Rețele de socializare

Diaspora

Badantă moldoveancă din Italia, acuzată de spălare de bani. A primit aproape 30.000 în cont din tranzacții ilegale

O femeie din Republica Moldova, în vârstă de 38 de ani, care lucra ca îngrijitoare în Albignasego, provincia Padova, se confruntă cu acuzația de spălare de bani, după ce aproape 30.000 de euro au trecut prin contul ei bancar și printr-un card preplătit care îi aparținea, sume a căror proveniență nu a putut fi explicată și care au fost ulterior retrase integral.

Publicat

La finalul procesului, procurorul Maria D’Arpa a cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare și o amendă de 4.500 de euro. Apărarea, reprezentată de avocații Barbara Crivellari și Leonardo Massaro, va răspunde la acuzații pe 9 octombrie, urmând ca după aceea să fie pronunțată sentința, informează Il Gazzettino, citat de Pulsmedia.MD.

Potrivit acuzațiilor, îngrijitoarea moldoveancă, cu inițialele M.B., ar fi în legătură cu niște hackeri care nu au fost încă identificați. Aceștia folosesc tehnica numită „man in the mail”: după ce sparg parolele, accesează emailurile companiilor și societăților, interceptează facturi și trimit solicitări de plată după ce înlocuiesc IBAN-ul corect cu unul de conveniență.

Îngrijitoarea este acuzată de trei astfel de incidente. Primul s-a întâmplat acum cinci ani, pe 26 martie, când un transfer de 9.750 de euro a fost făcut de un om de afaceri din Melzo, dar banii nu au ajuns niciodată la destinatar, o companie din Treviglio. Suma de bani ar fi ajuns în contul bancar al femeii moldovence, prin interceptarea ilegală a poștei electronice, înlocuind destinatarul real.


Într-un episod similar, câteva zile mai târziu, un transfer de 13.800 de euro a ajuns de asemenea în contul îngrijitoarei în loc să ajungă la o companie de sisteme din Palermo. Femeia este acuzată că a împiedicat identificarea originii ilicite a acestei sume de bani, care în final a ajuns parțial într-un alt cont bancar al său și parțial a fost retras de la diferite sucursale bancare din Vicenza, Verona și Brescia.

Al treilea caz în care M.B. este implicată se referă la un transfer de 5.360 de euro, efectuat pe 21 martie 2018 de o fabrică de încălțăminte din provincia Caserta către o companie cu sediul în Fucecchio (Florența). Banii ar fi fost redirecționați către un card preplătit, pe numele îngrijitoare folosind aceeași metodă de interceptare a poștei electronice și înlocuire a IBAN-ului. În acest caz, se susține că banii au fost parțial retrași în numerar și parțial cheltuiți în cazinouri.

Îngrijitoarea a negat constant acuzațiile. Ea susține că a fost victima unui bărbat, un compatriot cu care avusese o relație și care ar fi realizat aceste operațiuni frauduloase având acces la contul bancar și la cardul preplătit pe numele ei. Cu toate acestea, acuzarea insistă că femeia trebuie condamnată pentru delictul de spălare de bani, chiar dacă a modificat inițial acuzația de fraudă informatică în colaborare cu persoane necunoscute.


Două dintre victimele implicate în acest caz s-au constituit părți civile, solicitând compensații pentru daunele suferite.

Rezultatul procesului ar putea avea implicații semnificative nu numai pentru inculpată, dar și pentru modul în care sunt gestionate și protejate tranzacțiile financiare în era digitală.


Diaspora

Transporta migranți libieni. Barcagiu moldovean, cercetat penal de autoritățile elene.

Un moldovean de 37 de ani este cercetat penal de autoritățile elene după ce a încercat să aducă ilegal în Grecia 30 de cetățeni din Libia. Potrivit presei străine, cazul a avut loc în data de 21 ianuarie curent.

Publicat

Forțele de ordine elene au anunțat preliminar că, o navă maritimă de patrulare costieră a observat în apropiere de insula Tilos o barcă. Observând nava, barcagiul a încercat să scape de urmărire, însă în scurt timp acesta a fost forțat să acosteze pe o plajă.
Ajunși, oamenii legii au depistat în barcă 31 de persoane, printre care patru femei și șapte copii. Migranții erau cetățeni ai Libiei și încercau să ajungă ilegal pe teritoriul Greciei. Totodată, s-a constatat că barca era condusă de moldovean.
Ca urmare, bărbatul a fost arestat, iar pe numele său a fost pornită o cauză penală.


Citește mai departe

Diaspora

/VIDEO/ Trafic de persoane în secolul XXI. Trei indivizi ar fi pus la cale o schemă criminală de recrutare a șoferilor moldoveni.

Trafic de persoane în secolul XXI. Trei indivizi au fost reținuți și plasați în arest, după ce ar fi recrutat mai mulți șoferi moldoveni și i-ar fi exploatat prin muncă. Victimele ar fi fost atrase în schema prin înșelăciune, iar o dată ce ar fi ajuns în Uniunea Europeană ar fi fost impuși să transporte migranți ilegali.

Publicat

Potrivit poliției, schema a fost pusă la cale începând cu anul 2021 și până în prezent. Membrii grupului criminal organizat ar fi recrutat moldoveni, care dețin permis de conducere. Suspecții promiteau potențialilor șoferi remunerări generoase, însă le ascundeau faptul pe cine anume ar urma să transporte.
În cele din urmă, odată ajunși în Ungaria, șoferii recrutați prin înșelăciune ar fi fost determinați de către membrii grupului să transporte ilegal pe teritoriul UE, circa 45 de refugiați Siria, Afghanistan, Irak, Bangladesh și India. Fiecare migrant în parte ar fi achitat organizatorilor între 5 mii și 7 mii de euro.
Ulterior, unii șoferi au fost reținuți de către autoritățile statelor tranzitate, fiind condamnați la pedepse cu închisoarea.
La data de 9 ianuarie curent, organele de drept au descins cu percheziții la domiciliile a trei suspecți, ultimii fiind reținuți pe un termen de 72 de ore.
Apoi, pe numele a doi învinuiți au fost emise mandate de arest preventiv, iar al treilea a primit arest la domiciliu.
În cazul în care vinovăția acestora va fi demonstrată, bărbații riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.


Citește mai departe

Diaspora

Jaf comis în 19 secunde, în Italia: Un cuplu de moldoveni, reținuți

Ar fi vrut bani ușori, iar pentru asta riscă pușcărie. Un cuplu de moldoveni și complicele acestora, un tânăr de 23 de ani, sunt cercetați penal după ce ar fi jefuit un local din orașul Bologna, ziua în amiaza mare.

Publicat

Potrivit presei italiene, polițiștii ar fi fost alertați de către o femeie care a anunțat că o persoană necunoscută a pătruns în locul în care ea activează, după care ar fi atacat-o și ar fi sustras circa 4500 de euro.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au presupus că femeia minte, și asta pentru că jaful a durat doar 19 secunde. Mai exact, individul nu ar fi putut în acest interval scurt de timp să intre în încăpere, să agreseze femeia, să fure banii și să părăsească localul.


Totodată, polițiștii au analizat toate înregistrările și au identificat o dubă care, în ziua jafului se afla în apropierea localului. În urma măsurilor speciale de investigație, polițiștii au identificat proprietarul automobilului. Acesta a cooperat cu oamenii legii și a declarat că în ziua comiterii infracțiunii i-a dat mașina unui coleg de lucru, care s-a dovedit a fi falsul atacator.

Bărbatul a fost identificat și reținut, iar în cadrul audierilor a recunoscut că a săvârșit jaful în complicitate cu doi moldoveni- angajata localului și soțul acesteia.

Preliminar, italianul, dar și soțul angajatei localului nu sunt la prima abatere de la lege. Cercetările pe marginea acestui caz continuă.


Citește mai departe

topul săptămânii