Rețele de socializare

Moldova

Achităm pentru pește – cumpărăm gheață. ANSA explică cum comercianții amăgesc cumpărătorii de produse congelate

Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa.

Publicat

Este una din concluziile raportului unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie. Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat.

Programul s-a concentrat pe evaluarea peștelui congelat în privința etichetării țării de origine, etichetării speciilor, greutăților nete și procentului de glazură. În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente, pe etichetă.

Ca rezultat, s-a stabilit că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă.


În celelalte 40 de probe neconforme s-a constatat:

– marcarea necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de glazurare – 21 de cazuri;

– necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj – 39 de cazuri.


Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.

În 6 probe prelevate s-a depistat un conținut de glazură (gheață) egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat.

În context, ANSA recomandă consumatorilor să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață.


Pentru a remedia neregulile constatate, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor continua verificările la întreprinderile importatoare și cele care preambalează peștele și produsele din pește identificate ca necorespunzătoare.

În cazul în care abaterile nu vor fi remediate, specialiștii ANSA vor întocmi planuri de remediere și procese-verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor corespunzătoare. De asemenea, vor prescrie operatorilor rechemarea produselor de pe piață până ce se vor conforma cu cerințele de etichetare.


Moldova

Escrocherie de peste un milion de lei: cinci persoane reținute la Sîngerei

O femeie de 65 de ani a fost prejudiciată cu peste un milion de lei, după ce a fost înșelată de un grup de escroci care s-au dat drept experți în investiții online.

Publicat

Suspecții au convins victima să instaleze aplicații de control la distanță și să transfere sume mari de bani, promițând câștiguri rapide din investiții fictive în petrol și bunuri de valoare.

Polițiștii și procurorii din Sîngerei au intervenit la timp și au reținut cinci persoane chiar în momentul în care încercau să obțină încă 230 000 de lei de la victimă. În urma perchezițiilor, au fost ridicate arme deținute ilegal, valută străină, peste 40 000 de lei în numerar și un automobil BMW X5.


Suspecții sunt cercetați penal și riscă între 7 și 10 ani de închisoare. Ancheta continuă pentru identificarea tuturor complicilor și recuperarea prejudiciului.


Citește mai departe

Moldova

Vindeau droguri ca „la piață”. Două femei au fost reținute și sunt cercetate pentru trafic de droguri.

Două femei din Orhei au ajuns din propriile gospodării direct în arest preventiv, după ce oamenii legii le-au deconspirat activitatea care le aducea profit. Cele două sunt suspectate de implicare într-o rețea de distribuție a drogurilor atât pe teritoriul municipiului Orhei, cât și în alte localități din țară.

Publicat

Totul a ieșit la iveală în luna ianuarie, când polițiștii au obținut informații despre faptul că un grup de persoane ar fi pus pe roate o adevărată rețea de comercializare a substanțelor narcotice și psihotrope. Femeile suspectate ar fi avut rolul lor în schemă: acestea ar fi ambalat și vândut marijuana și hașiș în cartierul Slobozia Doamnei din Orhei. Prețul ar fi fost de 400 de lei pentru un pachețel.
După o perioadă de documentare a cazului, mascații le-au făcut o vizită inopinată. În timpul descinderilor, în gospodăriile suspectelor a fost depistat hașiș, un cântar electronic de înaltǎ precizie și peste 18.000 de lei, bani care ar fi provenit din activitatea infracțională.
Cele două femeie de 37 și 43 de ani au fost reținute. Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pentru 30 de zile. Dacă vinovăția acestora va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la 7 la 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Business cu iz de tutun: O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată.

Descinderi de amploare desfășurate de ofițerii serviciului vamal. O linie clandestină de producere a țigaretelor a fost destructurată. Cinci mandate de percheziție în municipiul Chișinău și în afara acestuia au fost puse în aplicare în cadrul unei cauze penale pornite pe contrabanda cu mărfuri accizate. Potrivit informațiilor oferite de structirile competente, un grup de persoane ar fi organizat o linie clandestină de fabricare a țigaretelor într-un spațiu arendat în apropierea municipiului Chișinău.

Publicat

Conform probelor, fiecare membru al grupului deținea un rol prestabilit în desfășurarea activității ilegale, care presupunea producerea și distribuirea produselor accizate, fără a deține licențele, autorizațiile sau avizele necesare. Materia primă utilizată era de proveniență nesigură, iar țigaretele erau fabricate cu scopul comercializării.
Astfel, ca urmare a perchezițiilor desfășurate sub conducerea procurorilor, au fost depistate și ridicate echipamentele utilizate pentru producerea țigaretelor, cantități importante de tutun prelucrat ambalat în 92 de cutii a câte 10 kg fiecare, peste 208.000 de țigarete fără filtru, aproximativ 360.000 de timbre false, 95.000 lei, tehnică de calcul, precum și diverse înscrisuri de ciornă, inclusiv schema de funcționare a utilajului folosit în procesul de producție. Totodată, într-unul dintre depozitele arendate de bănuiți, au fost descoperiți circa 11.000 de litri de alcool etilic, depozitați în recipiente de diferite tipuri, fără acte justificative. În prezent, trei persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 55 de ani, sunt cercetate penal, unele fiind deja audiate în calitate de bănuiți. Acestea beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei și identificarea celorlalte persoane implicate în schemă.


Citește mai departe

topul săptămânii