Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Căutau copilul, dar au găsit osemintele lui. Mama băiatului este suspectată de omor

Băiețelul Dima era căutat pe teritoriul regiunii transnistrene dar și în afara acestuia. Copilul, dintr-o familie numeroară, nici o dată nu a mers la școală.

Publicat

Aminstrația satului Ocnița din raionul Camenca, unde își avea reședința copilul împreună cu mama sa, a început să caute și să afle de ce așa s-a întâmplat, iar anume astfel au început să apre detalii stupefiante.

Mama a fost găsită în Tiraspol. La acel moment ea era însărcinată fiind în așteptarea celui de-al cincilea copil.

La începutul anului 2021, cu mama cu mulți copii, la Tiraspol, s-a întâlnit un pedagos social – de aflat puțin ce s-a reușit.


„Se încurcă în deglarații. A spus că copilul se pare că este în Sankt-Petersburg împreună cu tatăl său, îar când am cerut numărul de telefon al acetui tată, ea a început să spună că acolo locuiesc părinții acestui tată. Apoi s-a afla că nici aceștia nu pot fi contactați. Am întrebat-o dacă băiatul merge la școală și ea aspus că fiul său merge la școală acolo, în Rusia.” – a declarat pedagogul social.

Cu toate acestea, femeia nu a putul să spună numărul sau măcar regiunea orașului Sankt-Petersburg unde se află școala pe care fiul său ar frecventa-o.

„Când ne-am dat seama că de la mamaă nu vom afla nimic, am decis să cutăm tatăl. Și aici apare o situație stranie. Din patru copii pe care-i are acest cuplu, bărbatul s-a recunoscu ca tată doar la trei din ei: la primul, al treilea și al patrulea.” – spune specialistul social.


Pentru a cerceta acest caz încurcat, specialiștii au s-au adresat la miliția din regiune. La caz au fost atașați și angajații inspecție juvenile care s-au deplasat la domiciliul femeii pentru a afla unde se află copilul minor. Aceasta le-a comunicat milițienilor din regiune că fiul său se află în Rusia împreună cu tatăl său.

Ca urmare, s-au efectuat discuții și cu bărbatulul, în urma cărora s-a aflat că minorul nu el nicăieri nu a plecat și că el nu cunoaște unde s-ar putea afla copilul.

La inspectoratul miliției din regiune, femeia a povestit o nouă versiune a celor întâmplate cu nouă ani în urmă.


„Seara am hrănit copilul și l-am culcat. Dimineața când m-am trezit am văzut că el nu respiră. M-am sperit foarte tare. Am fugit la fratele meu și i-am spus să Dima a murit. Eu l-am îngropat alături de rudele mele. Două mormite împreună îngrădite ca una.” – a declarat femeia.

Prin urmare, la presupusul loc de îmormântare, cimitirul din localitatea Ocnița, raionul Camenca, s-au deplasat milițienii și criminaliștii.


Din spusele femeii, atunci când totul s-a întâmplat, împreună cu fiul mai mare care atunci avea în jur de un an și jumătatea și cu corpul fiului decedat care avea atunci aproximativ șase luni, a ajuns până în Camenca cu autobuzul, apoi cu o mașini de ocazie până în sat.

„- Mormântul fiului meu este aici, în partea asta.

– Cine a fost inițiat înmormântat aici?

– Rudele. Cine exact eu nu-mi amintesc.

– Când, de una singură, ați înmormântat cadavrul fiului?

– Cu nouă ani în urmă.

– Pe ca dată?

– Nu-mi amintesc data. Asta a fost la sfârșitul lunii septembrie.

– Cum ați făcut asta?

– Am venit. Aici era o masă pe care am pus cutia cu cadavrul copilului. Am intrat după gard și iată aici am săpat și l-am îmmormântat”

Din motiv că corpul fără suflare a fost îngropat în cutie, deshumarea acestuia a fost efectuată cu mare atenție încât cutia de carton putea deja să se descompună. Milițienii din regiune, strat după strat de pământ au scos și cu mâinile, dar nici după o adâncime de aproape un metru nu au găsit nimic.

„Iată acest loc și atât. Eu nu înțeleg. Eu stau aici și pe mine mă scutură de la emoții pentru că eu nu înțeleg unde el poate fi dacă eu chiar aici l-am înmormântat.” – a declarat mama.

Ulterior, în luna mai a anului 2021 a fost inițiată o cauză penală pentru omor pentru a afla locul aflării copilului și cauza decesului lui.

Pe acest caz, suspectă s-a dovedit a fi mama copilului.La acel moment în actele sale era indicat că ea are cinci copii, dar femeia continua să susțină că cel de-al doilea copil al său a decedat.

Ulterior s-a aflat că, după nașterea băiatului, femeia iniția să se dezică de el. Aceasta ar fi fugit din spital, însă după câteva zile s-a întors înapoi și ei i-au dat copilul în baza unei cereri.

Pe parcursul desfășurării anchetei, cu suspecta și actualul ei soț au lucrat psihologii și pedagogii sociali. Anchetatorii tot mai mult se convingeau de faptul că femeia nu cunoaște unde este îngropat cadavrul fiului ei. Ulterior a apărut o nouă versiune a celor întâmpate: în acest caz poate fi implicată mama femeii, adică bunica copilului decedat. Aceasta, la momentul desfășurării anchetei se afla în afara regiunii transnistrene. Ea a fost audiată îndată după întoarcere în cadrul cărora ea a negat faptul complicității pe caz.

cu toate acestea, peste cinci zile după audierile mamei sale, suspecta s-a adresat la poliție pentru a depune mărturii adăugătoare în care a comunicat despre un alt loc de înmormântare a copilului.

De data aceasta, suspecta a indicat la ograda casei părintești din satul Ocnița.

Ajunși la fața locului, trecând de casă și anexe, grupa de investigație au ajuns în curtea din spatele case. Acum aici totul este înpânzit cu ierburi, dar înainte aici, potrivit suspectei, se arunca gunoiul și funiginea din plită.

„Trebuie să găsim lutul. Aici era o grămadă de lut. Aici nu erau ierburile acestea și nici aceste crengi.” – a spus femeia.

Unicul punct de referință era un nuc bătrân. Femeia nu a putu indica direcția sau adâncimea gropii.

Tone ne pământ în ameste nu gunoi învechit au fost ridicate da suprafață și analizate minuțios, dar fără vreun rezultat.

În timpul efecuării lucrărilor, inspectorii au atras atenția la comportamentul suspectei. În timpul cercetărilor, cu permisiunea anchetatorului, ea se înlătura pentru a-și hrăni fiica mai mică.

„În acele momente când ea se înlătura, a fost observat faptul că ea discută prin mesaje și prin apeluuri telefonice cu mama sa. Astfel a fost confiscat telefonul și a fost verificată discuția prin mesaje cu mama ei. în urma analizării acestora a fost determinat locul înmormântrii copilului.Ulterior osemintele băiatului au fost depistate și ridicate” – a decalrat anchetatorul de caz.

O sacoșă de plastic cu osemintele copilului a fost găsită acoperită cu o foaie de ardezie. El era acoperit cu deșeuri menajere și se afla aproape la sufrafață între PET-uri vechi, în apropiere de casă.

În timpul acnhetei s-a aflat, dece suspecta nu a putut indica din prima locul înmormântării.

„Ea a duc cadavrul copilului în satul Ocnița pentru a îl arăta memei și a-i povesti despre decesul lui. Mama ei însă nu era acasă, iar speriindu-se ea a scuns copilul în divanul dintr-o cameră din casă.” – spune anchetatorul de caz.

Din rezultatele expertizei, decesul copilului a survenit aproximativ în luna septembrie a anului 2012. Casa în care femeia și-a lăsat copilul, nu era încălzită, acolo nu locuia nimeni. În iarna anului viitor, întâmplător, cadavrul mumificat al băiatului, învelit într-un prosop, a fost depistat de propria lui bunică. Dar nici după asta, să înmormânteze copilul „omenește” nimeni s-a decis.

Expertiza medico-crminalistă a confirmat că ADN-ul cadavrului coincid cu cel al mamei. De asemena, expertiza psihologică a constata că femeia este absolul conștientă.

„- Am mari dureri de cap.

– Asta este tot ce dvs. simțiți acum?

– Da. Dureri de cap insuportabile.”

„Vreo oarecare remușcare din partea ei, ancheta nu a depistat. A respinge mărturiile mamei precum că dimineața și-a găsit fiul decedat era imposibil încât cauza decesului așa și nu a fost posibil de stabilit încât a trecut destul de mult timp. În acest sens, cercătările au fost încheiate pe motivul lipsei probelor pentru omor” – a declarat anhetatorul pe caz.

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii