Moldova
/VIDEO/ Peste 500 de deținuți, șantajați să participe la jocuri de noroc ca să adune bani în obșeak pentru „Makena”. Ar fi vorba de 2.000.000 de lei
Ofițerii Direcției investigaţii criminalitate organizată a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, au desfășurat 15 percheziții în penitenciarul din Soroca și în alte raioane din nordul republicii, într-un dosar care vizează organizația criminală condusă de hoțul în lege „Machena.”

Astfel, în cadrul perchezițiilor la șase deținuți și cinci apropiați ai lor din libertate, desfășurate cu sprijinul mascaților de la BPDS„Fulger” și ai sistemului penitenciar, au fost ridicate telefoane mobile, dispozitive de înregistrare a informației și mai multe înscrisuri de ciornă, care confirmă faptul tranzacțiilor sumelor bănești. Mai exact, banii erau colectați pentru susținerea organizației criminale, proveniți din participarea deținuților la jocurile de cărți, de altfel interzise în penitenciare. Astfel, lunar în conturile organizației erau transferați sume de bază de circa 2.000 de lei, iar în unele cazuri în funcție de capacitatea financiară a deținutului, erau transferați și până la 50.000 -60.000 de lei.
Aceștia erau șantajați de către autoritățile criminale să participe, iar în haznaua organizației criminale urmau să transfere a patra sau a treia parte din câștigul ilegal obținut. Iar în cazul în care unii refuzau să participe la jocurile de noroc, erau șantajați să contribuie la bugetul organizației cu un procentaj din veniturile rudelor care au afaceri în libertate. Potrivit datelor preliminare, circa 80% din deținuții penitenciarului din Soroca, cu peste 500 deținuți, participau forțat la bugetul organizației criminale. În caz contrar, deținuții care refuzau și această formă de „cooperare” erau determinați prin amenințare și violență de către autoritățile criminale să depună cerere la administrația penitenciarului din Soroca pentru transfer în izolare de comunitatea celorlalți deținuți.
Astfel, din decembrie 2022 și până acum, potrivit probelor cercetate preliminar, au fost acumulați ilegal circa 2.000.000 lei. În continuare, urmează ca șase deținuți din penitenciarul din Soroca și cinci apropiați ai lor din libertate să fie audiați la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Printre aceștia se regăsește și un fost „supraveghetor” al organizației criminale din același penitenciar, eliberat înainte de termen în primăvara acestui an, după ce în 2017 a fost condamnat pentru circulație de droguri, fără scop de înstrăinare, la peste 10 ani închisoare. Dintre deținuții actuali vizați în dosar, aceștia-i ispășesc pedeapsa pentru aceeași infracțiune, precum și pentru omor, furt, tâlhărie; unii din aceștia sunt condamnați din anul 2012, iar cei mai recenți din 2019, cu termenul maxim de eliberare stabilit în 2030.
Audierea acestora va viza cercetarea participării lor în crearea organizației criminale și pentru organizarea dezordinilor în penitenciar. Între timp, aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției și alte drepturi procedurale, potrivit legii.
Moldova
Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante.
Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante. Obiectul mitei – peste 40 000 de dolari.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, șeful Biroului Vamal Centru și brokerul, împreună cu alte persoane, identitatea cărora la moment nu poate fi dezvăluită, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40 000 de dolari, bani care erau destinați pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație.
În urma acțiunilor efectuate, au fost depistate obiecte și documente relevante pentru cauză penală, inclusiv mijloace financiare în diversă valută ale căror proveniență urmează a fi investigată.
Acțiunile de urmărire penală continuă, sub conducerea procurorilor. Vom reveni cu informații suplimentare despre numărul total de persoane reținute și mijloacele financiare depistate la domiciliile și birourile de serviciu.
Moldova
A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l
Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.
Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.
Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.
Moldova
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.
Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.
Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.
Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.
-
Moldova7 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova5 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova5 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldovao zi în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
Moldova6 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
În căutare5 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova2 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova11 ore în urmă
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci