Rețele de socializare

Diaspora

/VIDEO/ O mare fabrică ilegală de țigarete, dezafectată în Franța. Au fost arestați mai mulți cetățeni din R Moldova

Jandarmii au dezafectat recent, lângă Rouen, cea mai mare fabrică de țigări contrafăcute de până acum din Franța. Fabrica dispunea de toate facilitățile pentru a realiza, ambala și expedia tone de țigări contrafăcute, inclusiv un spațiu de locuit pentru ca lucrătorii să nu fie nevoiți să-și părăsească postul.

Publicat

Au fost ridicate peste 100 de tone de produse (55 de tone de țigări, 50 de tone de etichete, filtre, hârtii, ambalaje etc. și 18 tone de reziduuri de tutun și deșeuri de țigări). Prețul de revânzare al tutunului contrafăcut este estimat la 13,7 milioane de euro, potrivit Jandarmeriei Naționale, transmite AFP, citat de RFI.RO.


Cifrele arată că este vorba de cea mai mare fabrică ilegală descoperită până în prezent în Franța. Prima a fost în decembrie 2021, în Poincy, un orășel din Seine-et-Marne cu 750 de locuitori.

După această „premieră”, au fost descoperite alte două obiective ilegale: un spațiu de ambalare în La Longueville (Nord) și un loc de depozitare tot în Poincy.


Traficul este în plină creștere: peste 284 de tone de tutun de contrabandă au fost confiscate în 2020 în Franța, 402 de tone în 2021 și peste 600 de tone, inclusiv peste două treimi de țigări, în primele zece luni ale anului 2022.

Pe 12 ianuarie, jandarmii, alertați de Europol la sfârșitul anului 2022 cu privire la prezența traficului internațional de țigări în zona industrială Saint-Aubin-les-Elbeuf, lângă Rouen, au descoperit o adevărată uzină integrată.

Fabrica, inspectată acum de aproximativ șaizeci de jandarmi, cuprinde trei unități. O unitate de producție cu două lanțuri, unul pentru fabricarea țigărilor din tutun brut și altul dedicat ambalării în pachete și apoi în cartușe, sub numele unui producător celebru.


Există și o zonă de depozitare în care cutiile de țigări sunt ambalate în carton pe paleți acoperiți cu afișe, toate gata de livrare.

Stabilimentul include un spațiu de locuit cu aproximativ cincisprezece paturi, o bucătărie, o zonă de luat masa și una de relaxare, care le-a permis infractorilor să trăiască la incinta fabricii în deplină autonomie. Acolo se afla și un generator de curent electric.

Toate produsele confiscate au fost imediat distruse, la fel ca și utilajele de producție, a precizat Jandarmeria.


Jandarmii au mai sechestrat două garnituri rutiere (tractoare și semiremorci de 38 de tone), ascensoare, transpaleți, alte utilaje, aparate de uz casnic și o tonă de produse alimentare care au fost donate băncii de alimente.

Nouă persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, toate de naționalitate străină, au fost arestate. Majoritatea sunt din Republica Moldova.


Având în vedere amploarea acestui caz, parchetul din Rouen s-a retras în favoarea Junalco (jurisdicția națională de luptă împotriva crimei organizate) din Paris, care a solicitat ajutorul Oficiului central de luptă împotriva delincvenței itinerante (OCLDI) și Departamentului de cercetare judiciară al Finanțelor (SEJF).

Duminica trecută, cele nouă persoane arestate au fost duse în fața instanței, la Paris.

Profiturile enorme generate trezesc apetitul organizațiilor criminale adesea specializate în narcotice, care caută să se diversifice.

„Costul de producție este de un euro pe pachet, restul este marjă”, povestea la începutul lui decembrie Christophe Perruaux, directorul SEJF, responsabil de cele două cazuri din Poincy și acum de cel de la Rouen.

Organizațiile criminale din Europa de Est, din țările baltice până în Balcani, controlează traficul de tutun. Stabilite inițial în Ucraina și apoi în Polonia, fabricile au început, după ofensiva rusă din Ucraina, să prindă rădăcini mai aproape de granițele franceze, mai ales în Belgia.

Majoritatea se află acum în Franța, unde piața neagră reprezintă aproximativ 30% din tutunul în circulație, cu scopul de a uni producția și consumul pentru a optimiza costurile de transport.

„O fabrică ilegală funcționează maximum trei luni”, a explicat la începutul lunii decembrie șeful informațiilor vamale, Florian Colas. Liniile sale de producție produc în medie 700 de pachete pe minut, așadar 4.200 de cartușe pe oră.

„Fiecare utilaj costă între 50.000 și 200.000 de euro și devine profitabil în câteva zile, iar marjele de profit sunt uluitoare”, a adăugat el.

În 8 ore pe zi, aceste fabrici aduc, conform informațiilor vamale, de la 80.000 la 120.000 de euro pe zi, sau 7 milioane de euro în trei luni.

Advertisement

Diaspora

Tragedie în Italia: Un moldovean a murit, iar un român luptă pentru viața sa în urma unui accident de motocicletă

Tragedie în Italia: Un moldovean de 24 de ani a murit, iar un cetățean român de 30 de ani se luptă pentru viața sa în urma unui accident de motocicletă.

Publicat

Totul a avut loc în noaptea de 20 aprilie, în jurul orei 01.40, în orașul Perugia din provincia Umbria, Italia, chiar în apropiere de locuința moldoveanului. Potrivit informațiilor oferite de presa italiană, cei doi tineri, se deplasau cu motocicleta pe strada Settevalli, când la un moment dat, moldoveanul care era la ghidon, a pierdut controlul, iar motocicleta s-a dezechilibrat, tinerii fiind aruncați pe asfalt. Impactul a fost fatal pentru tânărul moldovean, care și-a găsit sfârșitul la locul accidentului.

Colegul său român, care era pasager pe motocicletă, a fost grav rănit și a fost transportat de urgență la spitalul din Perugia, unde medicii luptă și la această oră pentru a-i salva viața. Starea lui este considerată stabilă, dar prognosticul rămâne rezervat.

Deocamdată nu sunt clare circumstanțele exacte în care s-a produs tragedia, polițiștii italieni anunțând doar că alte vehicule nu au fost implicate în accident. Totodată, la câțiva metri distanță de locul accidentului a fost găsită o singură cască de protecție, sugerând că unul dintre cei tineri nu era echipat corespunzător.


Presa din peninsulă mai scrie că moldoveanul de 24 de ani a lăsat în urmă o soție îndurerată și o fiică minoră.

echipa.md


Citește mai departe

Diaspora

Un moldovean a fost reținut în Italia după ce a încercat să jefuiască un tren marfar. Ar fi sărit cu cuțitul la un carabinier

Un moldovean de 38 de ani a fost reținut de carabinieri în Italia, după ce împreună cu un complice ar fi atacat și încercat să jefuiască un tren marfar.

Publicat

Incidentul s-a petrecut în localitatea Villadossola, din nordul peninsulei.

Potrivit presei italiene, trenul a plecat în seara de 18 martie de la depoul din Novara și se îndrepta spre Fribourg. Însă la scurt timp personalul feroviar ar fi observat că niște străini ar fi urcat la bord. Astfel, aceștia au alertat imediat autoritățile. Trenul marfar a fost oprit la Villadossola, unde carabinierii deja îi așteptau pe infractori. În timp ce forțele de ordine s-au apropiat de tren, unul dintre indivizi a luat-o la fugă și a reușit să sară gardul de protecție. Cel de-al doilea făptaș, care s-a dovedit a fi un moldovean stabilit în Torino, a fost mai puțin norocos și a fost reținut de carabinieri.

În timpul reținerii, bărbatul ar fi scos un cuțit și ar fi încercat să atace pe unul dintre carabinieri. Pe numele individului a fost pornit un dosar penal pentru atac asupra unui funcționar public și tentativă de jaf.



Citește mai departe

Diaspora

Moldovean reținut în Rusia: A reușit să fure 450 de mii de dolari și 30 de mii de euro din sucursala unei bănci, în Sankt-Petersburg

Ar fi furat sute de mii de dolari și euro din sucursala unei bănci. Un cetățean al Republicii Moldova este cercetat penal în Sankt-Petersburg, Rusia.

Publicat

Potrivit poliției locale, acesta ar fi reușit de mai multe ori să pătrundă în zona cu casete de siguranță, iar cu ajutorul tehnologiilor moderne reușea să le deschidă și să fure tot ce găsea. În total, au fost furate 450 de mii de dolari americani și 30 de mii de euro.

Suspectul, care este cetățean al R. Moldova a fost prins pe aeroportul din Soci, când încerca să părăsească Federația Rusă. Banii și bijuteriile au fost găsite de către agenți într-un apartament închiriat în Lyubertsy. În cadrul audierilor, moldoveanul a declarat că furturile au fost comise la comandă, clienții fiind cunoscuți de-ai săi. Anume ei i-ar fi furnizat toate informațiile necesare pentru a pătrunde în depozit și a deschide celulele.

Toți banii depistați în apartament au fost confiscat, la fel ca și zecile de bijuterii din aur depistate acolo, a căror proveniență este urmează a fi stabilită. Moldoveanul se află în prezent în arest, iar cercetările pe caz continuă pentru a identifica și complicii bănuitului.


Presa rusă scrie că moldoveanul este căsătorit, iar în Chișinău îl așteaptă un copil și soția însărcinată.


Citește mai departe

topul săptămânii