Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ O familie cu patru copii din raionul Fălești riscă să ajungă în stradă, după ce a cumpărat o casă pusă sub sechestru

O familie cu patru copii din satul Glinjeni, raionul Fălești, riscă să ajungă în stradă. Casa pe care au cumpărat-o s-a dovedit a fi sechestrată, iar proprietara refuză să întoarcă banii spunând că cei 8800 de euro achitați au fost doar o arvună.

Publicat

Sursa foto: NordNews

Familia Marcu a văzut casa într-un anunț pe facebook. Au decis să o cumpere la prețul indicat de 9800 de euro, scrie NordNews.

„În luna ianuarie a acestui an, fiind în România, căutam o casă. A venit soțul, a găsit casa respectivă pe internet, pe facebook. Casa se vindea în rate. A fost cu câțiva martori, a văzut casa, după care s-a înțeles cu proprietara că îi dă un avans de 4000 de euro, după care o să achităm câte 500 de euro pe lună. Casa se vindea cu 9800 de euro. Noi am achitat 4000 în ianuarie, iar din februarie am început să dăm câte 500 de euro”, a declarat Olesea Marcu.

La început, soții Marcu aveau o relație apropiată cu proprietara, care a reușit să le câștige încrederea. Doar că de fiecare dată, femeia găsea motive pentru a nu perfecta actele pe bunul imobiliar.


„Când am cerut doamnei să ne facă actele la notar, pe caz de boală ne amâna, până ne-a amânat toată vara. În august ne-a promis că ne face actele, că s-a înscris la cadastru. Pe 22 august a venit și ne-a anunțat că casa este sechestrată, iar ea nu a știut. Ne-a permis să facem orice schimbare, să ne apucăm de gospodărie, dumneaiei ne dă cuvântul că ne face actele. Noi am tăiat doi pomi de nuc din fața casei care erau periculoși pentru copii. Acum, dumneaei cere despăgubiri și refuză categoric să ne facă actele”, a adăugat mama celor patru copii.

Rudele familiei spun că aceasta este o schemă gândită de Stela Brumari și că soții Marcu nu sunt primii care au fost trași pe sfoară de ea.

„Noi știm cazul ei, această casă este pusă în gaj, ea este sub sechestru la executor. Anterior, doamna a vândut casa altei persoane din raionul Ungheni de la care a luat 4000 de euro arvună. Cu familia respectivă au convenit un preț de 8500 euro, iar doamna când a adunat încă 4500 euro, a chemat-o să meargă la notar pentru a face actele. Atunci, dumneaei a spus că nu vrea să o mai vândă și a dat afară oamenii din casă”, a spus mătușa femeiei.


Olesea Marcu nu mai știe unde să apeleze pentru ca să i se facă dreptate.

„Noi am fost și la primar și la polițist, noi am fost și la Procuratură, am depus deja plângere pe cazul acesta. Noi avem 4 copii și cred că 8800 de euro sunt bani mulți, mai ales în situația noastră, când soțul meu lucrează peste hotare”, a mai spus femeia.


Primarul și localnicii condamnă acțiunile consătenei lor și speră că familia Marcu nu va ajunge pe drumuri.

„Cunoaștem că a dat o sumă mare de bani, dar când vine la dumneaei face probleme. De câteva ori s-a întâmplat. Nu vrea să-i dea banii, doar strigă.00:22 MUSCA 00:43 Este multă lume care nu-i iubește, adică majoritatea din deal, din mahala”, a menționat Cristian Fediuc.


„Primăria nu are nicio legătură cu acest caz. Acesta este litigiu civil între două părți. Ei între ei s-au înțeles. A pus-o la evidență pe doamnă, apoi au scos-o de la evidență, ca să-și poată aranja copilul la grădiniță. Pur omenește s-a procedat foarte urât cu doamna cu patru copii”, a spus primarul, Viorel Zarija.

Reporterii Nordnews au încercat să vorbească cu proprietara casei, dar aceasta a refuzat să comunice cu presa.

Între timp, oamenii legii declară că pe acest caz a fost deschis un dosar penal.
„Cazul dat a fost înregistrat de către Inspectoratul de Poliție Fălești. La moment oamenii legii au pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat ofițerul de presă, Eugenia Molceanov.

Juriștii îndeamnă oamenii să fie prudenți atunci când decid să-și procure o locuință, iar primul pas pe care trebuie să-l facă un potențial cumpărător este să verifice bunul imobil la Cadastru.

„Partea care procură, pentru a se asigura în caz de transmitere a banilor în mod parțial, semnează un antecontract, un contract de intenție, care se autentifică notarial. În cazul în care acest imobil pe viitor se constată că este sechestrat sau poate este vândut, atunci partea are dreptul să se adreseze în judecată pentru a beneficia de careva despăgubiri. În cel mai rău caz se întocmește un contract de arvună”, a afirmat Tatiana Boldesco, avocat.

Familia Marcu spune că vor să-și facă dreptate cât mai curând posibil, pentru ca cei patru copii ai lor să nu rămână fără acoperiș deasupra capului deja în primăvară.

Moldova

„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.

Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Publicat

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

Moldova

Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.

Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Publicat

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.



Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.

Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Publicat

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.


Citește mai departe

topul săptămânii