Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Atenție la pericolul din Beci. Anul trecut, trei persoane au murit, intoxicate cu dioxid de carbon

Atenție la pericolul din Beci. În această perioadă, când mustul fierbe în butoaie, pivnițele devin periculoase pentru gospodari.

Publicat

Dioxidul de carbon, emanat în timpul procesului de fermentare, este extrem de toxic și face victime anual, iar cele mai multe tragedii au loc în beciurile slab ventilate. Specialiștii spun că acest gaz nu are miros sau culoare, iar în câteva secunde poate deveni fatal. Pentru a preveni aceste pericole, IGSU a organizat o întâlnire acasă la familia Rotari, în satul Gornoe, raionul Strășeni, iar membrii familiei au povestit cum pregătesc vinul fără risc pentru viață. Potrivit gazdelor, în prima etapă, ei lasă vinul să fermenteze afară în cadă, iar numai după asta îl scurg, îl depozitează în butoaie și îl duc în beci.

Gospodarii au și o metodă de a verifica dacă este sau nu periculos de intrat în beci în perioada când vinul fermentează.

Specialiștii IGSU au confirmat că metoda de pregătire a vinului de către membrii familiei Rotari este una sigură și recomandă tuturor gospodarilor să le urmeze exemplul.


Totodată, ei au explicat că simptomele intoxicației se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă, care pot duce la deces. De aceea pompierii recomanda ca gospodarii să nu intre în pivnițe atunci când fermentează vinul.

În aceste circumstanțe, cei care supraveghează afară trebuie să apeleze imediat la 112, iar salvatorii, echipați corespunzător vor scoate persoana afară și-I vor acorda ajutorul necesar. IGSU anunță că începând din data de 12 octombrie, angajații instituțiilor vor merge pe la casele gospodarilor pentru a-I preveni despre riscuri și metode de precauție.

Potrivit datelor IGSU în anul 2020, trei persoane și-au pierdut viețile în urma intoxicației cu dioxid de carbon emanat în procesul de fermentare a vinului.


Ediție TV

/VIDEO/ Au doborât un indicator rutier. Doi șoferi nu au putut împărți o intersecție, în capitală

Accident violent, în capitală. Două autoturisme s-au tamponat violent, iar în rezultat, una dintre ele a doborât un indicator rutier.

Publicat

Totul a avut loc în data de 25 octombrie, în jurul orei 14.30, la intersecția străzilor alba Iulia și Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani, în apropierea unei stații PECO. Primele imagini cu consecințele coliziunii au fost postate pe o rețea de socializare.

În acestea se pot observa ambele mașini cu părțile din față deteriorate, una din ele chiar a rămas fără bara de protecție. Contactat telefonic, ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, a declarat că cele două mașini erau conduse de tineri de 28 și respective 29 de ani.

La locul impactului au venit și medicii cu ambulanța. Din fericire, nicio persoană aflată în mașină nu a avut nevoie de ajutorul lor. Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar oamenii legii urmează să stabilească care dintre șoferi ar fi comis impactul.


El va fi sancționat cu șase puncta de penalizare și amendă de 1500 de lei.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Și-a băgat fiica în spital

O minoră de 15 ani a ajuns pe patul de spital în stare gravă după ce a fost snopită în bătăi de propriul tată.

Publicat

Cazul a avut loc în data de 24 octombrie, seara într-o localitate din raionul Nisporeni. Poliția a fost alertată de către o vecină care a depistat fata zăcând în stare inconștientă la podea, iar lângă ea, și pe tatăl ei dormind. În urma investigațiilor efectuate la fața locului oamenii legii au constatat că fata l-ar fi lovit pe tatăl său, în timp ce el dormea, fiind în stare de ebrietate.

Deocamdată nu se știe dacă a făcut-o intenționat sau din greșeală. Acțiunea fiicei însă l-a scos pe bărbatul de 60 de ani, așa că acesta a luat un obiect dur și a lovit-o de mai multe ori pe copilă în regiunea capului. Minora și-a pierdut cunoștința, iar bărbatul s-ar fi culcat lângă ea la podea.

La moment, fata se află în spital, iar medicii califică starea ei ca fiind gravă. Polițiștii au inițiat o cauză penală, iar bărbatul este reținut pentru 72 de ore.


De menționat că familia în cauză nu s-a aflat niciodată la evidența poliției.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ „Poate ne lămurim așa, fără suflat”. Cum a încercat un șofer băut să se îndreptățească în fața polițiștilor

Au băut, apoi au ieșit cu vehiculele în trafic. 41 de șoferi, majoritatea în stare avansată de ebrietate, au fost prinși de oamenii legii pe traseele din țară, în weekend.

Publicat

Unul dintre cazuri a avut loc în satul Nihoreni din raionul Râșcani, în după-amiaza de 24 octombrie. Oamenii legii ar fi observat un motociclist neechipat cu cască de protecție, care ghida un vehicul fără numere de înmatriculare și ar fi decis să-l oprească. Motociclistul însă a încercat să scape de forțele de ordine.

Ajungând într-o curbă pe un drum cu pietriș, motociclistul acesta nu s-a isprăvit cu ghidajul și a căzut de pe vehicul. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 54 de ani, care nu deține permis de conducere. Testat alcoolscopic s-a constatat că el avea o concentrație de 0,66 mg/l în aerul expirat.

Alți doi șoferi băuți au fost prinși în data de 25 octombrie, pe teritoriul raionului Criuleni. În unul dintre cazuri a fost stopat un automobilist de 35 de ani, iar în timpul discuțiilor au simțit un miros puternic de alcool. Oamenii legii i-ar fi solicitat atunci șoferului să sufle în aparatul Drager, însă șoferul, încurajat și de pasagera pe care o avea în mașină, încerca să se împotrivească.


În cele din urmă, automobilistul a trecut etilotestul, iar rezultatul a arătat 0,93 mg/l de alcool în aerul expirat. În cel de-al doilea caz, un alt șofer oprit tot în raionul Criuleni, în vărstă de 25 de ani, avea o concentrație de 0,20 mg/l alcool în aerul expirat.

Acum toți cei prinși în stare de ebrietate vor fi trași la răspundere. De menționat că, în primele nouă luni ale acestui an, șoferii în stare de ebrietate au provocat 96 de accidente rutiere, în care 13 persoane și-au pierdut viețile, iar alte 113 au fost rănite.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii