Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ S-ar fi îmbogățit pe seama copiilor: Șeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică şi trei agenți economici, reținuți de CNA

Ofițerii CNA şi procurorii anticorupție l-au reținut, astăzi, pe şeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică din Chişinău şi trei agenți economici, în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucând contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală, astfel cauzând prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului local.

Publicat

Cazul a fost documentat de CNA și procurori pe parcursul mai multor luni, timp în care au fost acumulate probe privind funcționarea unei scheme de corupție, organizată de șeful întreprinderii municipale în comun cu câțiva agenți economici. Potrivit datelor anchetei, funcționarul încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat. Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Din informațiile obținute, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului.

În procesul documentării cazului au fost constatate episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5000 de lei până la 18 000 de lei. Pentru acumularea altor probe, pertinente pentru cauză, CNA și procurorii anticorupție au efectuat, în această dimineață, 18 percheziții la mai multe adrese din mun. Chișinău. Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe șeful întreprinderii și trei furnizori de produse alimentare pentru școlile și grădinițele din Chișinău. În cadrul perchezițiilor, ofițerii Centrului au ridicat diferite sume de bani, în lei și valută străină, de la persoanele supuse perchezițiilor, documente contabile, contracte și alte informații relevante pentru examinarea obiectivă și multilaterală a cazului.

Funcționarul şi cei trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore şi au fost escortați la CNA pentru a fi audiați. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă şi activă. În prezent, au loc şi alte acţiuni de urmărire penală pentru a elucida toate aspectele cazului.


Vedeți mai jos stenograma convorbirilor fixate în birourile suspecților:

Dialog 1

X – Să aduci carne, măi băiete! Azi îmi scrii 150 și îmi aduci 40. Pân aici ți-ajunge. Da, e foarte simplu. Pentru că, в основном, carnea – aici. Carnea, untul.


Y – Da, da, da.

X – Untul… Acestea-s scumpe. Da deja cu legumele… pune-n borș cartoafe cât *** și varză, să fie gustos!

Y- Da.


X – Carnea, untul, cașcavalul, aici, înțelegi? Ai scris atâta și…

Dialog 2


X – Noroc. Tac… Să mă lămuresc cu o chestie.

Y – Lămurește.

X – Da… și amuș și cu a doua. Fiindcă-s aici, dă de-am să-ți dau pe mere. Văd că am lei în buzunar.

Y– Noi ieri n-am numărat paștetul. 600 de paștete.

X– 600 de paștete?

Y– Să fac un ceai?

X– Una, două, trei. Dacă vrei, poți să faci … Da eu mă duc jos și la mata se vând plăcinte, mă duc să ieu două plăcinte calde.

Y – Șăz binișor, ăi, amuș ți-aduce …

X – Nu, mă duc eu să iau plăcinte, nu trebuie mata, постоянно iei, lasă că mă duc.

Y– Nu ți-i rușine? Auzi, A., îmi pare rău cu totul chiar. El se duce jos să cumpere două plăcinte. Poate te duci jos să cumperi și ceai ***?

X – Ține. Aici e și pe paștet și pe….

Y.– Da și domn S., eu n-am 20 de lei să cumpăr două plăcinte jos la mata?

X.– Ai tu și mai multe, da mie mi-i rușine de tine.

Dialog 3

X.- Cu aceia care de la astăia? Ține pe mere – ieri și azi.

Y.- Da, da, da. Nu-i problemă de aceasta. V. cu dânsa-i.

Dialog 4

X- Scrieți-mi acolo 2000-3000. Scrieți acolo ceva, că vreau la urmă săăă….

Y- De cât?

X – 3 scrieți. Că bani nu putem face, măcar asta scrieți că …

Y – Mai fă și niște capici acolo.

X – S.S., știți, aș face… da…

Y – Ce? X – Nu, nu, n-am cui, n-am cu cine. Vă spun, se duc ba la plimbare, ba la teatru, ba la astăia. De-amu cu acestea…

Y – Macar 100 de lei fură pe zi! Să te-nvăț eu?

Y – Am mai făcut și noi acolo oleacă ce-am putut și…

X – Mai rău n-o să fie.

Y – Da. X – Mai rău n-o să fie.

Moldova

Accident de groază la Căușeni: Cel puțin o persoană a decedat după ce un autobuz s-a tamponat cu o mașină

Cel puțin o persoană a decedat în urma unui accident, produs în apropiere de Căușeni.

Publicat

Un autobuz s-a lovit cu o mașină, scrie new.tv

La fata locului au intervenit 8 ambulanțe.

Iar Studio-L scrie că în autocar se aflau circa 50 de persoane, toți de la Muzeul Național de Istorie, veniți în excursie în raionul Căușeni să viziteze mai multe mănăstiri.


Știrea se actualizează…


Citește mai departe

Moldova

Descoperire tragică la Ștefan Vodă: Bărbatul căutat de 3 zile de poliție și rude, găsit strangulat

Și-ar fi pus capăt zilelor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani din raionul Ștefan Vodă, care pe 23 aprilie a dispărut fără veste a fost găsit strangulat într-o pădure, la 3 kilometri de propria casă.

Publicat

Descoperirea macabră a fost făcută în dimineața de 26 aprilie, iar despre tragedie au fost anunțate și rudele bărbatului care-l anunțase în căutare. Amintim că pe 23 aprilie, bărbatul a plecat de acasă, din satul Feștelița, fără să anunțe pe cineva și nu a mai revenit.

Apropiații bărbatului s-au adresat la poliție după ajutor, iar oamenii legii au dat anunțuri inclusiv în presă, pentru a găsi bărbatul.

Din nefericire, când a fost depistat, viața lui nu mai putea fi salvată.


Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar dacă se va confirma versiunea de suicid, oamenii legii vor trebui să constate ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest extrem.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Cât costă eliberarea de armată în nordul țării? CNA a aflat „tarifele” de la un militar reținut pentru trafic de influență

Pentru 1.400 de euro era gata să scape un tânăr de înrolarea în armată. Un militar din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA în momentul când primea mită.

Publicat

Suspectul activează la Centrul Militar Teritorial Bălți și l-ar fi convins pe un tânăr că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Centrului Militar de la Edineț și că i-ar putea convinge să tergiverseze procesul de încorporare în serviciul militar, până când beneficiarul va împlini vârsta limită de 27 ani, cu eliberarea ulterioară a livretul militar.

Pentru acest favor, militarul ar fi cerut suma de 14.000 de euro. Se pare că tânărul a denunțat propunerea suspectului la CNA. Pe 25 decembrie, fără a bănui ceva, militarul s-a întâlnit cu tânărul în cauză pentru a prelua banii, însă a fost reținut în flagrant.

În prezent, el se află în izolatorul de detenție provizorie unde a fost închis pentru 72 de ore.


Procurorii din Bălți conduc urmărirea penală, iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, suspectul riscă până la 7 ani privare de libertate.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii