Rețele de socializare

Ediție TV

Peste 6.000 de cazuri de violență domestică, înregistrate timp de un an, în țară: Circa 25 de femei au fost omorâte de un membru al familiei

Violența în familie ia amploare în Republica Moldova. Anul trecut, poliția a înregistrat peste șase mii de cazuri de abuz fizic, psihic, dar și sexual în familie.

Publicat

Este și cazul Tatianei, o femeie de 42 de ani, mamă a doi copii. Ea a fost ani de zile victima unui soț abuziv. Bărbatul a supus-o atât insultelor și amenințărilor, cât și bătăilor.

VICTIMĂ: „Am trecut prin ani foarte grei. A început de la ofense, strigăte. Am tăcut o dată, a doua oară, după care au început ofense. Când am văzut că asta îmi afectează copiii, am ales modalitatea de a tăcea”. 

După ani grei de violență fizică și psihică, femeia a decis să apeleze la Centrul de Justiție Familială, deschis în luna octombrie 2023 în capitală. Tot aici a apelat și Anastasia, o altă victimă a violenței domestice.


VICTIMĂ: „Femeia trebuie să trăiască așa, ca să fie împlinită, susținută, stimată. Să nu fie bătută și înjosită. Chiar și la 50 de ani este viață după divorț”.

BETA: Timp de jumătate de an de la lansare, la Centrul de Justiție Familială, gestionat de către Inspectoratul General al Poliției, au ajuns 149 de victime care au trecut prin diverse forme de violență. Potrivit raportului oferit de către responsabilii centrului, victimele au primit în premieră ajutor calificat într-un singur loc, mai exact în aceeași clădire.

IVAN CREȚU, DIRECTOR, CENTRUL DE JUSTIȚIE FAMILIALĂ: Forme de violență în familie, aici mă refer la diferite tipuri, fizică, psihologică, economică, sexuală și, mai nou, digitală. Am oferit în cadrul centrul suport juridic, psihologic. 


În cadrul centrului sunt specialiști din diverse domenii- justiție, poliție, dar și medicină legală. Cu toate acestea, serviciul se confruntă încă cu numeroase provocări, spun reprezentanții.

SERGIU TOMA, REPREZENTANT AL INSITUTULUI PENTRU FAMILIE ȘI INIȚIATIVE SOCIALE: „Eu cred că există o foarte mare provocare în direcțiile colaborării cu Asistența Socială. Pentru că multe din femeile care sunt victime ale violenței în familie au copii, și noi știm că expunerea copiilor la situații de violență, îi fac și pe copii victime ale violenței în familie. Mai este o altă provocare. Victimele abuzului sexual pot primi titlu de urgență doar dacă se adresează la Centrul Mamei și Copilului. Aici ele încă nu sunt disponibile”. 

La momentul actual, Centrul de Justiție Familială este unicul serviciu de acest fel și este disponibil doar pentru persoanele aflate în capitală. În același timp, statisticele spun că doar anul trecut peste 25 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei, iar cele mai multe dintre aceste cazuri s-au petrecut în mediul rural.


VIOREL CERNĂUȚEANU, ȘEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI: „Cu regret, o număr mai ridicat de aspecte de violență în familie le întâlnim în localitățile rurale, acolo unde noi trebuie să sporim nivelul nostru de informare și de oferire a serviciilor specializate”. 

În Republica Moldova funcționează 13 centre specializate în servicii acordate victimelor violenței în familie și patru centre de consiliere a agresorilor familiali. Victimele violenței sunt îndemnate să apeleze la serviciul 112 sau la telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008.


Mărturiile integrale ale victimelor le vedeți mai jos:

Ediție TV

Accident dramatic în raionul Rîșcani. Un bărbat de 74 de ani și soția lui au decedat în urma impactului cu un autocar Chișinău-Kiev

Accident dramatic în raionul Rîșcani. Un bărbat de 74 de ani și o femeie de 69 de ani și-au pierdut viața, după ce mașina în care se aflau s-a tamponat în plin cu un autocar de pe ruta Chișinău- Kiev.

Publicat

Accidentul tragic s-a produs în dimineața zilei, pe traseul ce leagă municipiul Bălți de Edineț. Potrivit datelor preliminare, șoferul de 74 de ani ar fi încercat să efectueze o manevră de întoarcere într-un loc interzis și în consecință s-a ciocnit violent cu autocarul, a cărui șofer nu ar fi reușit să evite impactul.

Impactul a fost într-atât de violent încât mașina a fost făcută zob, iar cele două persoane aflate în interior au rămas blocate între fiarele contorsionate. Imediat la fața locului au intervenit poliția, ambulanța, dar și două echipe de salvatori, care au descarcerat cele două victime.

Din nefericire, șoferul a decedat la fața locului, iar pasagera sa de 69 de ani a fost predată medicilor, care au constatat deja în ambulanță că aceasta și-a pierdut viața.


În momentul accidentului, în autocar se aflau 19 persoane. Atât pasagerii, cât și șoferul vehiculului de rută nu au avut de suferit traumatisme.

Cauza exactă, dar și circumstanțele în care s-a produs tragicul accident urmează a fi stabilite de oamenii legii.


echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

IGSU: Copilul de 12 ani care a murit la scăldat în lacul Ghidighici este a 27 victimă a înecurilor de la începutul anului

Încă o tragedie s-a produs pe lacurile din țară, de această dată la Vatra. Un băiat de 12 ani s-a înecat în apele lacului Ghidighici, după ce a mers împreună cu prietenii la scăldat.

Publicat

Tragedia s-a produs în amiaza zilei de 26 iunie, când băiatul de 12 ani fiind împreună cu un grup de prieteni s-au aventurat în apele iazului.

La un moment dat însă, băiatul a dispărut sub apă și nu a mai ieșit la suprafață. Speriați, prietenii minorului au cerut ajutor la Serviciul de urgență, iar în scurt timp la fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și scafandri, care au început căutările copilului.


Din nefericire, după aproape o oră de căutări a fost depistat și extras la mal cadavrul acestuia.

În acest context, IGSU atenționează repetat părinții și cei care au în grijă minori să-i supravegheze și să nu-i lase de unii singuri sau în grupuri de prieteni să meargă la scăldat.

Pe teritoriul țării sunt aproximativ 3500 de bazine acvatice, dar numai un mic procent din acestea sunt destinate agrementului. Astfel că, oamenii sunt rugați să meargă la scăldat doar în locurile special amenajate și dotate cu stații de salvare, să nu consume alcool și să nu plonjeze în apă.


În cazul în care sunteți martorii unei situații în care o persoană se îneacă primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să sunați la numărul de urgență 112 și să alertați salvatorii de la stație de salvare, dacă aceasta există în zonă.

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară. Sute de hectare de teren, distruse

Ploile şi grindina din ultima perioadă au făcut ravagii în mai multe localități din ţară.

Publicat

Cel mai mult au avut de suferit culturile agricole fiind afectate de grindina care în unele localități, preponderent din raionul Nisporeni, a căzut de mărimea unui ou de găină.

Totodată, IGSU a făcut totalurile intemperiilor înregistrate în țară în perioada 30 mai – 3 iunie.

Cele mai mari prejudicii s-au înregistrat în sudul țării, potrivit datelor IGSU.


În satul Etulia din raionul Vulcănești, grindina a distrus circa 360 ha livadă de nuci, 200 ha de floarea soarelui și 200 ha de orz. Iar pe teritoriul raionului Basarabeasca, mai ales în satul Bașcalia ploile torențiale au distrus circa 750 de metri de drum asfaltat și 70 m2 de peliculă de pe o seră.

Tot aici, ploile abundente au afectat grav 62 ha de viță de vie, 448 ha de grâu, 111 ha de porumb, 179 ha de orz, 7 ha de mazăre, dar și 217 ha de floare soarelui. Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii