Rețele de socializare

Moldova

Șoferii ar putea rămâne fără permis și fără mașină în cazul accidentelor grave comise la beție

Publicat

Șoferii care provoca la beție accidente soldate cu urmări grave vor rămâne fără mașină, aceasta urmând a fi confiscată. Și vitezomanii vor primi sancțiuni mai dure și vor rămâne fără permis de conducere. Sunt propuneri ale Inspectoratului General al Poliției, discutate în cadrul unor consultări publice, transmite IPN.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției juridice a IGP, a declarat că , pe parcursul anului 2020, au fost depistați 5 851 de șoferi în stare de ebrietate. La beție au fost provocate 312 accidente rutiere, în care au murit 22 de oameni, iar 179 s-au ales cu traumatisme. Poliția propune sancțiuni mai aspre, inclusiv confiscarea mașinii, în cazul în care șoferul beat provoacă un accident grav, soldat cu vătămare gravă a integrității corporale, a sănătății sau cu decesul unei persoane.

De asemenea, vor fi trase la răspundere penală persoanele care au predat cu bună știință conducerea mijlocului de transport unei persoane care nu deține permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce și care provoacă accident grav. Se propune instituirea mecanismului de tragere la răspundere a proprietarului mijlocului de transport dacă acesta refuză sau se eschivează să comunice poliției identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea mașinii care a fost implicată în comiterea unei contravenții rutiere sau dacă prezintă date eronate.


La răspundere penală vor fi trase și persoanele care părăsesc locul accidentului, chiar și în cazul în care au cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății. Anul trecut, în 76 de cazuri șoferii au părăsit locul accidentului. În aceste accidente 23 de persoane au decedat și 65 au fost traumatizate.

Modificările propuse țin și de mecanismul punctelor e penalizare. În cazul în care vor fi acumulate 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce va fi suspendat pe un termen de 30 de zile, Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele șase luni de la data expirării ultimei suspendări se va solda cu o nouă suspendare, deja pentru 60 de zile. Iar dacă acumulează din nou cel puțin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării suspendării repetate, permisul va fi suspendat deja pentru 180 de zile.

De asemenea, se propune instituirea suspendării dreptului special de a conduce în cazul depășirii limitei de viteză. Astfel, depășirea limitei de vitează de la 40 la 60 km/oră se va sancționa cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale, cinci puncte de penalizare și cu suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 30 la 45 de zile. În cazul depășirii limitei de la 60 la 80 km/oră, sancțiunea va fi amendă de la 45 la 50 de unități convenționale, șase puncte de penalizare și suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 60 la 75 de zile. Din cauza vitezei excesive, de la începutul anului s-au produs 742 de accidente (614 în 2020), soldate ci o sută de decese și 849 de răniți.


Poliția propune că și ciclomotoarele, trotinetele electrice să fie atribuite la categoria mijloacelor de transport, iar ca urmare persoanele care comit încălcări rutiere cu ele să fie trase la răspundere. O altă propunere se referă la înăsprirea sancțiunilor pentru consumul băuturilor alcoolice în locuri publice și pentru apariția în locuri publice în stare de beție.


Advertisement

Moldova

O rulotă camper din Moldova, furată în Bulgaria, iar cel care a închiriat-o e arestat pentru 72 de ore

În Moldova abia de câţiva ani au apărut primele oferte de închiriere a rulotelor de vacanţă, iar acum a apărut şi primul caz în care o asemenea rulotă a fost furată, în timp ce era oferită în chirie, peste hotare ţării.

Publicat

Totul s-a întâmplat duminică, în oraşul Varna din Bulgaria. Rulota de model Sunlight T67, bazată pe un Fiat Ducato, fusese închiriată de un cetăţean din regiunea transnistreană, care declarase companiei de închirieri că vrea să meargă în Grecia cu ea, pentru că mai fusese în Europa cu rulote şi s-a făcut pasionat de ele, scrie Piațiaauto.md

Însă, conform datelor GPS, rulota aşa şi n-a ajuns în Grecia, oprindu-se în Bulgaria. Aceasta a fost parcată pe o stradă, iar cel care o închiriase a trăit la un hotel alăturat pe malul mării, fapt foarte ciudat, pentru că odată ce plăteşti chirie pe zi pentru o rulotă, nu prea mai are sens şi un hotel.

În fine, duminică cel care închiriase rulota a sunat şi a anunţat că ea fusese furată 3 ore mai devreme, iar el între timp ar fi anunţat poliţia.


Cei din Moldova au văzut că senzorul GPS era deja deconectat de la maşină şi au anunţat ei poliţia din Bulgaria.

Chiriaşul rulotei dispăruse, dar seara a fost găsit de poliţia din Varna şi reţinut pentru 72 de ore de arest preventiv, întrucât e suspectată implicarea lui în furt.

Însă rulota lipseşte deja, iar în lipsa dovezilor directe, poliţia din Bulgaria l-ar putea elibera pe cel care e suspectat de complicitate.


Respectiv, cei din Moldova sunt îngrijoraţi că şansele de a-şi mai găsi vehiculul sunt tot mai mici, acestea fiind de obicei repede modificate ca şi aspect pentru a-şi pierde urma.Am vrut să aflăm de la compania din Chişinău dacă rulota era asigurată casco.

Din păcate, ea nu avea o asemenea asigurare, însă în contractul de chirie exista o clauză prin care, în caz de neinformare prompte a poliţiei în caz de furt, clientul contractant poartă răspundere deplină pentru valoarea vehiculului.


Citește mai departe

Moldova

Opt acte falsificate, depistate la trecerea frontierei de stat în 72 de ore

Patru certificate de vaccinare, un test Covid-19, o carte de identitate românească și două asigurări auto cu semne de falsificare au fost depistate la trecerea frontierei moldo-române. Incidentele au fost înregistrate în punctele de trecere a frontierei (PTF) Giurgiulești-Galați, Vulcănești, Cahul și Leușeni, în ultimele 72 de ore.

Publicat

Pentru a fi scutiți de autoizolare pe teritoriul Republicii Moldova, patru conaționali cu vârste cuprinse între 30 și 53 de ani au prezentat certificate de vaccinare, drept dovadă a imunizării împotriva virusului Covid-19. Însă, în cadrul verificărilor suplimentare, polițiștii de frontieră din PTF Giurgiulești-Galați au constatat că la data imunizării persoanele nu se aflau în țară, deși certificatele prezentau însemnele instituțiilor medicale autohtone.

Un test PCR Covid-19 falsificat a fost descoperit de către polițiștii de frontieră din PTF Vulcănești, la ieșirea din țară. Cercetat este un locuitor al orașului Vulcănești în vârstă de 34 de ani, care intenționa să ajungă în Federația Rusă. Tânărul a refuzat să ofere declarații pe cele depistate și benevol a decis să-și întrerupă călătoria.

La doi cetățeni moldoveni, șoferi ai rutelor ce se deplasau spre Italia și Polonia, polițiștii de frontieră din PTF Cahul au ridicat asigurările obligatorie de răspundere civilă auto ”Cartea Verde”, pe motiv că erau falsificate. Ambii conducători auto au menționat că nu cunosc despre cele depistate, mai mult că pachetul de documente l-au primit de la firmele unde sunt angajați.


O carte de identitate românească contrafăcută a fost depistată în geanta de mână a unui pasager de 30 de ani, domiciliat în raionul Căuşeni. Acesta se întorcea din Germania prin PTF Leușeni. La audieri, călătorul a declarat că și-a perfectat actul prin intermediari, contra sumei de 150 euro.

În toate cazurile, actele falsificate au fost transmise spre laboratorul criminalistic pentru stabilirea legalității acestora, iar în dependență de rezultat să fie luate măsurile legale ce se impun.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ A făcut stop cardiac în trafic

Situație excepțională, în trafic. Un șofer a făcut stop cardiac la volan, iar în mașina lui s-a izbit un alt vehicul.

Publicat

Totul a avut loc în după-amiaza de 01 decembrie, în jurul orei 12.40, la intersecția dintre bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazul. Primii care au intervenit la fața locului au fost membrii unui echipaj de carabinieri aflați nu departe de locul accidentului.

Când s-au apropiat de mașina unuia dintre bărbați, și-au dat seama că el este inconștient, au luat o trusă medicală și i-au oferit șoferului primul ajutor. Totodată, militarii au stopat o ambulanță care trecea prin preajmă în acel moment pentru a examina și prelua șoferul la spital. Preliminar, medicii au stabilit că bărbatul în vârstă de 62 de ani ar fi suferit un stop cardiac. Acesta a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale.

Celălalt șofer, în vârstă de 30 de ani a scăpat nevătămat. Pe tot parcursul operațiunii, carabinierii au fluidizat traficul în zonă. Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii