Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ S-a amplificat contrabanda cu țigări. Peste 80 de cazuri au fost înregistrate în primele șase luni ale anului

Contrabanda cu ţigări, inclusiv cu produse contrafăcute, este una dintre cele mai grave încălcări comise la frontiera Republicii Moldova. Potrivit reprezentanților Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 81 de cazuri.

Publicat

Peste 37 milioane de ţigări au fost reținute în punctele vamale, iar alte 52.000.000 au fost depistate la o fabrică clandestină. Față de perioada similar a anului trecut numărul cazurilor a crescut cu peste 100 de procente.

NICOLAE VUTCARIOV DIRECTOR ADJUNCT AL SERVICIULUI VAMAL: „Astfel, au fost pornite 8 cauze penale, puse sub învinuire 12 persoane, dintre care 2 foști membri ai Serviciului Vamal. Cele mai populare Mărci de țigări utilizate în traficul ilicit pentru perioada anului 2022 au fost mărcile Mallboro, Kent și Winston, Camel și Roitmans”.

Unul din cele mai de rezonanță cazuri a avut loc la Căușeni, când oamenii legii au demascat activitatea ilegală a unei fabrici clandestine, care avea pregătite 52.000.000 de țigări, gata de vânzare. Într-un alt caz, la Costești, vameșii au depistat 160.000 de țigări ascunse în sistemele de ventilare în două autocare care urmau să ajungă în Italia. Iar polițiștii de frontieră au prins în flagrant opt persoane care urmau să ducă cu o barcă gonflabilă țigări peste Prut, în România. În total, de la membrii grupului au fost ridicate 250.000 de țigări.


ROSIAN VASILOI, ȘEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI DE FRONTIERĂ: „Au fost reținute opt persoane, fiindu-le aplicat sechestru pe bunuri în valoare de 2.700.000 de lei”.

Totuși cea mai mare captură cu produselor de tutun, ce urma să ajungă în România, a fost înregistrată la punctul de trecere Albița, unde au fost depistate aproape 660 mii de țigări, adică 77% din volumul total al țigărilor reținute, de la începutul anului, la frontiera cu Republica Moldova. Este de menționat că în ultima perioadă și în România au fost destructurate mai multe fabric clandestine care fabricau țigări inclusive cu timbrul de acciz al țării noastre.

ROSIAN VASILOI, ȘEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLIȚIEI DE FRONTIERĂ: „Ultima operațiune a avut loc pe data de 12 iulie, fiind anihilate două fabric clandestine în raza județului Iași. Dar dacă să vorbim despre județele din nord-estul României se atestă fapte de reținere a țigărilor la frontiera româno-ucraineană, inclusiv cu timbrul de acciz falsificat din Republica Moldova.


Pentru a combate la maxim contrabanda cu ţigări, Serviciul Vamal a înaintat un şir de propuneri care urmează a fi implementate.

IGOR TALMAZAN, DIRECTORUL SERVICIULUI VAMAL: „Ca propunere a fost înaintat instituirea monopolului de stat la confecționarea timbrelor de acciz, sunt anumite suspiciuni în domeniul dat, adică că s-ar falsifica timbrele de acciz. De asemenea, am propus ca să fie examinată posibilitatea ca să fie restricționat comercializarea produselor din tutun, prin stabilirea unei cantități care poate fi comercializată către persoanele fizice. Însăși importatorul sau producătorul să poarte o răspundere financiară suplimentară în situația în care produsele acestora vor fi depistate la frontieră ca produse de contrabandă”.

Potrivit legislației Republicii Moldova, contrabanda cu produse accizabile se pedepsește cu până la 10 ani de detenție.

echipa.md


Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

Ediție TV

Schema cu „ruda implicată în accident” continuă să facă victime. În câteva minute, escrocii au făcut 360.000 de lei

Publicat

Doar aseară Poliția a înregistrat două infracțiuni în sectorul Botanica al capitalei. Victime în ambele cazuri sunt femei vârstnice, de 76 și 78 de ani.

În jurul orei 20:00, acestea au fost telefonate de către un bărbat necunoscut și, sub pretextul că fiicele lor au fost implicate într-un accident rutier, le-a solicitat sume mari de bani.

În câteva minute, escrocii au reușit să delapideze victimele de circa 360 mii de lei.


Poliția atenționează repetat:

    • Fiți prudenți! Nu vă lăsați manipulați de infractori!
    • Ce faci dacă ești apelat de persoane dubioase care îți prezintă un scenariu similar?
    • Închizi apelul, iei legătura cu rudele și verifici minuțios informația prezentată. Ulterior să apelezi la 112.


Citește mai departe

Ediție TV

Starețul Mănăstirii Cosăuți, înjunghiat în spate de un sătean, transferat cu Aviasan-ul la Chișinău. Starea lui rămâne extrem de gravă

Starețul mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Cosăuți, găsit înjunghiat în curtea lăcașului sfânt a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău.

Publicat

Acesta este în stare extrem de gravă, dar stabilă și se află sub monitorizarea medicilor din secția de terapie intensivă a spitalului.

MARINA ZIBLIUC, PURTĂTOR DE CUVÂNT, SCR „TIMOFEI MOȘNEAGA”: „Pacientul a fost internat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” în data de 11 martie. I-a fost acordat tot ajutorul necesar. La moment se află în secția de Terapie Intensivă, în stare extrem de gravă. Este conștient, conectat la aparatul de ventilare artificială cu mască CPAP”. 

BETA: Starețul mănăstirii Cosăuți a fost găsit cu un cuțit înfipt în spate în curtea lăcașului sfânt, în data de 10 martie. Preotul a fost depistat de către alți slujitori ai bisericii, care au chemat de urgență ambulanța și poliția. Principalul suspect în acest caz a fost găsit ulterior, strangulat într-o pădure din apropiere. Oamenii legii spun că presupusul făptaș s-a dovedit a fi un localnic, care timp de un an a frecventat mereu slujba preotului. Sătenii au declarat pentru presa locală că bănuitul avea probleme mintale.


Starețul mănăstirii a fost dus la spital și operat de urgență de medicii din Soroca împreună cu o echipă de doctori venită la Chișinău. Însă, întrucât starea pacientului rămâne în continuare extrem de gravă a fost luată decizia ca acesta să fie transferat în capitală, prin intermediul liniei AVIASAN.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii