Rețele de socializare

Moldova

Situaţiile de urgenţă pentru care cei mai mulţi oameni au sunat la 112 anul trecut. Un bărbat a efectuat circa 3 000 de apeluri

Cei mai mulţi oameni care au sunat la serviciul 112 în anul care a trecut au făcut-o pentru a chema ambulanţa. Totodată, în comparaţie cu anul precedent, a crescut cu două procente numărul apelurilor reale, iar numărul apelurilor non-urgente a scăzut.

Publicat

Dacă în 2020, cea mai activă persoană care s-a adresat la 112 a efectuat 300 de apeluri, în 2021, un bărbat a depăşit recordul de aproape zece ori, scrie publika.md

„Este o persoană în Chişinău care informează despre vânzările ilegale, cum ar fi pe marginea traseului, lângă piaţă. Sunete zilnice, câteodată nu sună, dar asta e foarte rar. Zilnic poate să sune de 10, 15 ori. Se prezint, tot, nu este abuziv, vorbeşte frumos şi explică clar”, a menţionat Nicolae Lazari, şef de schimb Serviciul 112.

De cele mai multe ori, oamenii care au sunat la 112 în 2021 au cerut ajutor din cauza COVID.


„Oamenii sunt panicaţi, orice simptom poate să facă legătură cu COVID-ul”, a spus Aliona Morogai, operator.

Cât ţine de poliţie, în 2021 a crescut numărul solicitărilor privind accidentele rutiere fără victime. În cazul solicitărilor pentru pompieri, cazurile de chemare pentru deblocarea uşilor au crescut cu 55 la sută. Sunt însă și cazuri tragice, iar operatorii spun că uneori le este destul de greu din punct de vedere emoţional.

„Suntem şi noi oameni, avem şi noi emoţii şi cumva ne marcheză anumite apeluri. Dar ne străduim să păstrăm o barieră între serviciu şi viaţa personală, ca cumva să nu implicăm emoţional prea mult”, a precizat Tatiana Cebotrai, operator.


Nu sunt excluse nici cazurile care sunt mai puţin urgente şi cele chiar amuzante.

„Avem solicitanţi care se plictisesc, din simplu motiv, n-au cu cine discute şi-i, păi tu eşti un serviciu de urgenţă, tu trebuie să fii psiholog şi să discuţi cu mine, sau cere numărul personal că el este în căutarea unei soţii”, a spus Tatiana Cebotrai, operator..

Anul trecut numărul apelurile reale la 112 a crescut cu peste 41 de mii, de la un milion 280 de mii câte au fost în 2020, la un milion 320 de mii de apeluri.Advertisement

Moldova

/VIDEO/ La un pas de tragedie: Momentul în care un camion este cât pe ce să strivească o mașină

La un pas de tragedie: Un camion a fost cât pe ce să strivească o mașină, la intrarea în capitală.

Publicat

Totul a avut loc în data de 24 mai, în jurul orei 13.00, în apropierea sensului Giratoriu de la intrarea în orășelul Cricova.

Imaginile cu momentul periculos au fost expediate la adresa redacției noastre de către șoferița ce se afla la volanul automobilului în cauză.

În secvența video se poate observa cum autocamionul cu betonieră începe a-și schimba banda de deplasare spre stânga fără a se asigura, îndreptându-se direct spre mașina ce se deplasa regulamentar.


Din fericire, șoferița a reușit să accelereze, astfel ca să nu se pomenească strivită între camion și parapetul ce delimitează direcțiile de deplasare.

Cel mai grav este că în mașină se aflau și doi copii minori, care au tras câte o sperietură pe cinste.

Am expediat imaginile și către INSP, iar ofițerul de presă Natalia Golovco, ne-a spus că oamenii legii se vor autosesiza pe caz, șoferul autocamionului urmează a fi identificat și sancționat.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Poliția a identificat minorii care ar fi distrus o bancă într-un parc din capitală: Vor fi audiați în prezența părinților

De dragul contentului pe rețelele de socializare unii adolescenți sunt gata să încalce legea. Este și cazul unui grup de băieți care s-au filmat cum schimbă locul unei bănci din parc și se amuză pe seama propriilor acțiuni.

Publicat

Secvența video a fost plasată pe internet chiar de către unul din cei participanți. Totul a avut loc în parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani.

Deși secvența video a fost ștearsă la scurt timp de autorul postării, imaginile au fost preluate și plasate pe diverse rețelele sociale, devenind virale. Internauții scriu în comentarii că cel mai probabil, băieții nu încăpeau pe o singură bancă, și au decis să o tragă pe a doua vis-a-vis de prima ca să poată discuta și se distra toți împreună.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, a declarat că oamenii legii au identificat eroii din secvența video.


Este vorba despre mai mulți minori cu vârstele cuprinse între 16 și 17 ani. Suspecții au fost citați la poliție împreună cu părinții, pentru a fi audiați și stabili circumstanțele.

Agentul constatator va decide sub incidenta cărui articol se califică acțiunile suspecților, dar și pedeapsa pe care o vor ispăși.


Citește mai departe

Moldova

Un moldovean a încercat să părăsească România cu un auto radiat din circulaţie

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui cu bărbat cu dublă cetăţenie, română și R. Moldova, care a fost depistat la volanul unui autoturism radiat din circulaţie.

Publicat

În data de 23 mai a.c., în jurul orei 14.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, un bărbat cu cetățenie română și R. Moldova, în vârstă de 44 de ani, care conducea un autoturism care avea aplicate numere de înmatriculare specifice Germaniei.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului în cauză, au fost efectuate verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că acesta figurează radiat din circulaţie din 15 februarie 2022.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.


Citește mai departe

topul săptămânii