Rețele de socializare

Moldova

Rezultatul perchezițiilor efectuate la mai mulți actuali și foști angajați MAI. mai multe persoane, citate la procuratură pentru audieri

Pe parcursul zilei de astăzi, 29 iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI au descins cu percheziții în peste 12 locații, la foștii și actualii angajați ai Agenției Rezerve Materiale din subordinea MAI (ARM), ex-persoane de demnitate publică din cadrul MAI, precum și la administratorii și oficiile entităților economice care au obținut și exportat grâul alimentar din rezervele de stat.

Publicat

Astfel, potrivit materialelor cauzei penale, persoane de demnitate publică din cadrul MAI, precum și membrii grupurilor de lucru create în cadrul ARM „privind eliberarea/recepționarea grâului alimentar din/în rezervele de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”, în perioada anului 2021, prin folosirea intenționată a situației de serviciu, au cauzat daune în proporții considerabile drepturilor/intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice rezidente și instituțiilor statului.

În fapt, una dintre dimensiunile investigate în cadrul cauzei penale, vizează eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat în cantitate de 16 855,214 tone (roada anului 2016), păstrat timp de 5 ani la un elevator deținut de un agent economic rezident.

Precizăm că, grâul a ajuns în proprietatea agentului economic care păstra producția agricolă contra sumei de 68,5 mln. lei, care apoi l-a revândut unei companii din cadrul unui holding specializat în exporturi de produse cerealiere. Cei din urmă au exportat grâul contra sumei de 79,2 mln. lei.


Profitul obținut de aceste entități a fost aproximativ 10,7 mln. lei (inclusiv TVA).
Un aspect important determinat în cadrul investigațiilor este că, ca urmare a acestor operațiuni, exportatorul a beneficiat de restituirea TVA din buget pentru perioada fiscală în care a obținut grâul alimentar din rezervele de stat (martie 2021), în sumă de 5,6 mln. lei.

Mai mult, o investigație desfășurată de Consiliul Concurenței pe marginea modului în care ARM a eliberat grâul alimentar din rezerva de stat în primul semestru al anului 2021, denotă fapte de favorizare a companiei care deține silozul și restrângerea concurenței de către angajații ARM.

În concluzie, faptele anticoncurențiale admise de ARM au cauzat lipsa grâului pe piață la prețuri rezonabile (în primul semestru al anului 2021), ceea ce a determinat ca unii solicitanți ai grâului din rezervele de stat să majoreze prețul de comercializare a produselor de panificație.


În rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente vamale, fiscale, contabile și de transport, acte de ordin procedural și decizional din cadrul instituției publice care a eliberat grâul alimentar agentului economic favorizat, registre, telefoane mobile, suporturi electronice cu informații și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

Ca urmare a acțiunilor de percheziție, unii actori implicați în schemele menționate, au fost citați la Procuratura Anticorupție, pentru a fi audiați în calitate de bănuit pe marginea circumstanțelor cazului investigat.


Advertisement

Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii