Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Dublul omor de la Fălești. Rudele și prietenii victimelor protestează: „Rudele suspecților strâng bani pentru a-i scoate din pușcărie”

Protest în fața Judecătoriei din Fălești. Rudele celor doi tineri din Bălți, cadavrele cărora au fost găsite cum 11 zile, într-o fâșie forestieră din raionul Fălești își caută dreptatea în fața instanței de judecată. Pentru că unul dintre cei șase tineri reținuți în cadrul anchetei penale a fost plasat în arest la domiciliu, familiile și prietenii celor morți se tem că ucigașii, rând pe rând, ar putea scăpa basma curată.

Publicat

Mama unuia dintre băieți, răpusă de durere, a spus că nici cea mai aspră pedeapsă nu va fi suficientă. Femeia a povestit cu lacrimi în ochi că din cauza bestialității cu care a fost ucis feciorul său, nici nu a reușit să-și ia rămas bun de la el, transmite Tvn.md

„Dreptate și doar o judecată echitabilă, pentru că am informația că cealaltă parte strânge bani pentru ca să pună crima pe umerii unui singur om, iar pe restul, acum sunt șapte, dar trebuie să fie opt, au început să-i lase în arest la domiciliu, sau cei cu cetățenie românească vor pleca peste hotare. Detenție pe viață, îmi pare rău că nu există pedeapsă cu moartea pe scaun electric, pentru că acesta este unicul meu copil. Copilul meu, eu nici nu am reușit să mă uit la dânsul, să-mi iau rămas bun de la el”, a declarat mama victimei.

Oamenii care au organizat protestul în fața Judecătoriei Bălți, sediul Fălești, au spus că tot ce-și doresc este ca făptașii să răspundă în fața legii și să-și primească sentința pe care o merită.


„Noi ne dorim dreptate, noi vrei să judece corect, de ce l-au lăsat să plece? Dacă a fost reținut înseamnă că cineva l-a turnat. Lasă să poarte răspundere, să fie judecat, ce înseamnă asta?”

„Nu întâmplător poliția l-a reținut, înseamnă că ceilalți depun mărturii împotriva lui, el s-a aflat acolo, aici nu mai are importanță stătea într-un picior sau pe două picioare.”

„Nu au fost rupte două flori dintr-o alee, dar a fost săvârșit un omor și cred că trebuie toți să fie acolo.”


„De ce se întâmplă așa că cineva rămâne acolo, iar cineva iese pur și simplu, fără niciun motiv sau lămurire”, au declarat oamenii.

Judecătorul de insitrucție, Radu Holban, cel care a dispus plasarea în arest la domiciliu a unuia dintre bănuiți, a declarat că motivele acestei decizii nu pot fi divulgate.

„Nu pot să vă divulg fiind că materialele sunt examinate în ședință închisă. Toate materialele respective nu pot fi divulgate publicului, la moment. Am examinat două demersuri în ziua de sâmbătă. Unul a fost admis, iar în celălalt am aplicat arest la domiciliu”, a spus Radu Holban.


Judecătorul responsabil de relațiile cu mass media din cadrul Judecătoriei Bălți, sediul central, a spus că este hotărârea colegul său este una argumentată și legală.

„Să divulgăm careva informații ce ține de urmărirea penală, noi nu avem dreptul. Instanța de judecată la emiterea unei hotărâri se bazează pe probele și materialele care au fost la dispoziția judecătorului și examinând toate probele, toate circumstanțele. În jurisprudență există principiul individualizarea pedepsei, chiar și dacă mai multe persoane au comis aceeași faptă, asta nu înseamnă că vor primi aceeași pedeapsă”, a declarat Stanislav Sorbalo.


Pentru săvârșirea omorului intenționat, bănuiții riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă.


Moldova

O rulotă camper din Moldova, furată în Bulgaria, iar cel care a închiriat-o e arestat pentru 72 de ore

În Moldova abia de câţiva ani au apărut primele oferte de închiriere a rulotelor de vacanţă, iar acum a apărut şi primul caz în care o asemenea rulotă a fost furată, în timp ce era oferită în chirie, peste hotare ţării.

Publicat

Totul s-a întâmplat duminică, în oraşul Varna din Bulgaria. Rulota de model Sunlight T67, bazată pe un Fiat Ducato, fusese închiriată de un cetăţean din regiunea transnistreană, care declarase companiei de închirieri că vrea să meargă în Grecia cu ea, pentru că mai fusese în Europa cu rulote şi s-a făcut pasionat de ele, scrie Piațiaauto.md

Însă, conform datelor GPS, rulota aşa şi n-a ajuns în Grecia, oprindu-se în Bulgaria. Aceasta a fost parcată pe o stradă, iar cel care o închiriase a trăit la un hotel alăturat pe malul mării, fapt foarte ciudat, pentru că odată ce plăteşti chirie pe zi pentru o rulotă, nu prea mai are sens şi un hotel.

În fine, duminică cel care închiriase rulota a sunat şi a anunţat că ea fusese furată 3 ore mai devreme, iar el între timp ar fi anunţat poliţia.


Cei din Moldova au văzut că senzorul GPS era deja deconectat de la maşină şi au anunţat ei poliţia din Bulgaria.

Chiriaşul rulotei dispăruse, dar seara a fost găsit de poliţia din Varna şi reţinut pentru 72 de ore de arest preventiv, întrucât e suspectată implicarea lui în furt.

Însă rulota lipseşte deja, iar în lipsa dovezilor directe, poliţia din Bulgaria l-ar putea elibera pe cel care e suspectat de complicitate.


Respectiv, cei din Moldova sunt îngrijoraţi că şansele de a-şi mai găsi vehiculul sunt tot mai mici, acestea fiind de obicei repede modificate ca şi aspect pentru a-şi pierde urma.Am vrut să aflăm de la compania din Chişinău dacă rulota era asigurată casco.

Din păcate, ea nu avea o asemenea asigurare, însă în contractul de chirie exista o clauză prin care, în caz de neinformare prompte a poliţiei în caz de furt, clientul contractant poartă răspundere deplină pentru valoarea vehiculului.


Citește mai departe

Moldova

Opt acte falsificate, depistate la trecerea frontierei de stat în 72 de ore

Patru certificate de vaccinare, un test Covid-19, o carte de identitate românească și două asigurări auto cu semne de falsificare au fost depistate la trecerea frontierei moldo-române. Incidentele au fost înregistrate în punctele de trecere a frontierei (PTF) Giurgiulești-Galați, Vulcănești, Cahul și Leușeni, în ultimele 72 de ore.

Publicat

Pentru a fi scutiți de autoizolare pe teritoriul Republicii Moldova, patru conaționali cu vârste cuprinse între 30 și 53 de ani au prezentat certificate de vaccinare, drept dovadă a imunizării împotriva virusului Covid-19. Însă, în cadrul verificărilor suplimentare, polițiștii de frontieră din PTF Giurgiulești-Galați au constatat că la data imunizării persoanele nu se aflau în țară, deși certificatele prezentau însemnele instituțiilor medicale autohtone.

Un test PCR Covid-19 falsificat a fost descoperit de către polițiștii de frontieră din PTF Vulcănești, la ieșirea din țară. Cercetat este un locuitor al orașului Vulcănești în vârstă de 34 de ani, care intenționa să ajungă în Federația Rusă. Tânărul a refuzat să ofere declarații pe cele depistate și benevol a decis să-și întrerupă călătoria.

La doi cetățeni moldoveni, șoferi ai rutelor ce se deplasau spre Italia și Polonia, polițiștii de frontieră din PTF Cahul au ridicat asigurările obligatorie de răspundere civilă auto ”Cartea Verde”, pe motiv că erau falsificate. Ambii conducători auto au menționat că nu cunosc despre cele depistate, mai mult că pachetul de documente l-au primit de la firmele unde sunt angajați.


O carte de identitate românească contrafăcută a fost depistată în geanta de mână a unui pasager de 30 de ani, domiciliat în raionul Căuşeni. Acesta se întorcea din Germania prin PTF Leușeni. La audieri, călătorul a declarat că și-a perfectat actul prin intermediari, contra sumei de 150 euro.

În toate cazurile, actele falsificate au fost transmise spre laboratorul criminalistic pentru stabilirea legalității acestora, iar în dependență de rezultat să fie luate măsurile legale ce se impun.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ A făcut stop cardiac în trafic

Situație excepțională, în trafic. Un șofer a făcut stop cardiac la volan, iar în mașina lui s-a izbit un alt vehicul.

Publicat

Totul a avut loc în după-amiaza de 01 decembrie, în jurul orei 12.40, la intersecția dintre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazul. Primii care au intervenit la fața locului au fost membrii unui echipaj de carabinieri aflați nu departe de locul accidentului.

Când s-au apropiat de mașina unuia dintre bărbați, și-au dat seama că el este inconștient, au luat o trusă medicală și i-au oferit șoferului primul ajutor. Totodată, militarii au stopat o ambulanță care trecea prin preajmă în acel moment pentru a examina și prelua șoferul la spital. Preliminar, medicii au stabilit că bărbatul în vârstă de 62 de ani ar fi suferit un stop cardiac. Acesta a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale.

Celălalt șofer, în vârstă de 30 de ani a scăpat nevătămat. Pe tot parcursul operațiunii, carabinierii au fluidizat traficul în zonă. Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii