Rețele de socializare

Moldova

5 foști angajați ai unei companii de construcții ar fi prejudiciat investitorii în apartamente cu peste 40.000.000 lei. Suspecții – pe banca acuzaților

5 foști angajați ai unei companii de construcții, trimiși pe banca acuzaților, pentru prejudicierea investitorilor în #apartamente cu peste 40 milioane lei

Publicat

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a cinci foști angajați ai uneia dintre cele mai mari și credibile companii de construcții de pe piața națională, care au lăsat 56 persoane fără imobilele din municipiul Chișinău, în care au investit.

Evenimentele investigate în dosarul prezentat judecătorilor s-au produs în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.

Unul din capetele de acuzare s-a materializat prin gajarea (ipotecarea) neîntemeiat băncii, de la care au fost contractate credite, a imobilelor pentru care investitorii au introdus suficiente mijloace financiare care le-ar fi permis factorilor de decizie ai companiei să-și onoreze obligațiunile contractuale. #Gajarea a fost posibilă ca urmare a inducerii în eroare a investitorilor de a nu înregistra la momentul cuvenit contractele de investiții la organul cadastral.


Mai exact, compania a primit finanțare din două surse (investitori și bancă). Respectiv, deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat.

Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate.

Un alt capăt de acuzare constă în #însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse.


Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au #falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile.

Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată.


Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părți a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei.

Menționăm, dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI. Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sunt pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane.


Potrivit legii, cea mai gravă faptă imputată acestora – escrocheria – se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

 

Moldova

Descoperire șocantă, în capitală: Un bărbat s-ar fi sinucis prin strangulare. Cadavrul a fost găsit de trecători.

Ar fi decis să-și încheie socotelile cu viața. Un bărbat de 54 de ani și-ar fi pus capăt zilelor într-o fâșie forestieră din capitală. Corpul neînsuflețit al acestuia, agățat de un copac, a fost descoperit de trecători, în dimineața zilei de 23 mai, în pădurea de pe strada Florilor.

Publicat

Oamenii au alertat imediat toate serviciile specializate, așa că la fața locului au intervenit rapid atât polițiștii, cât și o ambulanță. Din nefericire, bărbatul era decedat. Cadavrul acestuia a fost examinat la fața locului de un medic legist, care a stabilit preliminar că, nu sunt semne de moarte violentă pe corpul neînsuflețit bărbatului. Acesta a fost transportat spre expertiza medico-legală, în cadrul căreia vor fi stabilite toate circumstanțele exacte.
La moment, poliția examinează versiunea unui posibil suicid, dar și ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest disperat.
În cazul în care detaliile expuse în acest material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor emoțional sau vă faceți griji pentru un apropiat, puteți apela după ajutor la Linia Verde Antisuicid, contactând numărul de telefon 060 806 623, sau puteți lăsa un email la adresa ajutor@pentruviata.md.


Citește mai departe

Moldova

Pericol lângă grădiniță: O femeie, surprinsă cum săpa cu un cuțit lângă gard, în căutare de droguri

Scene îngrijorătoare au fost observate în capitală, în apropierea Grădiniței nr. 130, de pe strada Petru Zadnipru, sectorul Ciocana.

Publicat

Timp de mai multe zile, o femeie a fost văzută săpând pământul cu un cuțit, de-a lungul gardului instituției. Înregistrările video, distribuite pe rețelele sociale, arată că femeia căuta pachețele suspecte, presupuse a conține droguri.

Persoana care a publicat materialul susține că femeia, înarmată cu un cuțit, repetă acest comportament în fiecare zi, în preajma copiilor care frecventează grădinița. Mai mulți locuitori din zonă au confirmat aceste scene, menționând că situația le provoacă îngrijorare.


Contactați pentru o reacție, reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au declarat că, în urma mai multor sesizări din partea cetățenilor, un echipaj a intervenit la fața locului și a reținut femeia.

Aceasta este suspectată de deținerea sau consumul de substanțe narcotice și, conform informațiilor oficiale, a mai fost cercetată penal pentru fapte similare.

Potrivit articolului 217 din Codul penal al Republicii Moldova, femeia riscă o pedeapsă cu închisoarea. Autoritățile continuă investigarea circumstanțelor cazului.


Citește mai departe

Moldova

1000 de euro l-ar putea costa libertatea: Un bărbat ar fi luat mită în schimbul unui permis de conducere.

1000 de euro- atât ar putea costa libertatea pentru un bărbat din Hîncești, care a ajuns pe mâna ofițerilor anticorupție și este cercetat pentru trafic de influență.

Publicat

Bărbatul este bănuit că ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere pentru categoria B, iar pentru acest serviciu ar fi cerut și primit 1000 de euro.
Potrivit declarațiilor denunțătorului, bărbatul ar fi afirmat că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto din Hîncești. Acesta ar fi dat de înțeles că poate interveni pentru ca feciorul denunțătorului să fie favorizat în cadrul probelor teoretice și practice.
În scopul documentării cazului, sub conducerea procurorilor din Cahul, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții atât la domiciliul bănuitului, cât și în autoturismul acestuia. Au fost identificate și ridicate probe relevante pentru investigație, iar bărbatul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore.
Reamintim că, potrivit legii, orice persoană este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.


Citește mai departe

topul săptămânii