Rețele de socializare

Moldova

Mașinile cu numere străine intrate în țară până la 1 ianuarie, 2023, vor putea sta pe teritoriul Moldovei trei ani

Serviciului Vamal al Republicii Moldova, suplimentar la materialele informative transmise anterior la subiectul ”Introducerea mijloacelor de transport declarate prin acțiune şi plasate sub regim vamal de admitere temporară pe teritoriul vamal al Republicii Moldova”, vine cu următoarele precizări privind calcularea termenului legal permis de aflare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Publicat

Astfel, mijloacele de transport auto care au fost anterior introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, dar au fost scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova până la data 01.01.2023, termenul de admitere temporară va fi de 180 zile de la data primei intrări în Republica Moldova.

Pentru mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova și declarate prin acțiune până la data  de 01.01.2023 și care se află în continuare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis de țara în care au domiciliu, termenul de admitere temporară se va calcula în condițiile prevederilor legale anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 356/2022, adică 3 ani, până la prima scoatere a acestora de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

În cazul în care după intrarea în vigoare a Legii nr. 356/2022, mijloacele de transport auto declarate prin acțiune de către persoane fizice cu domiciliu în orice alt stat străin și care dețin permis de conducere în țara în care au domiciliu, intrate pe teritoriul țării și termenul de aflare fiind mai mare de 180 de zile, aceste mijloace de transport fiind scoase de pe teritoriul vamal și ulterior fiind introduse, se pot afla în regim de admitere temporară pe teritoriul țării pe un termen nou de până la 180 de zile.


Reiterăm, că urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al Republicii Moldova a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin şi care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile, până la 3 ani. Advertisement

Moldova

/VIDEO/ A dat dovadă de curaj și responsabilitate. Eleva care a reușit să se ferească din calea unui șofer grăbit, la Orhei, premiată de poliție

Pietonul responsabil din video este Vitalia, o elevă din clasa 5-a din cadrul Liceului Teoretic “Alecu Russo” din raionul Orhei.

Publicat

Astăzi, Vitaliei i-a fost înmânată diploma pentru curaj și responsabilitate de către colegul nostru Alexandru care, la 31 ianuarie, deplasându-se cu automobilul de serviciu a oprit la o trecere de pietoni pentru a ceda trecerea fetiței, însă după staționare mașina de serviciu a fost tamponată din spate de un alt automobil, care a fost la un pas de a accidenta copilul.

Amintim că totul a avut loc în data de 31 ianuarie, în orașul Orhei. O mașină a poliției a oprit pentru a ceda trecerea unui copil, însă a fost accidentată din spate.


În imaginile video surprinse de camerele de supraveghere poate fi observat momentul impactului, dar și cum, în încercarea de a pleca cât mai repede de la fața locului, șoferul este la un pas de a accidenta fetița care traversa regulamentar strada.

Totuși, șoferul a accelerat părăsind locul accidentului rutier, deplasându-se într-o direcție necunoscută. După un șir de căutări, forțele de ordine au depistate automobilul abandonat în extravilanul municipiului Orhei.

 


Iar mai apoi și șoferul a fost identificat. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 20 de ani, originar din Orhei.

Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Practicau braconajul pe teritoriul țării. Mai multe arme și sute de muniții ridicate de la 14 bărbați

Astăzi, ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI în comun cu cei ai Direcției Generale Urmărire Penală, sub conducerea procurorilor PCCOCS și cu suportul mascaților de la BPDS ”Fulger”, au efectuat 14 percheziții în mun. Chișinău și raioanele Ialoveni, Căușeni, Florești, Cimișlia, Criuleni, Sîngerei și orașele Strășeni, Leova, Ștefan Vodă.

Publicat

Perchezițiile s-au desfășurat la 14 persoane cu vârste cuprinse între 32 și 61 de ani, suspectate că ar deține arme, termovizoare, precum și alte obiecte, folosite la acțiuni de braconaj pe teritoriul țării.

În urma acțiunilor întreprinse au fost depistate și ridicate patru arme dintre care una cu țeavă lisă, două termovizoare de model ”Fortuna 6 L” și ”Pulsar”, un pistol cu glonț, unul de model TT, două lunete, sute de cartușe cu diferit calibru deținute ilegal, etc.

Munițiile erau adaptate și folosite de către suspecți pentru vânătoarea animalelor sălbatice, în lipsa autorizației corespunzătoare și în perioada interzisă, pe timp de noapte (braconaj).


Bunurile au fost ridicate, iar polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele ilegalităților comise.

Conform legislației în vigoare suspecții riscă închisoare de la 2 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

O fetiță de trei ani s-a rătăcit pe o stradă din Chișinău. A fost salvată de carabinieri

O fetiță de doar trei ani, rămasă fără supraveghere, s-a pierdut în centrul capitalei. Trecătorii au fost cei care i-au alertat pe carabinieri.

Publicat

Reacționând imediat, aceștia au găsit-o pe copilă, întrebând-o unde se află părinții și dacă are nevoie de ajutor.

În urma discuției și conform datelor oferite de către copilă, carabinierii au identificat și stabilit locul aflării mamei. La scurt timp, minora a fost transmisă mamei sale și împreună au mers acasă.

Inspectoratul General de Carabinieri recomandă ca, în cazul în care observați copii fără supraveghere sau persoane aflate în dificultate, pentru prevenirea unei tragedii, adresați-vă la cea mai apropiată patrulă de carabinieri sau apelați numărul 112.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii