Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Atenție, intervenție: Cum se desfășoară operațiunile anti-teroriste de prevenire a exploziilor

Începutul acestui an va rămâne în istorie ca unul cu cele mai multe pericole de explozie. Și asta pentru că doar în luna ianuarie au fost făcute 18 alerte cu bombă. Asta în circumstanțele în care pe tot parcursul anului 2021 au fost efectuate 34 de astfel de anunțuri.

Publicat

De fiecare dată, la fața locului, pe lângă polițiști, pompieri și medici cu ambulanțe, intervin angajații secției tehnico explozive, dar și cei ai direcției chinologice. Anume ei au rolul de a verifica locurile presupus minate, iar în cazul în care depistează un obiect periculos tot ei sunt cei care îl dezamorsează.

Astfel se finalizează o operațiune care de obicei începe cu o informație privind plasarea obiectelor periculoase pe teritoriul unui obiectiv. Reporterul nostru a aflat cum au loc pregătirile specialiștilor din acest domeniu, dar și cum se desfășoară o astfel de operațiune. Este de menționat că membrii echipajului secției tehnico-explozive activează în toată țara, iar în cazul unei situații de risc ei intervin la capacitate maximă.

Iar pentru a spori minuțiozitatea verificărilor și a nu scăpa nimic din vedere, împreuncă cu echipa tehnico-explozivă la fața locului intervine și chinologul împreună cu patrupedul specializat în depistarea obiectelor sau a substanțelor explozive. Acești câini-detectori cum li se mai spune sunt dresați și antrenați de mici. Ei trec atestații la fiecare jumătate de an pentru a le fi verificată vigilența și capacitatea de intervenție, și tot timpul sunt supravegheați de antrenorul lor.


Când sunt pregătiți, ei intervin la locurile presupus minate pentru a ajuta la detectarea obiectelor sau substanțelor explozive. Echipa noastră de filmare a surprins cum are loc antrenamentul patrupedului Karma. Antrenorul a ascuns un vas cu trotil, apoi i-a cerut câinelui să-l găsească. Acesta a reușit în câteva minte să depisteze obiectul periculos. Se poate observa reacția profesionistă a câinelui-detector, după ce a găsit explozibilul.

Karma s-a culcat la sol, în apropiere de obiect pentru a indica locul aflării lui, fără să latre sau să se miște rapid, astfel încât să nu provoace detonarea obiectului.

Dacă ar fi fost un explozibil adevărat, acesta ar fi fost preluat în condiții de maximă siguranță de angajații secției tehnico-explozive. Ulterior, acesta este transportat într-un loc sigur pentru a fi dezamorsat.


Ulterior, tot experții secției tehnico-explozive preiau obiectul dezamorsat și-l transmit spre efectuarea cercetărilor tehnico-științifice pentru a constata cu exactitate dacă obiectul în cauză prezenta pericol. Conform legii, actele de terorism reale sau anunțurile false de plasare a obiectelor explozive sunt documentate penal de agenții de la Antitero, iar autorii lor sunt pedepsiți în funcție de gravitatea gestului comis.

echipa.md

Advertisement

Moldova

Tamponare violentă pe traseul R-2. Un bărbat a ajuns la spital.

Un bărbat de 69 de ani a fost transportat de urgență la spital, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită din spate de un alt automobil, pe traseul R-2, în apropierea localității Todirești, raionul Anenii Noi.

Publicat

Totul s-a întâmplat în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 5:40, când victima, aflată la volanul unui microbuz, ar fi încetinit pentru a vira la stânga. În acel moment, un alt vehicul, condus de un tânăr de 28 de ani, a izbit microbuzul în plin, din spate.

Ambii șoferi au fost testați alcoolscopic, însă rezultatele au fost negative.

Poliția investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs coliziunea.


Спросить ChatGPT


Citește mai departe

Moldova

Accidente în lanț, la Sîngerei: Un camion s-a izbit de un podeț, iar o mașină- de un pilon electric.

Două accidente rutiere soldtate cu persoane traumatizate în mai puțin de opt ore, în raionul Sîngerei. Un camion a derapat și a lovit un podeț pe traseul din apropierea satului Bilicenii Vechi, iar dimineața, un copil de doar două luni a fost rănit într-un alt accident produs în satul Grigorăuca.

Publicat

Primul incident a avut loc în noaptea de 24 spre 25 iulie, în jurul orei 00:54. Potrivit informațiilor preliminare, un bărbat de 64 de ani, aflat la volanul unui autocamion, ar fi pierdut controlul volanului din cauza unei defecțiuni tehnice. Vehiculul a derapat și s-a izbit de un podeț de pe marginea drumului.
Șoferul a fost transportat la Spitalul Raional Sîngerei pentru îngrijiri medicale. Rezultatul testului alcoolscopic a fost negativ.
Câteva ore mai târziu, în dimineața de 25 iulie, în jurul orei 07:15, un alt accident a fost înregistrat în localitatea Grigorăuca. Un bărbat de 57 de ani, conducând un automobil din direcția Chișinău–Bălți, a pierdut controlul și s-a izbit violent de un pilon de iluminat public.
În mașină se aflau și o femeie cu un bebeluș de doar două luni. În urma impactului, fetița, care se afla în brațele mamei sale, a suferit traumatisme și a fost transportat de urgență la spital.
Și în acest caz, rezultatul testării alcoolscopice a fost negativ.
Poliția desfășoară în continuare cercetări pentru a stabili toate circumstanțele și cauzele celor două accidente.
De menționat că, în data de 24 iulie, pe același traseu din localitatea Grigorăuca, s-a produs un alt accident periculos. Șoferul unei camionete nu ar fi ținut cont de distanța optimă dintre automobile, nu ar fi reușit să frâneze la timp și ar fi tamponat cu putere din spate o mașină care oprise în fața unei treceri pentru pietoni. Din fericire, de această data nimeni nu a fost rănit, coliziunea soldându-se doar cu pagube materiale. Poliția cercetează cazul.



Citește mai departe

Moldova

Evacuare de urgență, la Ungheni: Arhiva spitalului din oraș a fost cuprinsă de flăcări.

26 de persoane au fost evacuate de urgență după ce un incendiu a izbucnit în subsolul Spitalului Raional din Ungheni. Un nor dens de fum a fost observat în dimineața zilei de 25 iulie, în jurul orei 10:30, iar martorii au alertat imediat Serviciul 112.

Publicat

La fața locului au intervenit rapid trei echipaje de pompieri și salvatori. Flăcările au cuprins arhiva spitalului, situată în subsolul clădirii. Pentru a preveni intoxicațiile cu produse de ardere, pompierii au evacuat personalul și pacienții aflați în zonele apropiate.

Intervenția a fost promptă, iar victime nu au fost raportate victime.

Cauza izbucnirii flăcărilor și toate circumstanțele producerii acestuia urmează să fie stabilite de specialiști.


Citește mai departe

topul săptămânii