Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Pagube imense provocate de ploi: 51 de localități din 10 raioane rămân fără lumină

În urma precipitațiilor puternice ce au avut loc în ultimele zile pe teritoriul țării, cele mai multe pagube au fost înregistrate în raionale Edineț, Soroca, Dondușeni, Râșcani și Drochia.

Publicat

Astfel, în raionul Edineț, localitatea Terebna au fost afectate acoperișurile a 30 de case de locuit, iar în orașul Cupcini, în urma vântului puternic au fost afectate acoperișurile a mai multor blocuri de locuit, a școlii de arte, a grădiniței de copii și a gimnaziului.

De asemenea, în localitatea Viișoara, ploile au distrus circa 70 ha cu grâu și porumb. În alte localități ale raionul Edineț, cum ar fi Brânzeni, Chetroșica, Bleșteni, Burlănești, Ruseni în urma furtunii au fost deteriorate acoperișurile mai multor clădiri, printre care gimnazii, grădinițe, depozite, primării dar și centre culturale.

În raionul Soroca, localitatea Bădiceni, în timpul intemperiilor, vântul puternic a smuls parțial 58 foi de ardezie și 25 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dezabilități. Tot aici, a fost deteriorat acoperișul unui depozit, fiind smulse 129 foi de ardezie și 47 foi de ardezie de pe acoperișurile a 9 case de locuit. De asemenea, în satul Hristici, rafalele de vânt și ploile abundente au afectat circa 12 hectare de livadă cu meri.


În urma intensificării vântului, în seara zilei de 25 iulie, în mai multe localități din raionul Râșcani, au fost deteriorate acoperișurile a peste 50 case de locuit și a 14 depozite agricole. Totodată, în localitatea Zăicani, intemperiile au distrus mai multe hectare de culturi agricole, printre care 213 ha de floarea soarelui, 60 ha de livezi și 36 ha de porumb. Rafalele de vânt au adus prejudicii și în localitatea Baraboi, raionul Dondușeni, unde au fost afectate circa 60% din acoperișul gimnaziului, acoperișurile a două depozite de cereale, dar și a 4 case de locuit. Tot în raionul Dondușeni, localitatea Tîrnova, vântul puternic a smuls circa 300 foi de ardezie de pe acoperișul unei fabrici avicole. În urma precipitațiilor abundente, în mai multe localități din raionul Drochia, au fost înregistrate deteriorări a acoperișurilor mai multor construcții, printre care 10 depozite, 2 grădinițe de copii, 2 primării, dar și 13 case de locuit.

La momentul actual, Comisiile pentru Situațiile Excepționale teritoriale, convocate pentru evaluarea și estimarea prejudiciilor materiale, continuă să lucreze la fața locului.
În urma ploilor torențiale cu intensificări de vânt produse în nordul și centru țării, în ultimele 24 de ore echipele de salvatori și pompieri ale IGSU au intervenit în 43 de cazuri la lichidarea consecințelor, fiind executate lucrări de defrișare ale crengilor, arborilor căzuți pe carosabil, pomparea apei, precum și înlăturarea obiectelor cu pericol de cădere. Misiunile au fost realizate în următoarele raioane Edineț, Râșcani, Soroca, Sângerei, Dondușeni, Drochia, Anenii Noi, Cantemir, Hâncești, Criuleni, Florești, Nisporeni, Fălești, precum și în municipiile Bălți și Chișinău.

Conform informației recepționate de la furnizorii de energie electrică, la 27 iulie, către ora 06:00, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, rămân deconectate 51 localități din 10 raioane.



Moldova

Reținut după aproape 30 de ani: Un bărbat, trimis în judecată pentru omor cu deosebită cruzime comis în 1996.

După aproape trei decenii de căutări, procurorii din Hîncești au finalizat urmărirea penală și au trimis în judecată un bărbat acuzat de omor cu deosebită cruzime, comis în noaptea de 7 septembrie 1996, într-un club de noapte din centrul țării.

Publicat

Făptașul ar fi agresat o adolescentă de 16 ani care i-a respins avansurile, aplicându-i mai întâi lovituri cu palma, iar mai apoi a continuat să o lovească brutal cu pumnii și picioarele.
Fata a încercat să fugă, dar a fost prinsă și bătută până a suferit leziuni incompatibile cu viața.
Pentru a scăpa de răspundere, suspectul și-a falsificat identitatea cu ajutorul unor complici neidentificați, obținând acte false — certificat de naștere, buletin și pașaport — și a părăsit țara.
Metodele moderne de investigare au condus la identificarea și reținerea lui abia acum, la aproape 30 de ani de la comiterea faptei.
Inculpatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.


Citește mai departe

Moldova

Accident matinal la Sîngera: O mașină s-a răsturnat, trei persoane au ajuns la spital.

Dimineață cu ghinion în localitatea Sângera din municipiul Chișinău. O mașină s-a răsturnat, iar trei persoane au suferit multiple traumatisme și au ajuns pe patul de spital în urma unei coliziuni violente. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 3 iulie, în jurul orei 07:38.

Publicat

Potrivit primelor informații, unul dintre șoferi nu ar fi ținut cont de situația rutieră și s-a tamponat violent cu un alt automobil, care circula regulamentar. Impactul a fost atât de mare, încât una dintre mașini s-a întors cu roțile în sus, pe carosabil.

Trei persoane au fost rănite — șoferul din vehiculul răsturnat și doi pasageri din cealaltă mașină. Toți au fost transportați de urgență la Institutul de Medicină Urgentă, pentru investigații și îngrijiri medicale.

Zona a fost securizată de polițiști, care au deschis o anchetă și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea accidentului. Traficul în zonă a fost îngreunat pentru câteva zeci de minute.


Citește mai departe

Moldova

Jaf armat planificat din închisoare: Trei indivizi, condamnați după o tentativă de tâlhărie la Căușeni.

Un plan de tâlhărie ca-n filme, pus la cale din spatele gratiilor, a fost dat peste cap de poliție chiar înainte să fie dus la capăt. Trei indivizi au fost condamnați, după ce au încercat să jefuiască un cuplu de pensionari din raionul Căușeni, sperând să găsească în casa acestora 100.000 de lei.

Publicat

Planul a fost coordonat de doi deținuți recidiviști încarcerați la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Unul dintre ei, fost zilier al familiei, executa o pedeapsă pentru viol, având și alte condamnări anterioare pentru furt și răpirea unui vehicul. Cei doi au folosit un telefon mobil introdus ilegal în celulă pentru a organiza atacul împreună cu trei complici aflați în libertate – dintre care doi sunt frați gemeni.

Lovitura trebuia să aibă loc într-o noapte din septembrie 2024. Suspecții, mascați, înarmați cu cuțite și echipați cu lanterne, au pătruns în locuința victimelor. Doar că, în loc să dea peste bani, au dat peste polițiști: oamenii legii, care le monitorizau fiecare pas, i-au reținut în flagrant.

Judecătoria Chișinău a decis: cei doi coordonatori din penitenciar au primit câte 6 ani și 6 luni de închisoare, iar unul dintre frații gemeni a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.


Procurorii PCCOCS consideră pedepsele prea blânde, având în vedere gravitatea faptei – tentativă de tâlhărie în grup, cu arme albe și cagule – și au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Centru.

Între timp, procesul celor doi complici care nu și-au recunoscut vina continuă. Potrivit Codului Penal, pentru tâlhărie, legea prevede până la 10 ani de detenție.


Citește mai departe

topul săptămânii