Rețele de socializare

Moldova

5 foști angajați ai unei companii de construcții ar fi prejudiciat investitorii în apartamente cu peste 40.000.000 lei. Suspecții – pe banca acuzaților

5 foști angajați ai unei companii de construcții, trimiși pe banca acuzaților, pentru prejudicierea investitorilor în #apartamente cu peste 40 milioane lei

Publicat

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a cinci foști angajați ai uneia dintre cele mai mari și credibile companii de construcții de pe piața națională, care au lăsat 56 persoane fără imobilele din municipiul Chișinău, în care au investit.

Evenimentele investigate în dosarul prezentat judecătorilor s-au produs în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.

Unul din capetele de acuzare s-a materializat prin gajarea (ipotecarea) neîntemeiat băncii, de la care au fost contractate credite, a imobilelor pentru care investitorii au introdus suficiente mijloace financiare care le-ar fi permis factorilor de decizie ai companiei să-și onoreze obligațiunile contractuale. #Gajarea a fost posibilă ca urmare a inducerii în eroare a investitorilor de a nu înregistra la momentul cuvenit contractele de investiții la organul cadastral.


Mai exact, compania a primit finanțare din două surse (investitori și bancă). Respectiv, deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat.

Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate.

Un alt capăt de acuzare constă în #însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse.


Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au #falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile.

Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată.


Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părți a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei.

Menționăm, dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI. Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sunt pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane.


Potrivit legii, cea mai gravă faptă imputată acestora – escrocheria – se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

 

Moldova

/VIDEO/ I-au dat buzna în celulă. Un deținut ar fi abordat un angajat să-l ajute să introducă droguri în penitenciar.

Telefoane, marijuna și ofițeri sub acoperire. Oamenii legii au dat în vileag schema unei organizații infracționale. Mai exact, procurorii de comun cu ofițerii de Poliție și cu angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor au desfășurat o percheziție la Penitenciarul nr.9 –Pruncul și trei percheziții în municipiul Chișinău, într-un dosar pornit în anul 2025 pe faptul creării și conducerii unei organizații criminale.

Publicat

Astfel, oamenii legii au stabilit că un deținut de 23 de ani ar fi responsabil de introducerea în penitenciar a substanțelor și obiectelor interzise. Mai mult, acesta l-ar fi abordat în mod direct pe unul din angajații instituției penitenciare, solicitându-i să introducă obiecte interzise precum telefoane, cartele SIM și substanțe narcotice, pe care urma sa le primească de la fratele minor al deținutului. Pentru pretinsul serviciu acordat de omul legii, suspectul era gata să ofere remunerări bănești. Cu toate acestea, angajatul penitenciarului a comunicat despre cele întâmplate superiorilor.
Astfel s-a pus în aplicare o misiune de dejucare a infractorilor. Un ofițer sub acoperire a avut o întâlnire în municipiul Chișinău cu fratele deținutului care era împreună cu un complice, de la care a primit indicația despre locul și modalitatea ridicării a 5 telefoane mobile și substanță narcotică, mai exact – marijuana, pentru introducerea ulterioară în Penitenciarul nr.9 pentru fratele său, obiectele interzise fiind ridicate.
Urmare a percheziției în celula deținutului, oamenii legii au depistat și ridicat carnete cu înscrisuri de ciornă precum și mai multe obiecte care sunt interzise în instituțiile penitenciare. De la complicii de la libertate, oamenii legii au ridicat obiecte artizanale pentru consumul drogurilor, rășină de canabis, bandă adezivă pentru ambalarea substanțelor narcotice. În continuare, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului, timp în care persoanele investigate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Citește mai departe

Moldova

Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza unui incendiu.

O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce casa le-a fost făcută scrum de un incendiu puternic. Totul s-a întâmplat în data de 6 aprilie, în satul Bravicea din raionul Călărași. Incendiul a cuprins rapid gospodăria și în scurt timp a transformat în scrum bunurile din interiorul locuinței.

Publicat

La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și salvatori, care au depus tot efortul pentru a lichida rapid incendiul. Cu toate acestea flăcările au distrus în totalitate casa, dar și o parte din acoperișul acesteia. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
La moment, responsabilii din cadrul IGSU urmează să stabilească circumstanțele exacte, dar și cauza izbucnirii flăcărilor.
În urma incendiului, mai multe persoane au inițiat pe rețelele sociale o campanie de sensibizilizare și îndeamnă oamenii să sară în ajutorul familiei rămase fără adăpost.




Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Accident tragic în județul Cluj din România. Trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost transportați la spital.

Trei persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite, în urma unui grav accident de circulație în localitatea Câțcău, din județul Cluj, România. Potrivit presei române, un microbuz înmatriculat în Republica Moldova s-a tamponat violent cu un camion, iar victimele coliziunii tragice ar fi cetățeni moldoveni.

Publicat

Presa din țara vecină scrie că, accidentul a avut loc în dimineața de 7 aprilie într-o zonă cu o curbă periculoasă. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, șoferul microbuzului ar fi pierdut controlul asupra volanului și a intrat pe contrasens, unde s-a lovit frontal cu o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 52 de ani din județul Mureș.
La locul tragediei au intervenit mai multe echipaje de medici, pompieri și polițiști. Trei persoane din microbuz- șoferul și doi pasageri, o femeie și un bărbat- au fost găsite încarcerate. După ce au fost scoase dintre fiarele contorsionate, medicii au constatat decesul acestora.
Tot din microbuz au fost preluate cinci persoane rănite, printre care și un bebeluș. Toți au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spitalele din zonă. Presa română mai scrie că toți cei opt pasageri ai microbuzului erau cetățeni ai Republicii Moldova.
La moment, poliția română cercetează cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Contactați pentru o reacție, responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au declarat că vor reveni cu detalii.


Citește mai departe

topul săptămânii