Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Oamenii legii au deconspirat un grup criminal organizat, parte componentă a organizației criminale „Machena”

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, cu suportul Direcției Asigurare Operativă a IGP și mascaților de la BPDS ,,Fulger”, sub conducerea procurorilor PCCOCS, la data de 13 aprilie și 14 aprilie 2023, ca urmare a unui șir de măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală, au desfășurat percheziții în Orhei, urmare a deconspirării activității unui grup criminal, parte componentă a organizației criminale Machena, fenomenul infracțional fiind desfășurat prin scheme bine determinate, de o perioadă îndelungată de timp.

Publicat

Potrivit investigațiilor efectuate de către ofițerii Direcției investigații criminale și Direcției Analitică a INI, cu suportul Direcției Asigurare Operativă a IGP și ofițerilor Secției Investigații Infracțiuni a IP Orhei a IGP, au fost obținute date relevante, precum că, o parte a activității infracționale a grupului criminal organizat, documentat timp de șase luni, ținea de aplicarea metodelor de constrângere în privința persoanelor supuse diferitor situații create artificial, în stilul anilor ’90.

Mai exact, în baza diferitor scheme bine determinate bănuiții ar fi identificat și ademenit persoane care au oferit împrumuturi de bani sau care aveau neînțelegeri cu alte persoane. Bănuiții ar fi intrat în contact cu aceștia și le-ar fi asigurat că, sub controlul lor problemele vor fi soluționate, în schimbul unui procent din sumele de bani disputate cu terți sau direct prin recompensarea financiară a membrilor organizației.

Un alt aspect infracțional al grupului criminal organizat ținea de activitățile ilegale desfășurate sub paravanul jocurilor de noroc ilegale. Astfel, urmare a rezultatelor obținute în urma perchezițiilor efectuate, inclusiv la domiciliile liderilor criminali, oamenii legii i-au surprins în delict flagrant pe bănuiți în timp ce jucau pocher, fenomen infracțional, parte componentă a activităților infracționale de creare a fondurilor destinate susținerii organizației criminale „Machena”.


Drept rezultat, a fost ridicat echipamentul folosit la desfășurarea jocurilor de noroc ilegale și peste 200.000 lei – bani care ar proveni din activitatea infracțională, jumătate din acești bani fiind puși în joc. Ca urmare a probelor acumulate, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți opt persoane din mun. Orhei, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani (printre ei și oameni de afaceri). De asemenea, au fost audiat martori, care au comunicat despre activitățile criminale investigate. O parte din bănuiți au fost anterior condamnați pentru diferite categorii de infracțiuni, iar în cadrul grupului criminal aveau roluri specifice primite din partea liderului grupului criminal organizat, unul din ei cu vârsta de 34 de ani, fiind așa-zis „supraveghetor” pentru mun. Orhei, numit în acest rol de către conducătorul organizației criminale – responsabil de pregătirea și asigurarea activității infracționale, totodată și a locațiilor conspirative pentru desfășurarea jocurilor de noroc ilegale, numirea dealer-ului care punea la dispoziție fișe pentru joc din valiza pregătită, cu ulterioara ridicare a mijloacelor financiare acumulate din jocurile de noroc ilegale etc.

Perchezițiile din mun. Orhei au vizat schemele bine determinate acestui grup criminal organizat, cu activitate infracțională ce viza și adunările membrilor organizației criminale și crearea fondurilor pentru susținerea activității organizației, inclusiv prin facilitarea acestor jocuri de noroc ilegale. Ca motiv invocat în comunicarea cu cei de la care primeau bani, era necesitatea susținerii grupului criminal organizat și a membrilor organizației criminale, actualmente deținuți în diferite instituții de detenție ale Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Investigarea creării și conducerii acestei organizații criminale continuă, timp în care persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii