Rețele de socializare

Moldova

Contrabandist moldovean, cu imaginație: Transporta țigări de contrabandă cu o maşină de împrumut

Basarabeanul Mihail R. (45 de ani) era convins că a găsit o metodă infailibilă pentru a face contrabandă cu ţigări. Folosea un autoturism cu podea dublă, aparţinând unui anume Nicolae V., cetăţean român din Drobeta Turnu Severin. Acesta din urmă cedase maşina spre folosinţă, printr-un contract de comodat, altui basarabean, Alexandru V.

Publicat

Trecea cam de două ori pe lună în România, având mereu alături pe soţie şi cei doi copii minori, socotind că aşa nu bate deloc la ochi. Nu se grăbea să vândă ţigările imediat după intrarea în ţară, ci colinda toate judeţele Moldovei. A fost prins din pură întâmplare, în vara lui 2018, tocmai la Răcăciuni, în sudul judeţului Bacău, scrie Ziarulevenimentul.ro.

Nu de poliţia de frontieră, ci de cei de la Rutieră. Aceştia l-au tras pe dreapta pentru o banală verificare a actelor.

Li s-a părut bizară combinaţia. Maşină cu număr de Mehedinţi, cedată lui Alexandru şi condusă de Mihail. Aşa că au trecut la o verificare sistematică a autovehiculului, a descoperit podeaua dublă şi, în ea, aproape 9.000 pachete de ţigări fără timbru de acciză.


Marfa de contrabandă a fost ridicată în vederea confiscării, maşina a ajuns sub sechestru, în curtea I.P.J.Bacău, iar lui Mihail i s-a deschis dosar penal, fiind trimis apoi în judecată. Basarabeanul n-a recunoscut fapta, susţinând că a împrumutat maşina şi că nu ştia nici de fundul dublu, nici de existenţa ţigărilor. Alibiul său nu i-a convins deloc pe judecători, din două motive. În primul rând pentru că „apare ca nefiresc ca o persoana să împrumute o maşina în care a introdus cantitatea de 8.733 pachete ţigarete fără timbru de acciză, unei alte persoane pentru a se deplasa pe teritoriul altei ţări, cu riscul de a pierde bunurile respective sau contravaloarea acestora”. Al doilea motiv pentru care magistraţii nu au crezut explicaţiile lui Mihail a fost acela că bărbatul trecuse de multe ori graniţa şi de fiecare dată a fost la volanul aceleiaşi maşini. „Bunurile interzise nu puteau fi introduse fără ştirea sa, maşina aflându-se în posesia acestuia şi astfel ascunderea unui număr atât de mare de pachete cu ţigarete, nu se putea realiza într-un timp scurt şi fără ştiinta inculpatului, fiind necesara manipularea bunurilor, aşezarea acestora în compartiment, dezasamblarea si asamblarea unor componente ale maşinii”, au conchis judecătorii, care, prin pronunţarea dată în martie anul trecut, au dispus confiscarea ţigărilor şi a autoturismului, trei ani cu suspendare pentru Mihail şi obligarea acestuia la plata sumei de 99.000 lei către ANAF.

Sentinţa a fost atacată de toate părţile. Procurorii pentru că instanţa a omis să interzică unele drepturi condamnatului, ANAF pentru că n-au fost menţionate penalităţile de întârziere, iar condamnatul pentru că fapta sa n-ar fi prevăzută de legea penală. Că pentru a fi infracţiune, era necesar ca valoarea ţigărilor să fie de peste 20.000 euro în vamă ori ele făceau doar 7.400 lei. N-a mai spus că nu ştia de existenţa lor şi de podeaua dublă a maşinii. Curtea de Apel a dat dreptate ANAF şi Parchetului, respingând apelul lui Mihail. Sentinţa dată chiar de Bobotează e definitivă. În afara celor 99.000 lei, ineditul traficant mai trebuie să plătească dobânda legală şi penalităţile de întârziereMoldova

Update: Biserica din Ungheni a fost spartă și vandalizată de cinci minori. Toți au fost reținuți și sunt audiați

Poliția oferă noi detalii despre vandalizarea și jaful din Biserica din orașul Ungheni. Oamenii legii au reținut cinci minori. Toți au fost reținuți și sunt audiați

Publicat

Potrivit datelor oferite de ofițerul de presă de la IP Ungheni, Cristina Vicol, polițiștii au stabilit că 5 minori cu vârstele cuprinse între 12-15 ani, din mun. Ungheni au pătruns în biserica Sf Andrei și au sustras o cutie în care se aflau bani și pungi cu haine destinate pentru donații.

La moment, minorii sunt audiați în prezența părinților și se stabilește sancțiunea acestora.

Anterior aceștia se aflau în vizorul poliţiei.


Amintim că totul a avut loc în data de 18 ianuarie.

În imaginile de la fața locului se vede cum vandalii au dat jos icoane, lumânări, diferite obiecte din biserică. Au răscolit prin altar și dulapuri, și au lăsat un adevărat dezastru în urma lor.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Cinci automobile s-au ciocnit în lanț la Fălești. Un șofer a fugit de la locul accidentului

Vremea instabilă de astăzi a dat mari bătăi de cap șoferilor. Două accidente grave au avut loc în nordul Republicii Moldova. Din cauza lapoviței și a neadaptării vitezei la condițiile nefavorabile, în apropiere de satul Catranîc, raionul Fălești, cinci mașini s-au ciocnit în lanț, iar una a derapat de pe carosabil și a ajuns într-un șanț.

Publicat

Șoferul care a provocat accidentul a fugit de la fața locului, scrie Nordnews.md

„Motivul că cel care este vinovat s-a dus de la fața locului, asta este. Accidentul este ușor, sunt mașini avariate, mai mult nimic”, a spus un șofer.

„Din ce cauză s-a întâmplat? Este lunecos, vânt, timp nefavorabil”, a spus un alt șofer.


Potrivit poliției, șoferul care ar fi provocat accidentul a pierdut controlul asupra volanului și s-a ciocnit de alte automobile.

„Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, șoferii nu s-au adaptat la condițiile climaterice. Șoferii au derapat de pe traseu. Fără traumați. Ce riscă șoferul vinovat? Deja o să stabilească inspectorul din cadrul IP Fălești pe accidente rutiere, va stabili cine este vinovatul”, a declarat Ion Gajos, Inspector Serviciul de Patrulare Fălești.

Tot astăzi, la intrarea în satul Răcăria, raionul Rîșcani s-au tamponat violent două automobile. Fără a se asigura, o șoferiță a ieșit pe traseul principal, unde a fost tamponată din față de un alt autoturism, condus de un tânăr de 22 de ani. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.


Amintim că, ieri, meteorologii au emis o alertă de Cod Portocaliu de vânt puternic, pe alocuri cu ninsori.

Citește mai departe

Moldova

Trei moldoveni au fost reținuți de polițiștii de frontieră ucraineni pentru încălcarea regimului de frontieră

Polițiștii de frontieră ai detașamentului Izmail au reținut imediat trei cetățeni moldoveni care au trecut ilegal granița moldo-ucraineană în afara punctului de control.

Publicat

După spusele călătorilor care s-au identificat ca locuitori al raionului Ceadîr-Lunga din Republica Moldova, ei nu au vrut să-și piardă timpul cu „formalitățile de frontieră” la punctul de control, așa că au decis să meargă direct. Cu toate acestea, după cum s-a dovedit mai târziu, bărbații nu aveau la ei niciun act de identitate.

Călătorii au fost reținuți pentru 72 de ore de organele de drept di țara vecină pentru identificarea identității acestora.

Ulterior ei vor fi aduși la răspundere administrativă pentru trecerea ilegală a frontierei de stat a Ucrainei.


Citește mai departe

topul săptămânii