Rețele de socializare

Moldova

Ar fi deposedat oameni de locuințele lor: Responsabili din cadrul Direcției asistență socială a Primăriei mun. Bălți, cercetați de CNA

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

Publicat

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu.


În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Ediție TV

IGSU: Copilul de 12 ani care a murit la scăldat în lacul Ghidighici este a 27 victimă a înecurilor de la începutul anului

Încă o tragedie s-a produs pe lacurile din țară, de această dată la Vatra. Un băiat de 12 ani s-a înecat în apele lacului Ghidighici, după ce a mers împreună cu prietenii la scăldat.

Publicat

Tragedia s-a produs în amiaza zilei de 26 iunie, când băiatul de 12 ani fiind împreună cu un grup de prieteni s-au aventurat în apele iazului.

La un moment dat însă, băiatul a dispărut sub apă și nu a mai ieșit la suprafață. Speriați, prietenii minorului au cerut ajutor la Serviciul de urgență, iar în scurt timp la fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și scafandri, care au început căutările copilului.


Din nefericire, după aproape o oră de căutări a fost depistat și extras la mal cadavrul acestuia.

În acest context, IGSU atenționează repetat părinții și cei care au în grijă minori să-i supravegheze și să nu-i lase de unii singuri sau în grupuri de prieteni să meargă la scăldat.

Pe teritoriul țării sunt aproximativ 3500 de bazine acvatice, dar numai un mic procent din acestea sunt destinate agrementului. Astfel că, oamenii sunt rugați să meargă la scăldat doar în locurile special amenajate și dotate cu stații de salvare, să nu consume alcool și să nu plonjeze în apă.


În cazul în care sunteți martorii unei situații în care o persoană se îneacă primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să sunați la numărul de urgență 112 și să alertați salvatorii de la stație de salvare, dacă aceasta există în zonă.

echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Doi foști pușcăriași, reținuți de poliție pentru șantaj: Estorcau zeci de mii de lei de la o femeie din Glodeni

Doi bărbați de 36 și 51 de ani au fost reținuți de polițiști pentru șantajul unei femei.

Publicat

Doi bărbați de 36 și 51 de ani au fost reținuți de polițiști pentru șantajul unei femei.Suspecții, anterior judecați și recent eliberați din custodia instituției penitenciare, ar fi șantajat victima, o femeie de 47 de ani din raionul Glodeni, că vor publica imaginile sale cu caracter intim pe internet, după ce le-ar fi obținut de la aceasta pe rețelele de socializare.

Inițial, aceștia ar fi estorcat de la victimă suma de 50 000 de lei.

Ulterior, bărbații ar fi solicitat mijloace financiare în sumă de 20 000 lei, moment în care victima a sesizat Poliția.


Datorită intervenției prompte a ofițerilor Direcției investigații ,,Nord” a INI în comun cu polițiștii Inspectoratului de poliție Glodeni, sub conducerea Procuraturii raionului Glodeni, cei doi suspecți au fost reținuți în flagrant în momentul recepționării banilor, pe o stradă din municipiul Bălți.

Totodată, oamenii legii au stabilit că banii obținuți ilegal prin intermediul șantajării victimei erau predestinați pentru haznaua criminală.

Polițiștii au inițiat o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de șantaj comis de două sau mai multe persoane.


Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, aceștia riscă închisoare de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

Un vameș de la Sculeni și complicele său, reținuți pentru corupție: Pentru 10.000 de euro ar fi închis ochii la un lot de contrabandă

Un vameș din cadrul Postului vamal Sculeni a fost reținut în după-amiaza zilei de 26 iunie de ofițerii CNA și procurorii mun. Bălți într-un dosar de corupere pasivă. Funcționarul este bănuit că ar fi pretins și acceptat peste 10 000 de euro de la un transportator de colete pentru a asigura trecerea nestingherită a unui lot de marfă de contrabandă prin postul vamal menționat.

Publicat

Urmărirea penală a început în baza unei autosesizări, în cadrul căreia au fost documentate acțiunile vameșului, dar și ale transportatorului, soldate cu reținerea acestora. Potrivit probelor acumulate, s-a constatat că în urma înțelegerii prealabile între vameș și transportator a fost asigurată introducerea prin contrabandă a unui lot de marfă contra unei mite de peste 10 mii de euro.

Astfel, la data de 26 iunie, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, l-au reținut în flagrant pe angajatul Postului vamal Sculeni imediat după primirea sumei de peste 10 000 de euro. De asemenea, în cadrul acțiunilor de urmărire penală a fost reținut și complicele vameșului. Ambele persoane sunt plasate în izolator pentru 72 de ore.


În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe mijloace financiare, telefoane mobile, un automobil și marfa introdusă prin contrabandă.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz sunt în desfășurare și au loc în cadrul unei cauze pornite în temeiul art. 324 Cod penal – coruperea pasivă.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

topul săptămânii