Rețele de socializare

Moldova

Procuratura oferă detalii despre ofițerul SPIA reținut de CNA. A pretins 10.000 de euro mită pentru a influența vameșii și polițiștii de frontieră

Procuratura Anticorupție, informează că, astăzi 14 iulie 2022, i-a fost înaintată învinuirea unui ofițer al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, vizat în cadrul unei cauze penale de trafic de influență (art.326 alin.(2) din Codul penal).

Publicat

Precizăm că, pe parcursul zilei de ieri, 13 iulie 2022, ofițerul SPIA a fost reținut pe un termen de 72 ore.

Menționăm că, cazul a fost documentat de către procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție și cu suportul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI.

Așadar, ofițerul SPIA este învinuit că, în martie 2022, a pretins de la o altă persoană, suma de 10 000 euro, pentru a-i influența pe angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal de a permite accesul unui cetățean al Ucrainei în Republica Moldova, ținând cont de faptul că acesta avea interdicția de a ieși de pe teritoriul Ucrainei, datorită declarării stării de urgență, în legătură cu războiul desfășurat pe teritoriul țării sale. În continuare, din suma pretinsă, ofițerul SPIA a acceptat și primit suma de 3000 dolari SUA și 300 Euro.


În procesul de audiere în calitate de învinuit, ofițerul SPIA nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate, respectiv uzând de drepturile sale procesuale a refuzat de a face careva declarații pe marginea circumstanțelor cazului investigat.

După înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție au înaintat demers către judecătorul de instrucție pentru aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile.

În acest context, ținem să precizăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.


Advertisement

Moldova

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al IPM și administratorul unui agent economic au ajuns sub lupa CNA.

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și reprezentantul unui agent economic sunt cercetați de CNA pentru fapte de corupție sistemică. Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuințele, birourile de serviciu, dar și în automobilele acestora.

Publicat

Potrivit datelor făcute publice de CNA, este vorba despre o schemă de corupție sistemică la Inspectoratul pentru Protecția Mediului în cadrul căreia sunt cercetate fapte de corupere pasivă cu extorcare de bunuri și mijloace financiare de la agenți economici în schimbul acordării suportului în vederea perfectării cărților tehnice și a documentației în domeniul protecției mediului în vederea grăbirii procesului de eliberare a autorizațiilor de mediu.
În plus, șeful Serviciului control plăți și taxe pentru poluare al IPM ar fi pretins și primit sistematic remunerații ilicite de la administratorul Centrului de investigații ecologice în schimbul perfectării personale a dărilor de seamă privind plățile pentru poluarea mediului care se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat, iar în cadrul controalelor planificate în vederea verificării corectitudinii calcului și virarea completă la buget a plăților pentru emisiile de poluanți să confirme corectitudinea acestora și să nu depisteze careva abateri.
La moment, vizați în cauza penală sunt angajatul IPM și administratorul unui agent economic. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate.
Ulterior, responsabilii din cadrul IPM au venit cu o reacție oficială, potrivit căreia a fost inițiată și o anchetă internă de serviciu, care are drept scop verificarea aspectelor de ordin disciplinar și administrativ legate de cazul respectiv.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.

Fapte lipsite de rațiune. Un individ a fost condamnat pentru că și-ar fi violat fiica minoră. Mai exact, conform actului de învinuire, un bărbat de 38 de ani dintr-o localitate din nordul țării ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica sa de doar 7 ani.

Publicat

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, ar fi întreținut cu fiica biologică minoră, acte sexuale neconsimțite. Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila. Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Cu toate acestea, instanța l-a recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv. Sentința nu este definitivă fiind cu drept de apel. Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la înaintarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.

A vrut să bată toate recordurile. Un șofer de 26 de ani, din Orhei, a fost prins de polițiști în timp ce gonea cu 235 de km/h în apropiere de orașul Stăuceni.

Publicat

Acum, vitezomanul s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, dar și cu suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de până la 90 de zile.
Potrivit datelor statistice, de la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 127 de accidente rutiere cauzate de viteză, soldate cu 17 decese și 152 de persoane traumatizate.
Poliția reiterează faptul că, depășirea limitei de viteză este una dintre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave și chiar fatale.


Citește mai departe

topul săptămânii