Rețele de socializare

Moldova

Chemări false la IGSU: Din cauza unui apel eronat, o casă din Sîngera a fost la un pas să ardă din temelie

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că apelurile false ale cetățenilor tergiversează intervenția echipelor de pompieri în misiuni reale. Un caz similar a fost atestat de instituție la data de 8 februarie în localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi.

Publicat

Potrivit primelor informații un panou publicitar risca să cadă, iar pentru intervenție a fost trimis un echipaj de pompieri din Unitatea de salvatori și pompieri Dobrogea. Ajunși la fața locului salvatorii nu au confirmat situația, însă concomitent în orașul Sângera din municipiul Chișinău o locuință de pe strada Alexandru cel Bun nr.35 a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului au fost trimise alte două echipaje din Detașamentul salvatori și pompieri sectorul Botanica, întrucât echipa de pompieri din Dobrogea nu reușea să ajungă. Astfel de situații crește timpul de răspuns pentru misiuni reale, iar în intervenții sunt trimise echipaje din ale unități.

De Ziua Europeană a numărului unic de urgență 112, salvatorii atenționează că apelarea Serviciului 112 trebuie făcută doar în situații de risc, în caz contrar, misiunile acestora necesită cheltuieli suplimentare și intervenția salvatorilor, polițiștilor și a medicilor în misiuni non urgente.

Potrivit IGSU în anul 2021 au fost înregistrate 383 de intervenții a echipelor de pompieri și salvatori la apeluri false, iar de la începutul anului 2022 angajații instituție au mers în 48 de misiuni cu apeluri false. Cele mai dese apeluri care se confirmă a fi false sunt alertele cu bombă, tentativele de suicid, sau amenințări de aruncare în gol. Totodată apelurile false impun și cheltuieli din bugetul de stat pentru trimiterea la fața locului a echipajelor de intervenție, mobilizarea personalului, dar și utilizarea carburanților în alimentarea tehnicii de intervenție.


Conform IGSU în cazul apelului neconfirmat de la Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga” unde pe 1 ianuarie 2022 au fost mobilizați 65 de salvatori și pompieri cu 11 unități de tehnică a înregistrat cheltuieli din bugetul de stat de peste 7 mii lei, iar alertele cu bombă neconfirmate dintr-un centru comercial de pe strada Arborilor din Chișinău a dus la cheltuirea a peste 6000 lei. Mai mult, în cazul participării echipelor în astfel de misiuni poate duce la tergiversarea intervențiilor reale, întrucât echipajele de pompieri sunt dislocate pe adresa apelului non urgent.

În acest sens, IGSU îndemnă populația să se pătrundă de responsabilitate și să alerteze numărul unic de urgență 112 doar în situații reale de risc pentru viața și sănătatea oamenilor, în caz contrar, timpul de răspuns și eficiența misiunilor în situații reale ar putea fi întârziate.

Serviciul 112 este numărul unic pentru apeluri de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Acesta funcționează în Republica Moldova în regim non – stop din martie 2018 și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.


Moldova

A ieșit cu tot cu poartă: Un tânăr ar fi furat o mașină ziua în amiaza mare dintr-o parcare subterană 

Publicat

Un bărbat ar fi răpit o mașină din subterana și ar fi fugit cu ea, distrugând în calea sa și poarta de acces în parcare. Totul s-a petrecut în sectorul Ciocana al capitalei, iar la scurt timp după incident polițiștii l-au reținut pe făptaș. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni.

Poliția a fost sesizată despre dispariția mașinii de către proprietarul acesteia, un bărbat de 46 de ani. Acesta le-a spus polițiștilor că automobilul a fost furat ziua în amiaza mare din parcarea subterană. Potrivit proprietarului, autoturismul ar valora 60 de mii de euro.

În cele din urmă, mașina a fost depistată în apropierea raionului Strășeni, fiind accidentat.


Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar suspectul arestat preventiv pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu valută: 100.000 de dolari americani, găsiți ascunși în treapta unui autocar ce venea din Odesa

Contrabandă cu valută în postul vamal Palanca. Șoferul unui autocar ce revenea din Odesa, Ucraina, a încercat să aducă ilegal în țara noastră suma de 100.000 de dolari.

Publicat

Totul a ieșit la iveală după ce ofițerii vamali au decis să supună vehiculul unui control minuțios. Astfel, în una din treptele autocarului au fost găsite mai multe pungi cu dolari, ascunse sub niște acte.

În valută națională, suma de dolari depistată se echivalează cu aproape 2.000.000 de lei moldovenești.

Prin urmare, banii au fost indisponibilizați și constituie probă în dosarul penal. Iar șoferul, în vârstă de peste 50 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore.


Urmărirea penală continuă, iar forțele de ordine urmează să stabilească proveniența, dar și destinația acestor bani. Totodată, urmează a fi investigată și o eventuală implicare a altor persoane în tentativa de contrabandă.

 


Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de 6.000.000 lei. Patru persoane au statut de bănuit în dosar

Peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, dar și alte mii de piese auto aduse prin contrabandă din UE și Marea Britanie au descoperit forțele de ordine în mai multe raioane din centrul țării.

Publicat

Schema ar fi fost pusă la cale de patru bărbați, cu vârstele cuprinse între 34 și 49 de ani, iar valoarea elementelor auto depistate se ridică la peste 6.000.000 de lei. Aceștia aduceau piesele cu autocamioane, microbuze și alte unități de transport, camuflându-le astfel, ca să nu fie deconspirați la frontieră.

Ei își coordonau acțiunile prin telefon, unii fiind responsabili de aducerea mărfii de peste hotare, alții de vinderea ei pe teritoriul R. Moldova la centre de dezmembrare auto.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au efectuat 10 percheziții în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. În rezultat au fost depistate peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și alte accesorii pentru automobile.


De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse ilegal în Moldova.

Toți patru indivizi au statut de bănuit în dosar, iar forțele de ordine menționează că unul dintre ei a fost trimis în judecată pe un alt caz, pornit vara trecută pentru contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției.


Citește mai departe

topul săptămânii