea satului Antonești, raionul Ștefan-Vodă. Doi bărbați de 72 și 45 de ani au mers să pescuiască la copcă și în timp ce se aflau pe lac, gheața s-a spart, iar cei doi au căzut în apă. Martori la scena șocantă au fost câțiva trecători, care au și alertat serviciile specializate. În scurt timp la fața locului au intervenit salvatorii și cu ajutorul echipamentului specializat au reușit să scoată din apă pescarul în vârstă de 45 de ani. Acesta se afla în stare conștientă. Din nefericire, celălalt pescar amator în vârstă de 72 de ani a fost extras decedat. Potrivit informațiilor preliminare, în momentul tragediei ambii pescari se aflau în stare de ebrietate. Mai mult, oamenii legii au stabilit că cei doi ar fi fost avertizați și chiar alungați din preajma iazului de către proprietar, însă pescarii au ținut morțiș să-și continue activitatea, care în cele din urmă s-a dovedit a fi fatală pentru unul dintre ei.
Un alt incident similar s-a produs în după-amiaza zilei de 27 februarie, la lacul „Ghidighici”, din orășelul Vatra. Un bărbat de 70 de ani, aflat în scaun cu rotile, a decis să pescuiască la copcă. Însă nu a fost să fie! Gheața s-a spart, iar pescarul a căzut parțial în apă. Din fericire, salvamarii au intervenit rapid și au scos bărbatul la mal, unde a primit îngrijirile de rigoare.
Încheie șirul iresponsabilității un bărbat de 43 de ani, din capitală. Acesta, beat fiind, se plimba pe gheața lacului din parcul „Valea Trandafirilor”. La un moment dat, bărbatul a căzut în apă și a rămas blocat sub gheață. Acesta a scăpat cu viață, doar datorită faptului că incidentula a fost observat de salvamarii Stației de Salvare, care au intervenit rapid și l-au scos la mal. Victima a suferit hipotermie și a fost transportată de urgență la spital.
În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat cetățenii că aflarea, mersul sau pescuitul pe suprafața râurilor și bazinelor acvatice, reprezintă un pericol major pentru viață. Salvatorii, îndeamnă oamenii să evite orice activități pe podul de gheață, în special când temperaturile oscilează între minus și plus.


Moldova

/VIDEO/ Canal de migrație ilegală destructurat: Patru străini opriți la frontieră, iar doi moldoveni în rol de călăuze, reținuți.

O operațiune de amploare desfășurată de Poliția de Frontieră, sub coordonarea Procuraturii Hâncești, a dus la anihilarea unei rețele infracționale specializate în migrație ilegală. Doi moldoveni care acționau în rol de călăuze au fost reținuți, iar patru cetățeni străini – trei indieni și un nepalez – au fost opriți înainte de a încerca să treacă ilegal frontiera moldo-română.

Publicat

Acțiunea s-a desfășurat în noaptea de 30 martie, în apropierea Punctului de Trecere Leușeni, după mai multe săptămâni de supraveghere operativă și investigații. Autoturismul Nissan X-Trail în care se aflau migranții a fost oprit pentru control, iar verificările au confirmat tentativa de trecere ilegală a frontierei.
În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că cei doi moldoveni – cu vârste între 25 și 35 de ani – asigurau transportul și coordonarea străinilor până în apropierea frontierei de stat. Migranții plătiseră între 2.000 și 4.000 de euro pentru serviciile oferite de rețea. Unul dintre suspecți figurează și în alte dosare similare.
Autoturismul a fost indisponibilizat, iar cei doi organizatori – reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe numele acestora au fost inițiate proceduri penale, iar cercetările continuă pentru identificarea tuturor membrilor implicați în rețea.
Potrivit legii, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani și amendă de la 6 000 la 8 000 de unități convenționale. Toți cei implicați beneficiază de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Reținuți în câmp. Doi bărbați din Bălți au fost prinși în timp ce preluau un pachet cu droguri.

Ar fi asigurat consumatorii de droguri din Bălți cu substanțe narcotice. Doi bărbați de 31 și 33 de ani au fost prinși de poliție și sunt suspectați de comercializarea drogurilor sintetice în raza capitalei de nord a țării.

Publicat

Cei doi sunt bănuiți că ar fi aderat la un grup infracțional și că ar fi preluat rolurile de curieri și ambalatori. Potrivit schemei, indivizii ar fi preluat din ascunzișuri droguri în cantități mari, după care le divizau în doze a câte un gram și le plasau în ascunzișuri pe teritoriul municipiul Bălți.
La începutul lunii aprilie, bărbații au fost reținuți pe un câmp din Strășeni, în timp ce preluau un colet cu droguri.
În urma perchezițiilor corporale și în mijlocul de transport cu care se deplasau aceștia, polițiștii au depistat și ridicat 1 kilogram de PVP (sare) și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii. Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de 500 mii de lei. În baza demersurilor înaintate de procuror pe numele unui suspect a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar celălalt este cercetat penal în stare de libertate. Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Escrocherie de nivel transfrontalier, dată în vileag. Patru call-centre – „puricate”.

Operațiune tranfrontalieră soldată cu 6 rețineri, patru call-centre deconspirate și circa 30 de percheziții. Acțiunile au fost desfășurate în cadrul investigațiilor pe un dosar de escrocherie de proporții. În cadrul acestora au fost implicate forțele speciale din cadrul Direcției de investigații din Moldova și România, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul EUROPOL.

Publicat

Urmare a colaborării a fost anihilată o schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor alimentare neautorizate, de proveniență incertă, inclusiv expirate, dintre care unele aduse din Odesa, Ucraina. Conform poliției, sub coordonarea unor cetățeni străini, operatorii telefonici se prezentau fals ca reprezentanți ai companiilor farmaceutice atunci când contactau persoane din Europa, ca să le convingă să cumpere aceste suplimente neatestate sau produse similare, inclusiv de slăbire, prin folosirea unor tehnici de manipulare prestabilite. În acest scop, bănuiții speculau în principal cu posibilitatea tratării anumitor boli precum diabet zaharat, cancer sau psoriazis și convingeau clienții să renunțe la tratamentele prescrise de medici, pentru ca să le înlocuiască cu suplimente fantomă. Schema de escrocherie avea la bază și anumite pagini de internet, precum și publicitate care promovau aceste produse. Odată ce clienții cădeau în plasă și le cumpărau produsele, acestea erau livrate prin companii de curierat.
Prin urmare, autoritățile de drept atât din Moldova cât și Româna, au fost reținute șase persoane, trei bărbați și trei femei, inclusiv administratori, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. Au fost desfășurate 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău, unde activează peste 80 de persoane.
Totodată, oamenii legii au stabilit că o parte din operatorii telefonici sunt în Rusia, fapt care indică asupra unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state. Urmare a perchezițiilor, din oficiile din Chișinău, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, acte contabile, contracte, copii ale diferitor acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video, blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, dar și alte dispozitive de stocare a informației. Totodată, la domiciliul suspecților au fost depistate și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, înscrisuri de ciornă, carnete cu notițe relevante activității infracționale, aproape 200 de mii de lei, peste 15.000 de dolari, 2.000 hrivne, liste cu comenzile livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigile destinate ambalării comenzilor, sac de tuburi goale destinate ambalării.
În continuare, se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în schema infracțională, rolurile fiecăruia, efectuarea altor percheziții domiciliare cu ulterioara reținere a șefilor de echipe, dar și citarea operatorilor pentru audieri în calitate de bănuiți. De asemenea, urmează să fie stabilite toate persoanelor care au fost înșelate de aceste grupuri infracționale și stabilirea prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

topul săptămânii